Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä keikka ei enää riitä – nyt tarvitaan "hämmentävä spektaakkeli" tai "massiivinen megakonsertti"

Kotimaisten areenakeikkojen alku oli epäonninen. Tällä vuosikymmenellä niistä ei ole enää ollut pulaa.

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.
Jussi Helttunen
Kotimaisten areenakeikkojen mittasuhteet määriteltiin uusiksi viime kesänä, kun Cheek esiintyi Helsingin olympiastadionilla.
Kotimaisten areenakeikkojen mittasuhteet määriteltiin uusiksi viime kesänä, kun Cheek esiintyi Helsingin olympiastadionilla. Kuva: Jussi Helttunen

'Tämä päätös tulee merkitsemään erään aikakauden loppua. Pientä kuolemaa."

Toni Wirtasen ääni on täynnä uhmakasta dramatiikkaa, kun hän kertoo Apulanta-yhtyeensä tekemästä "suuresta päätöksestä, jota on lykätty jo liian kauan". Kasvoja kehystävät paksusankaiset silmälasit, jotka ovat hyvinkin saattaneet löytyä presidentti Urho Kekkosen jäämistöistä. Ne tuovat esitykseen arvovaltaa ja korostavat tilanteen vakavuutta.

Noin kolmiminuuttisen puheensa ajan Wirtanen onnistuu venyttämään mediaspektaakkelia, joka on käynnistynyt jo edellisenä päivänä.

Ensin tuli tiedote: Apulanta kertoo huomenna "jotain". Sitten alkoivat spekulaatiot. Onko suomirockin jättiläisen tie tullut päähänsä? Palaako kolmikko keikoille tunnetuimmassa kokoonpanossaan? Vai onko kyse jälleen kerran yhdestä Apulannan julkisuusvedätyksestä?

Vuorokauden ajan yhtye pitää fanejaan jännityksessä. Nettivideona välitetyn tiedonantonsa alkajaisiksi Wirtanen lyö vain lisää vettä myllyyn.

"Lopun äärellä voimme kuitenkin katsoa tulevaan varmoina siitä, että se on myös jonkin uuden alku", hän kiusaa kuulijoitaan.

Wirtasen puhe yltyy huudoksi, kun hän jatkaa julistustaan: "Kaikkien näiden vuosien jälkeen, nyt on tullut aika KOSTAA!" Sanojensa tueksi hän huitaisee pöydällä olevan kukkavaasin säpäleiksi lattialle.

Olisihan se pitänyt arvata. Meitä vedätetään. Jälleen. Julkisuudenhallinnassa Apulanta on aina loistanut. Yhtyeellä ei ole aikomustakaan hajota, vaan kyse on konsertin julkistamisesta.

Miksi moinen spektaakkeli?

Apulannalla on paljon pelissä. Se on ottamassa riskin. Yhtye paljastaa järjestävänsä ensimmäisen oman areenakeikkansa, ja kaikki ylimääräinen huomio tulee tarpeeseen. Vuonna 2014 kotimaisen yhtyeen areenakeikka alkaa olla niin arkipäivää, ettei siitä kovin isoja otsikoita revitä.

Vain hieman kärjistäen viime vuonna ei juuri muusta puhuttu kuin Cheekistä ja hänen kahdesta loppuunmyydystä stadionkeikastaan. Olympiastadionille myytyjen 80 000 lipun jälkeen mikä tahansa kuulostaa laimealta.

Siihen verrattuna myös Apulannan tavoite on kovin maltillinen. Yhtye haaveilee täyttävänsä pääkaupunkiseudun kolmesta areenaluokan jäähallista pienimmän, 7 000-paikkaisen Espoon Barona-areenan.

Apulannan huoli osoittautuu turhaksi. Tai sitten vedätys onnistuu. Ilta myydään niin nopeasti loppuun, että yhtye pääsee samoin tein ilmoittamaan toisesta konsertista. Sekin myydään täyteen.

Vielä muutama vuosi sitten tämä olisi ollut ällistyttävää, mutta enää ei niinkään. Kotimainen pop-musiikki on astunut areena-aikaan.

Etsikkoaika oli pitkä. Areenakeikkojen alku oli myös epäonninen.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten kepillä kokeili jäätä 1980-luvun suurin suomalaisyhtye Dingo, joka lähti suosionsa sumentamana kiertämään maakuntien lätkäliitereitä. Siitä jäi paljon kerrottavaa jälkipolville: salit eivät täyttyneet odotusten mukaisesti, ja välistäjävetäjä katosi kiertuekassa muovikassissaan, Dingo ajautui velkoihin ja hajosi kaiken päätteeksi.

Ei ihme, että samaa ei kokeiltu ihan heti uudestaan.

Vasta vuonna 1998 saatiin esimakua tulevasta, kun neljä pitkän uran tehnyttä laulajaa – Mestarit eli Hector, Kirka, Pepe Willberg ja Pave Maijanen – onnistui täyttämään Helsingin areenan. Mestarien suosio huipentui omaan konserttiin olympiastadionilla. Perässä seurasi odotetusti kotimaisen rockin instituutio Eppu Normaali, joka täytti ensin Helsingin areenan ja sitten Tampereen Ratinan stadionin.

Nämä olivat vielä yksittäisiä poikkeuksia. Vasta tällä vuosikymmenellä kotimaiset artistit ovat esiintyneet säännöllisesti isoilla estradeilla, ja alkava vuosi ei tee tässä suhteessa poikkeusta. Apulannan vanavedessä Don Huonot siirsi paluukeikkansa Helsingin jäähalliin. Kaija Koo teki Helsingin areenassa konsertin itsenäisyyspäivän alla ja ilmoitti uusivansa saman myös joulukuussa 2015.

Cheekin numeroita tuskin haastetaan ihan lähiaikoina, mutta tämän vuoden suurimmista spektaakkeleista vastaa uutta levyään juhlistava Nightwish. Se esiintyy kesäkuussa Joensuun Laulurinteellä ja heinäkuussa Ratinan stadionilla. Konsertteihin mahtuu jopa 30 000 kuulijaa.

On tapahtunut jotain odottamatonta.

Arvostettu englantilainen populaarimusiikin tutkija, professori Simon Frith on pitkään ennustanut areenakeikkojen katoamista, kun sukupolvirajat ylittävät kestosuosikit poistuvat markkinoilta. Uskon hänen olevan väärässä. Niin Suomessa kuin maailmalla on koko ajan syntynyt uusia esiintyjiä, jotka puhuttelevat suuria massoja. Tämä voi johtua pelkästään siitä, että popmusiikki ei ole koskaan aiemmin kiinnostanut yhtä laajalti kaikkia sukupolvia alle kouluikäisistä eläkeläisiin.

Toisaalta internetin oli määrä tappaa yhtenäiskulttuuri ja pirstoa populaarimusiikin kenttä entistä pienempiin lokeroihin. Niin on osin käynyt, mutta samaan aikaan suuret tähdet ovat entistä suurempia. Se näkyy äänitemyynnissä, jota dominoivat yhä harvemmat suursuosikit. Ja se näkyy keikkamarkkinoilla.

Lippujen menekistä päätellen isoille yhteisille tapahtumille on yhä enemmän kysyntää. Koskaan ei pidä aliarvioida yhteisöllisyyden voimaa. Kun Cheek huudatti viime kesänä kymmeniä tuhansia suomalaisia stadionilla, kukaan ei voi viedä heidän kokemaansa tunnevyöryä pois.

Tuoreessa väitöskirjassaan Rakennettu areenatähteys (Turun yliopisto 2014) tutkija Kimi Kärki päättelee areenakonserttien ruokkivan "mieleenpainuvien kokemusten nälkäämme" ja "mahdollisuutta jakaa samaa tilaa kaikkien tuntemien tähtien kanssa".

Kotimaisten tähtien siirtymistä areenoille on jouduttanut muun muassa se, että ulkomainen tarjonta on hivenen hiipunut huippuvuosista.

Samaan aikaan konserteista on tullut levymyyntiä merkittävämpi tulolähde, ja niihin panostetaan yhä voimallisemmin myös Suomessa. Levy-yhtiöt ovat lähteneet konserttibisnekseen ja myyvät omia kotimaisia nimiään – huippuunsa tämän on vienyt Warner Music Finland, joka järjesti viime vuonna niin Cheekin stadionille kuin Vain elämää -tähdet kahdelle areenakeikalle.

Kun Vain elämää tuli mainittua, jatketaan hieman aiheesta. Kansan syvät rivit tavoitetaan yhä parhaiten perinteisiä reittejä: tie areenaluokan esiintyjäksi käy yleensä television musiikkiohjelmien kautta. Vain elämää nosti Cheekin suosion uusiin lukemiin, ja ohjelman tuoman nosteen avulla Kaija Koolla on uskallusta varata areena vuodesta toiseen.

Ei ole sattumaa, että Apulanta tekee isot keikkansa Toni Wirtasen esiinnyttyä ohjelmassa viime syksynä.

Ensi viikonloppuna Apulanta vetää päähänsä uransa kruunun, kun se esiintyy Espoon Barona-areenassa.

Liput on jo myyty, joten yhtye on voiton puolella. Enää on yksi huolenaihe: kuinka lunastaa ne suuret sanat, jotka Toni Wirtanen lipsautti suustaan lokakuun alkupäivinä.

Panokset ovat kovenneet, ja pelkkä keikka ei enää riitä. Luvassa on "hämmentävä spektaakkeli" ja "massiivinen megakonsertti".

 

Apulanta esiintyy Espoon Barona-areenassa 9. ja 10. tammikuuta. Don Huonot, Egotrippi ja Maj Karma esiintyvät Helsingin jäähallissa 27. helmikuuta.

Jarkko Jokelainen jarkko.jokelainen@hs.fi
twitter: jarkkosakari
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat