Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielitaituri Aleksis Kiven ja ajastaan jälkeen jääneiden kyrmyniskojen yhteentörmäys oli raju

Avantgardistisen kielitaiturin Aleksis Kiven ja kansallisen herätyksen ohjelmaa laatineiden, ajastaan jälkeen jääneiden kyrmyniskojen yhteentörmäys oli raju.

Kulttuuri
 
Juha Hurme
Ilkka Ranta Lehtikuva
Aleksis Kiven kuolinmökki sijaitsee Tuusulanjärven rantatien varrella.
Aleksis Kiven kuolinmökki sijaitsee Tuusulanjärven rantatien varrella. Kuva: Ilkka Ranta Lehtikuva

Alexis Stenvall, joka myöhemmin esiintyi taiteilijanimillä "Kiwi" ja "Kivi", debytoi ruotsinkielisenä näytelmäkirjailijana ja ohjaajana Helsingissä 16-vuotiaana vuonna 1850. Ohjaus jäi hänen ainoakseen. Näytelmiä hän kirjoitti tämän jälkeen ainakin 16 kappaletta, joista kaksi varhaisinta ruotsin ja loput suomen kielellä.

Näistä tunnetuista seitsemästätoista näytelmästä säilyi jälkipolville kymmenen kokonaista ja kaksi vaillinaista. Viisi hävisi sen siliän tien mukaan luettuna tämä esikoinen, josta meillä on kuitenkin luotettavan kansalaisen, Suomen Pankin kassanhoitaja A. Landtmanin, silminnäkijän todistus:

Käydessäni Högre Elementarskolania yht'aikaa Stenvallin kanssa olin kerran katsomassa teatteriesitystä, jonka hän oli pannut toimeen.
Koulutoverimme Vinblad, Katajanokan vankilan vallesmannin poika, oli hankkinut Stenvallille luvan, että tämä sai esittää erään sepittämänsä näytelmän vankilan tiloissa.
Stenvall näytti olevan hyvin innostunut näytelmästä. Hän esitti itse pääosan, harjoitti näyttelijätoverinsa sekä piti huolta lavastamisen yksityiskohdista.
Pistoolinlaukauksia ja tikarinpistoja oli esityksessä paljon. Stenvall oli varustautunut erityisellä läkkipellistä tehdyllä tikarilla, jonka kahvassa oli marjamehua. Tikarin kärki, joka oli liikkuva, tunkeutui pistettäessä kahvan sisään ja marjamehu valahti esiin.
Katsojia oli paljon ja suosionosoitukset vilkkaita. Eräitä hiukan aristutti, että teatteri oli vankilassa.
Tästä voimme päätellä, että 12-vuotiaana Helsinkiin muuttanut ja ruotsinkielisiä kouluja käymään tullut Stenvall oli jo teininä teatteriin hurahtanut, kekseliäs ja pystyvä, molemmat kotimaiset kielet hallitseva lupaus. Rohkaisua hän sai koulun rehtori Fredrik Cygnaeukselta, josta tuli myöhemmin kirjailijan tukija ja rahanvippaaja, ja vielä kuolemanjälkeinen puolustaja!

Hieno startti. Ongelmat alkoivat vuotta myöhemmin eivätkä loppuneet koskaan.

Rakas pikkusisko Agnes kuoli 14-vuotiaana kotona Nurmijärvellä keväällä 1851 ja löi oman "kalvean immen" leimansa Stenvallin tulevaan tuotantoon.

Koulu alkoi mennä penkin alle, ei tietenkään pelkästään tästä syystä, vaan ties mistä syystä. Rahapula ja kurjat kämpät eivät ainakaan menestystä edistäneet. Stenvall tuplasi kolmannen luokan, erosi koulusta syksyllä 1852 ja alkoi opiskella omin päin ylioppilaaksi.

Seuraavan viiden vuoden ajan Stenvall asui kymmenessä eri vuokraluukussa Helsingissä, opiskeli laiskasti, poltti paljon piippua, joi jonkin verran viinaa, kävi ruotsinkielisessä teatterissa (esityksiin pääsi helposti pummilla), ihastui useihin naisiin ja luki kunnioitettavan määrän ruotsinkielistä kirjallisuutta, sekä fiktiota että faktaa, ja ruotsinkielisiä sanomalehtiä.

Tällä nuhjuisella, komealla pojalla (ainakin eräs Hilda on kuulustelussa väittänyt näin) ei ollut oikeastaan yhtään rahaa ja usein nälkä. Mitä nyt kotoväki vähän auttoi ja tutut lainasivat. Hän alkoi kirjoittaa runoja ja näytelmiä ruotsiksi.

Joulukuussa 1857 Stenvall suoritti rimaa hipoen ylioppilastutkinnon, 23-vuotiaana "vanhuksena". Kuulustelija, professori Cygnaeus, päästi hänet armosta ja kirjallisesta mielenkiinnosta läpi. Hän oli nimittäin tykästynyt Stenvallin hurjaan komediaan Bröllopsdansen på ljungeheden.

Stenvall alkoi kääntää näytelmäänsä yksitotisen suutarinpojan kosioreissusta suomeksi. Se oli todella vaikeaa. Hän joutui kyselemään ystäviltään sanoja, mutta kukaan ei osannut auttaa, sillä Stenvall oli tietämättään kahden kielen ylivoimainen mestari tässä maassa. Onneksi hänellä oli käytössään David Europaeuksen Ruotsalais-suomalainen sanakirja.

Sen avulla Stenvall väkersi kokoon myös murhenäytelmän Kullervo, jonka ensiversio valmistui vuonna 1859. Sen yhteydessä hän käytti ensimmäistä kertaa nimimerkkiään Kiwi. Samana vuonna Stenvall kirjoittautui yliopistoon ilmoittaen aiotuksi ammatikseen obestämdt, määrittelemätön.

Charles Darwin julkaisi Lontoossa Lajien synnyn 1859. Miten se tähän liittyy? Kyllä se liittyy.

Darwinin teos oli järein tiedeteksti osana 1800-luvun puolivälin voimistuneita empiirisiä ja naturalistisia virtauksia, jotka pudottivat Raamatun tieteen auktoriteetin asemasta oikealle paikalleen mystiseksi myyttikokoelmaksi vailla sen kummempaa todistusvoimaa.

Monipuolisesti itseään sivistänyt, täydellisen ruotsinkielensä avulla ateistisen maailmankirjallisuuden ( Cervantes, Shakespeare, Schiller ) ohella sanomalehtiä ja filosofista kirjallisuutta ahminut Alexis Stenvall liittyi vuosikymmenen taitteessa käynnistyneessä tuotannossaan tähän vapaaseen virtaukseen, vapaan ajattelun taiteeseen.

Samaan aikaan kyrmyniskaiset partaäijät muotoilivat kansallisen herätyksen hurmiossa Suomelle ja suomenkielelle kristillis-siveellistä, ideaalista ohjelmaa, eli heidän isänmaallinen kellonsa jätätti maailmanajasta pahasti. Kiven sanoin he "jäätyivät kankeisiin kaavoihinsa".

Konflikti oli väistämätön ja raju.

Alexis Stenvall oli 1860-luvulla avantgardetaiteineen niin yksin Suomen uusvanhoillisissa kuvioissa, että hänen tukijansakin, nämä harvahkot Bergbomit, Krohnit ja Cygnaeukset, olivat aivan pihalla yrittäessään ymmärtää hänen villejä sanankäänteitään. Heidän tuhnuiset kehunsa ja hyvää tarkoittavat moitteensa ovat riipivää luettavaa.

Patavanhoillinen August Ahlqvist oli aikalaisista ainoa, joka tavallaan ymmärsi täydellisesti Stenvallin merkityksen. Hän osui erittelyissään erehtymättömästi, suorastaan nerokkaasti nappiin murskatessaan vaikutusvaltaisissa kritiikeissään kirjailijan tuotannon. Myös Ahlqvistin raivokas voimankäyttö vastasi täsmällisesti Stenvallin tuotteiden energiaa.

Ahlqvistin negatiivi on vain valotettava positiiviksi, niin voimme lukea relevantin arvion Stenvallin taiteesta.

Ilmastonmuutos teki lopun Alexis Stenvallista. Ystävänsä, Siuntion riuskan pitokokki Charlotta Lönnqvistin tuella hän onnistui jotenkin patoamaan velkatulvan vuoteen 1866 asti, mutta parivuotinen, 60 000 kansalaista nälkään surmannut kylmä kausi suisti Charlottan talouden konkurssiin.

Stenvall yritti epätoivoissaan kaupitella näytelmiensä lomassa kirjoittamaansa erikoista kertomusta "Seittemästä miehestä", mutta oikeastaan ketään ei kiinnostanut.

"Minä elän", runoiltiin jälkiviisaasti 38-vuotiaan Stenvallin viimeisiksi sanoiksi veljensä Albertin vaivaishoidokkina Tuusulassa 31. 12. 1872. Todennäköisempi, realistinen ehdotukseni kuuluu:

"Nu dör jag."

Juha Hurme
Palstalla kulttuurin tekijät virittävät
keskustelua. esseevieras@hs.fi

Ilkka Ranta Lehtikuva
Aleksis Kiven patsas on Rautatientorilla Helsingissä.
Aleksis Kiven patsas on Rautatientorilla Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat