Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moriarty livahti Torni-hotellin baariin

Kulttuuri
 
Anni Koponen / HS
Irlantilaisen Andrew Scottin tuorein rooli on perjantaina Suomessa ensi-iltaan tulleessa elokuvassa Pride. Elokuva perustuu tositapahtumiin.
Irlantilaisen Andrew Scottin tuorein rooli on perjantaina Suomessa ensi-iltaan tulleessa elokuvassa Pride. Elokuva perustuu tositapahtumiin. Kuva: Anni Koponen / HS

Vielä pari vuotta sitten näyttelijä Andrew Scott sai kulkea kaduilla omassa rauhassa, vilkuilematta ja väistelemättä. Kasvot saattoivat olla etäisesti tutut televisiosarjoista tai elokuvista, mutta niitä oli vaikea yhdistää yhteen rooliin.

Enää ei ole. Päinvastoin.

Kuka

Andrew Scott

 Irlantilainen näyttelijä, syntyi Dublinissa 1971.

 Näytellyt teattereissa Dublinissa ja Lontoossa.

 Rooleja elokuvissa ja sarjoissa vuodesta 1995 kaikkiaan noin 40.

 Bafta-palkinto 2012 parhaasta sivuosasta sarjassa Uusi Sherlock, British Independent Film Award 2014 parhaasta sivuosasta elokuvassa Pride.

Nykyään hän on yhtä kuin pirullisen paha ja partaveitsenterävä James Moriarty, rikospoliisia konsultoivan Sherlock Holmesin puistattava perivihollinen.

"Moriartyn menestys oli täysi yllätys myös minulle. Mutta en voi kiistää, se nosti minut uuteen sarjaan", Scott sanoo.

Irlantilaisnäyttelijä pistäytyi Helsingissä syyskuussa. Hän oli juuri onnistunut livahtamaan Torni-hotellin baariin ilman ihalijoita. Edellisenä iltana tilanne Lasipalatsin edustalla oli ollut toisenlainen, vaikka Scott ei ollut liikkeellä Moriartyn merkeissä. Hän kävi kertomassa Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla sivuosastaan englantilaisen Ken Loachin elokuvassa Jimmy's Hall(2014).

Scott näyttelee Loachin työväenluokkaisessa ja historiallisessa tositarinassa uudistusmielistä katolista pappia.

"Sherlock-sarjan jälkeen etsin hillitympiä rooleja, sillä en halua leimautua yhden tyypin tekijäksi", sanoo Scott, jolla olisi ollut vientiä kuolettavan pakkomielteen ruumiillistumaksi. Eräs yhdysvaltalainen yhtiö olisi rakentanut Moriartyn kaltaisen hahmon ympärille kokoisen sarjan, mutta Scott kieltäytyi.

"Sitoutuminen päärooliin neljäksi vuodeksi vaatii vahvaa uskoa hankkeen mielekkyyteen. Minulla sitä ei ollut, taloudellisista houkutuksista huolimatta."

Dublinissa syntynyt ja varttunut Scott, 38, on saanut näytellä kahdenkymmenen ammattimaisen vuotensa aikana erilaisia rooleja sekä teatterissa, televisiossa että elokuvissa.

Ensimmäisen elokuvaroolinsa jo 17-vuotiaana tehnyt Scott on tyytyväinen myös siihen, että teki kansainvälisen läpimurtonsa vasta yli kolmekymppisenä. "Nuorempana imarteleva ihailu olisi sekoittanut pään. Nyt tärkeintä on yllättää itsensä ja ehkä myös yleisönsä."

Näyttelemistä hän oli harrastanut koulun alaluokilta, osittain ujoutensa päihittämiseksi. Mutta teatteri ei ollut Scottin ainoa harrastus. Hän piirsi ja maalasi niin hyvin, että voitti kansallisen kuvataidekilpailun samana päivänä, jolloin kuuli ensimmäisestä elokuvaroolistaan.

"Olisin voinut valita toisinkin, mutta ehkä tämä oli oikeampi."

Teatterikoulun keskeyttänyt Scott oppi näyttelemään teattereissa, aluksi Irlannin kansallisteatterissa, sitten eri näyttämöillä Lontoossa. Kymmenet roolit elokuvissa ja televisiosarjoissa –Pelastakaa sotamies Ryan, Taistelutoverit, John Adams, Foylen sota, The Hour– olivat ennen Moriartya enimmäkseen pieniä.

Vieläkään hänellä ei ole aikomusta kiirehtiä päärooleihin.

"Mielikuvissani menestynyt ei ole tunnetuin tai varakkain vaan liikkumavaraisin."

Scott näyttelee tänä vuonna ainakin kahdessa elokuvassa,Victor Frankensteinissa ja Spectressa, seuraavassa Bond-seikkailussa.

Scottin tuorein rooli on Suomessa eilen perjantaina ensi-iltaan tulleessa Matthew Warchusin Pridessa (2014). Se on jälleen erilainen kuin edellisissä. Scott on hiljainen ja epävarma homokirjakaupan omistaja, joka kerää muiden lontoolaisten aktivistien kanssa rahaa lakkoileville walesilaisille kaivostyöläisille.

Tositapahtumiin perustuva ja vuoteen 1984 sijoittuva draamakomedia on Scottille tavallista henkilökohtaisempi, vaikka hän on säästynyt kirjakauppias Gethinin kohtaamilta ennakkoluuloilta. "Olen erityisen ylpeä, että saan olla mukana tässä unohdetussa, asenteita muuttaneessa tarinassa."

 

Priden ensi-ilta oli eilen perjantaina Kino Engelissa (Sofiankatu 4).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat