Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijatkin pursusivat sotahulluutta ensimmäisessä maailmansodassa

Kirjailijoiden ja taiteilijoiden rauhantahdosta ei ollut tasan sata vuotta sitten puhettakaan

Kulttuuri
 
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.

Jos joku on joskus ajatellut, että taiteilijat, kirjailijat ja muut älyköt ovat luonnostaan rauhan puolella sotaa vastaan, heidän on syytä tutustua ensimmäisen maailmansodan historiaan. Tuosta joukosta on silloin vaikea löytää muuta kuin punaposkista intoa, sumeaa nationalismia ja suoranaista sotahulluutta.

Vuoden 1915 alussa sotaa oli käyty jo viisi kuukautta. Juuri kukaan ei ollut uskonut sen kestävän näin kauan. Tiedot tappioista olivat salaisia, mutta nyt tiedämme tuossa vaiheessa jo 800 000 sotilaan kaatuneen. Kertomukset rintaman lihamyllyistä olivat varmasti levinneet siviiliväestön keskuuteen.

Mitä tekivät taiteilijat, intellektuellit, aina valppaat kirjailijat?

He tahtoivat myös rintamalle.

Pariisi oli vuosisadan alun taiteen ehdoton pääkaupunki. Se oli sitä etenkin maalaustaiteen mutta myös kirjallisuuden ansiosta.

Palveluksesta vapautetulle Ludwig Wittgensteinille sota oli lähes uskonnollinen kokemus.
Palveluksesta vapautetulle Ludwig Wittgensteinille sota oli lähes uskonnollinen kokemus.
Thomas Mann uskoi lujasti Saksan ylivertaisuuteen. Sota edusti hänelle vapahdusta ja toivoa.
Thomas Mann uskoi lujasti Saksan ylivertaisuuteen. Sota edusti hänelle vapahdusta ja toivoa.
Guillaume Apollinaire sai juoksuhaudassa kranaatinsirpaleen päähänsä.
Guillaume Apollinaire sai juoksuhaudassa kranaatinsirpaleen päähänsä.

Yksi henkilö yhdisti nämä molemmat: runoilija Guillaume Apollinaire.

Apollinaire oli Pariisin kahviloiden kuningas, runouden uudistaja, kuvataidekriitikkojen ykkönen, yksi surrealismin isistä ja suuri rakastaja. Hänen sanansa painoi.

Sodan alettua myös Apollinaire tahtoi kiihkeästi mukaan. Se ei ollut helppoa, sillä Roomassa syntynyt Apollinaire ei ollut syntyjään ranskalainen, mutta hän onnistui pääsemään rintamalle ryhtymällä seurustelemaan kuulua sotilassukua olevan kreivittären kanssa.

Vihdoin, marraskuun lopussa 1914, Apollinaire pääsi sotilaaksi, tykistöön. Hän oli ylpeä univormustaan ja jopa satulassa verille hankautuneesta takapuolestaan.

Rintamalta tulvi kirjeitä, jotka kertovat "fantastisesta", "ihanasta", "hauskasta" sodasta.

Syntyi eroottista ikävää huokuva runokokoelma Poèmes a Lou, jossa kranaattien sytyttimet vaihtuvat nänneihin ja piikkilankaesteet kiertävät salaista porttia, jota vartioi viattomuuden ihana hirviö.

Apollinairen kollegalla, runoilija Blaise Cendrarsilla oli myös vaikeuksia päästä sotaan, sillä hän oli sveitsiläinen. Värväytyminen onnistui muukalaislegioonan kautta. Cendrars menetti rintamalla oikean kätensä. Toinen hurjapää Louis-Ferdinand Celine hakeutui eliittijoukko-osastoon, kyrassieeriksi eli raskaaseen ratsuväkeen. Hänkin haavoittui jo joulukuussa 1914 niinikään käteen.

Sosialistinen katolilainen mystikko Charles Péguy taas kääntyi pitämään sosialistista oppi-isäänsä Jean Jaurèsia petturina, koska tämä vastusti sotaa.

Péguy oli aikansa merkittävin kristillinen runoilija, Dreyfusin puolustaja. Hän liittyi armeijaan ja osoitti luutnanttina suurta urheutta Marnella, jossa kaatui heti sodan alettua.

Sotaa vastustanut Jean Jaurès oli sitä ennen jo ammuttu ravintolapöytään.

Kommunisti ja pasifisti Henry Barbusse oli jo 41-vuotias ja vapautettu keuhkovian vuoksi asepalveluksesta, mutta hänkin tahtoi vapaaehtoisena sotaan. Vuonna 1916 hän kirjoitti ensimmäisen sotaa kriittisesti käsittelevän kirjan Tuli. Barbussesta tuli sittemmin stalinisti ja hän kuoli Moskovassa 1935.

Sen sijaan 43-vuotias Marcel Proust oli peloissaan. Hän pelkäsi veljensä puolesta, joka oli rintamalla Verdunissa. Proust uskoi saksalaisten valtaavan Pariisin.

Kuvataiteilijoista sotaan lähti innokkaana Fernand Léger, ensin pioneeriksi, sitten paarinkantajaksi. Hän innoittui taistelutantereen sekasorron kubistisista näyistä ja sotakoneiden mekanismeista. Ranskalainen 75-millinen tykki sai hänet lumoutumaan. Hän mykistyi nähdessään tykin lukon kirkkaassa auringonvalossa, kun valo leikki sen valkoisella metallilla.

Sama "upea 75-millinen" sai Apollinairen muistamaan Loun suloja.

Léger selvisi hengissä, vaikka joutui sinappikaasuhyökkäyksen kohteeksi Verdunissa.

Picasso ei sotaan joutunut, sillä hän oli espanjalainen, Matisse taas oli liian vanha, mutta muut kuvataiteilijat ympäriltä lähtivät rintamalle.

Picasso kävi saattamassa rautatieasemalle kaverinsa André Derainin, joka lähti tykistöön, ja Georges Braquen. He lähtivät ilmeisesti pakosta, sillä Ranskassa oli yleinen asevelvollisuus. Kubismin kehittäjä Braque haavoittui vakavasti päähän keväällä 1915 ja menetti joksikin aikaa näkönsä. Braquen toipuminen kesti kauan.

Jean Cocteau taas ei kelvannut sotapalvelukseen, mutta lopulta hänkin onnistui värväytymään lääkintäjoukkoihin. Säveltäjä Maurice Ravel olisi sen sijaan kovasti halunnut taistelulentäjäksi, mutta hän oli liian vanha ja hintelä. Sen sijaan hänet otettiin autonkuljettajaksi Verdunin rintamalle.

Saksalaisen ekspressionistin Franz Marcin käy huonommin toisella puolen rintamaa, niin ikään Verdunissa. Hän naamioi kertomansa mukaan pointillistisella tyylillä varustuksia, kun sai sirpaleen päähänsä ja kuoli.

Ekspressionistit olivat tietenkin sodasta innoissaan: siinähän oli räjähdyksiä, tunnetta ja väriä. Itävaltalainen Oskar Kokoschka halusi ratsuväkeen, vapaaehtoisena. Mutta piti saada kunnon tamineet. Kokoschka myi kalleimman taulunsa, valtavan Myrskyn, ja osti rahoilla hevosen ja univormun.

Kiihkeän patrioottinen Otto Dix taas pyrki heti sodan alettua vapaaehtoiseksi, pääsi konekivääriampujaksi ja soti koko sodan ajan kaikilla rintamilla.

Sekä George Grosz että Otto Dix lähtivät vapaaehtoisina sotaan kansallisessa huumassa. Groszista tuli sittemmin sodan pilkkaaja, Dixistä sen kauhujen kuvaaja, mutta brittiläinen historioitsija Niall Ferguson ei ole ollenkaan niin varma siitä, kuinka sodanvastainen taiteilija Dixistä kokemustensa jälkeen tuli.

Dix sai sodanvastaisuudestaan palkintoja niin Itä- kuin Länsi-Saksassa, mutta Ferguson epäilee, että Dixin väitetty sodanvastaisuus johtui pikemminkin hänen agenttinsa halusta päästä mukaan 1920-luvun pasifistiseen aaltoon.

Dix saattoi kuvailla, kuinka riemukkaalta tuntui vääntää pistintä vastustajan mahassa. Sodassa hän halusi ennen kaikkea kokea kaikki kauheudet, itse.

"Sota oli hirveää, mutta se oli myös suurenmoista."

Kaikkein hulluimpia olivat tietysti futuristit. Italialainen F. T. Marinetti kirjoitti manifestissaan vuonna 1915 sodasta maailman hygieniana.

"Niin kauan kuin sota kestää, siirtäkäämme syrjään säkeemme, siveltimemme, leikkausveitsemme ja orkesterimme! Nerojen punaiset lomapäivät ovat alkaneet! Tänään meidän ei tarvitse muuta ihailla kuin srapnellien kauhistuttavia sinfonioita ja niitä hulluja patsaita, joita innokas armeijamme muovaa vihollismassoista."

Venäjällä Vladimir Majakovski puhui Marinettin sanoin sodan puhdistavasta hygieniasta. Häntä harmitti, ettei päässyt lähemmäs katsomaan. Majakovskin anomus päästä rintamalle oli torjuttu kahdesti.

Venäläiset intellektuellit odottivat, että sodasta tulee lyhyt ja voitokas. Heillä oli hätä päästä mukaan. Runoilija Nikolai Gumiljov lähti heti rintamalle, kun se oli mahdollista. Hän oli Anna Ahmatovan aviomies.

Ranskalaisen Romain Rollandin ohella Ahmatova oli yksi niistä harvoista kirjailijoista, jota hurmio ei koskettanut.

Kun muut näkivät "kunnian tien", Ahmatova näki vihaa ja surua.

Hän kirjoitti, että vuosisatamme on syössyt itsensä mustimpaan saastaan, eikä sille voi apua toimittaa.

Sillä välin Sigmund Freud oli innoissaan. Ihmiskunta oli suuren puhdistavan ristiretken edessä. "Koko libidoni kuuluu nyt Itävalta-Unkarille."

Hän ilmoitti, ettei tästedes suostuisi kirjoittamaan vapauttavia todistuksia kutsuntaikäisille miehille. Hän ei auttaisi heitä pettämään isänmaataan.

Toinen itävaltalainen, Ludwig Wittgenstein, on mielenkiintoinen tapaus. Hänet oli vapautettu palveluksesta tyrän vuoksi ja hän oli muutenkin liian heikkokuntoinen sekä lisäksi homoseksuaali. Mutta Wittgenstein halusi sotaan, se oli hänelle lähes uskonnollinen kokemus.

"Nyt minulla on mahdollisuus olla kunnollinen ihminen, sillä katson kuolemaa silmästä silmään."

Ja hän lähti laivaston Tonavalle, repussaan keskeneräinen Tractatus logico-philosophicus, ja joutui kiusatuksi ja piinatuksi – kuten oli halunnutkin.

Vain Kafka puuttui.

Buddenbrookien kirjoittaja Thomas Mann oli luja uskossaan Saksan ylivertaisuuteen. Sota oli puhdistus, vapautus, suunnaton toivo. Saksan voitto on sielun voitto ruumiista. Saksa taisteli Kulturin puolesta Englannin ikävää, velttoa, materialistista Zivilisationia vastaan.

Saksalaiset olivat toivottoman romanttisia. He puhuivat "syvästä saksalaisesta kulttuurista", sankareista ja huuruista. Ranska edusti kylmää, latteaa järkeä. Taistelukentällä voittaisi se, jonka sielu on syvempi.

Ei siis ihme, että myös mystinen itävaltalaisrunoilija Rainer Maria Rilke innostui. Hänestä ei ollut sotapalvelukseen, mutta aina saattoi kirjoittaa runoja, joissa Sodan Herra paiskoo soihtuja ja sytyttää meidät, ja "yllämme kirkuu hänen punainen taivaansa, jossa Hän raivollaan vallitsee".

Säveltäjä Arnold Schönberg kiiruhti takaisin Itävaltaan ja liittyi rykmenttiinsä. Atonaalinen säveltäjä ryhtyi tekemään marsseja. Hänen oppilaansa Anton Webern ei pettymyksekseen saanut kutsua rintamalle, mutta onnistui pääsemään vapaaehtoiseksi.

Eikä Hermann Hessekään halunnut jäädä syrjään, vaan pyrki rintamalle vapaaehtoisena. Häntäkään ei huolittu. Hesse säilytti muuten tolkkunsa, mutta hänkin piti sotaa terveellisenä kokemuksena pitkän, tylsän rauhan jälkeen.

Näytelmäkirjailija Hugo von Hofmannstahl ryhtyi kirjoittamaan sotapropagandaa, eikä edes hänen ystävänsä Stefan Zweig pystynyt vastustamaan hurmosta. Zweig ilmoittautui vapaaehtoiseksi, mutta hänet siirrettiin nopeasti toimistotöihin arkistoon.

Ja Adolf Hitler lankesi polvilleen kiitollisuudesta kuultuaan sodan syttyneen.

Englantilaiset olivat ehkä kaikkein innokkaimmat sotaanlähtijät.

Maassa ei ollut asevelvollisuusarmeijaa, lähtijät olivat vapaaehtoisia ja ryhmäpaine suuri.

Sormusten herran kirjoittaja J. R. R. Tolkien selvisi ihmeen kaupalla hengissä Sommen rintamalla, Narnia-sarjan luoja C. S. Lewis hakeutui sotaan 19-vuotiaana ja haavoittui vakavasti.

Nalle Puhin isä A. A. Milne taas siirrettiin rintamalta kirjoittamaan sotapropagandaa. Pasifisti hänestä tuli vasta toisessa maailmansodassa.

Anglosaksisia kirjailijoita ryntäsi sotaan vaikka kuinka paljon. Sellaistahan ei ollut koettu pitkään aikaan.

Somerset Maugham pääsi ambulanssikuskiksi, samoin kovaksikeitetyn salapoliisiromaanin isä Dashiell Hammett, John Dos Passos ja tietenkin Ernest Hemingway, joka ehti Italian rintamalle juuri ja juuri ennen rauhaa.

F. Scott Fitzgerald sen sijaan myöhästyi koko sodasta, samoin William Faulkner, joka oli niin kiihkeästi kaivannut juoksuhautoihin, että jätti koulunsa kesken.

Hänet kuitenkin hylättiin liian lyhyenä. Sen jälkeen Faulkner yritti Kanadan kautta Kuninkaallisiin ilmavoimiin väittämällä olevansa britti.

Faulkner pääsi lentokoulutukseen, mutta sota ehti päättyä. Kirjailija hukutti pettymyksensä bourboniin.

Guillaume Apollinaire hakeutui vuonna 1916 tykistöstä jalkaväkeen päästäkseen lähemmäs etulinjaa.

Lukiessaan juoksuhaudassa sanomalehden kulttuurijuoruja hän sai kranaatinsirpaleen päähänsä.

Apollinairen pääsidos näytti upealta. Picasso teki haavoittuneesta ystävästään kuuluisan muotokuvan.

Mutta päävamma oli vakava. Sen heikentämänä hän kuoli espanjantautiin juuri rauhan tullessa.

Apollinairen kuolinvuoteelle kuului kadulta huutoja, joiden hän luuli tarkoittavan itseään:

A bas Guillaume! A bas Guillaume! Alas Vilhelm!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat