Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkökirjojen myynti kaksinkertaistui Suomessa viime vuonna

Sähkökirjojen osuus kirjamarkkinoista on yhä alle prosentti

Kulttuuri
 
Kimmo Taskinen HS
Laitteita sähkökirjan lukemiseen on hyvin saatavissa.
Laitteita sähkökirjan lukemiseen on hyvin saatavissa. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Sähköisten kirjojen myynti- ja lainausmäärät kaksinkertaistuivat vuonna 2014. Niiden osuus kirjamarkkinoista on kuitenkin edelleen pieni, alle prosentin.

Suuret kauppiaat kaksinkertaistivat sähköisten kirjojen myyntinsä vuonna 2014 edellisvuoteen nähden. Kaksinkertaisista myyntiluvuista kertovat sekä Suomalainen kirjakauppa että Elisa, jonka e-kirjapalvelu on Suomen suurin sähköisiä kirjoja tarjoava palvelu. Kumpikaan ei paljasta sähkökirjojen varsinaisia myyntilukuja.

Sähköisten kirjojen myynnin ohella myös niiden lainaaminen kaksinkertaistui, kerrotaan Helsingin kaupunginkirjastosta.

"Vuonna 2013 meiltä lainattiin sähkökirjoja 46 000 kertaa. Tänä vuonna saavutimme joulun pyhinä 92 000 lainan rajan", e-informaatikko Marja Hjelt kertoo.

Elisa Kirjan liiketoimintajohtajan Essi Mannerin mukaan lukulaitteilla, tableteilla ja älypuhelimilla luettavien sähkökirjojen yleistymiseen vaikuttavat valikoiman kasvu, laitteiden yleistyminen sekä hintataso.

Vaikka sähköisen kirjan arvonlisävero on 24 prosenttia ja painetun kirjan kymmenen prosenttia, sähköisen kirjan hinta on silti usein vastaavaa kovakantista uutuusteosta halvempi.

Suomessa sähkökirjan läpimurtoa saadaan edelleen odottaa.

Kustannusala syyttää korkeaa arvonlisäveroa, mutta suurin syy lienee tottumus: suurilla kielialueilla on vuosien etumatka sähkökirjojen tuottamisessa ja käyttämisessä. Sähkökirjoja myyvät Suomessa Suomalaisen kirjakaupan ja Elisan ohella esimerkiksi ekirjakaupat Elibris ja Ellibs sekä monet kustantamot itse. Myös Helsingin Sanomat avasi lokakuussa HS Kirjasto -palvelun.

Suomalaiset lukijat ostavat sähkökirjoja myös kansainvälisiltä toimijoilta kuten Amazonilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat