Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinfoniaorkesterit tehostavat kausikorttien myyntiä

Kulttuuri
 
Sinfoniaorkesterien kausikorttien saanti vaikeutui
Sinfoniaorkesterien kausikorttien saanti vaikeutui
Riitta Lindeman omistaa Helsingin kaupunginorkesterin kausikortin, mutta olisi halunnut lisäksi vaihtaa Radion sinfoniaorkesterin kausikorttinsa paremmalle paikalle. Hän saapui Musiikkitaloon kuitenkin myöhässä: kausikorttien myynti oli jo loppunut. Kausikorttien suosio on noussut useilla paikkakunnilla, joten yllätyksiä sattuu muillekin. ”Nyt täytyy tutkia kiinnostavimmat RSO-konsertit ja kysyä niihin irtolippuja”, hän huokaa. Toimittaja: Vesa Sirén Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Riitta Lindeman lähestyy Helsingin Musiikkitalon kassaa päättäväisesti.

Hänellä on jo Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) kausikortti hyvälle paikalle kevääksi. Nyt hän uusii myös Radion sinfoniaorkesterin (RSO) kausikortin, jos saa paremman paikan.

"Nykyiseltä RSO-paikaltani näen lähinnä kontrabasistin vääränpituiset ja -väriset sukat."

Mutta voi! Hän osuu lippuluukulle välipäivänä, jolloin kausikorttimyynti on ehtinyt loppua.

"Sitten selvitetään irtolippujen ostomahdollisuus", Lindeman huokaa. RSO:n ja HKO:n tähtiä vilisevissä konserteissa kalleimmat liput ovat yleensä 30 euroa, joten kysyntää riittää.

Hän kertaa päivämäärät.

RSO:n irtolippumyynti helmi–toukokuuksi alkoi 3. tammikuuta, tammikuun lippuja sai jo aikaisemmin. HKO:n irtolippumyynti alkaa tänään 5. tammikuuta. HKO:n kenraaliharjoitusten halvat kolmen euron liput tulevat myyntiin 8. tammikuuta.

Sami Kero HS
Riitta Lindeman sai kevääksi Helsingin kaupunginorkesterin kausikortin joululahjaksi. Radion sinfoniaorkesterin kausikorttia hän tuli uusimaan Musiikkitaloon liian myöhään.
Riitta Lindeman sai kevääksi Helsingin kaupunginorkesterin kausikortin joululahjaksi. Radion sinfoniaorkesterin kausikorttia hän tuli uusimaan Musiikkitaloon liian myöhään.

Samaan aikaan Silva Norkela kiroilee kausikorttisysteemiä. Hänellä oli vuosia kausikortti huonolle paikalle, ja paikan parantaminen oli työlästä.

Nykyisin hän kärkkyy irtolippuja jo ensimmäisenä myyntipäivänä. HKO:n osalta ratkaisun päivä on tänään 5. tammikuuta.

"Saa nähdä, onnistuuko yksikään toive."

Kausikorttien ja irtolippujen osto on syytä tehdä ajoissa, sillä kysyntä on lisääntynyt useilla paikkakunnilla.

Helsingissä nousun aiheutti Musiikkitalo. Tampereella sitä aiheuttaa Rouvali-ilmiö, kun ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali tuo yleisöön uudenkin sukupolven faneja. Rovaniemellä kasvun aiheutti konserttitalo Korundin valmistuminen.

Suurin voittaja on Radion sinfoniaorkesteri, joka soitti aikaisemmin vuoroin Kulttuuritalossa, Finlandia-talossa ja kirkoissa.

"Meillä oli kausikorttilaisia yhteensä ennen Musiikkitaloa noin 900 ja nyt noin 3 200 kolmessa sarjassa. Kevääksi teemme myyntiennätyksen", RSO:n intendentti Tuula Sarotie kertoo.

markus jokela hs
Kent Nagano palaa Radion sinfoniaorkesterin eteen.
Kent Nagano palaa Radion sinfoniaorkesterin eteen.

HS kysyi kausikorttikokemuksia lukijoilta 24. joulukuuta. Vastaajista kymmenet ovat samaa mieltä kuin Lindeman: kausikortti on hieno juttu. Sillä saa usein viidenneksen alennuksen normaalilippujen hinnoista. Lisäksi konsertteihin muistaa lähteä.

Maija Vehviläinen Espoosta hankkii kausikortin Tapiola Sinfoniettan, Espoo Bluesin ja FC Hongan kausiin.

"Kun ostaa paketin, saa Beethovenin ja Mozartin sivutuotteena kuulla ennestään tuntemattomien säveltäjien musiikkia, jopa nykymusiikkia! Tulee lähdettyä konsertteihin, joihin pelkän ohjelmaennakon perusteella ilman kausikorttia ei tulisi lähdettyä. Ja elävällä konsertilla on piristävä vaikutus!"

Heikki Lehmusto vertaa kausikorttia tennisvuoroon.

"Ilman vuoroa pelaaminen tahtoo jäädä. Kausikortti on kuin katettuun pöytään menemistä, joku on valinnut ruuan ja viinit."

Moni kausikorttilainen haluaa yllättyä ja sivistyä.

"En mitenkään jaksa kuunnella vain nuoruuteni (1960-luvun) kultaisten vuosien musiikkia. Klassisen musiikin alueella on neljässäsadassa vuodessa saatu aikaan rikkauksia niin paljon, että siitä riittää ammennettavaa", Juha Arhinmäki perustelee.

Vastustajat ovat vähemmistössä, mutta heitäkin on.

"Jos ei ole kausikorttia, voi olla, ettei pääse konserttiin ollenkaan, tai jos onnistuu saamaan lipun, niin saa paikan lavan takaa permannolta tai piippuhyllyltä. Konserteissa sitten istuessa kismittää vietävästi, kun piippuhyllyltä katselee lukuisia tyhjiä paikkoja permannolla!" Petra Keski-Säntti harmittelee.

Myös kausikorttien puolustajat toivovat joustavampaa systeemiä, jos kausikorttilainen ei lippuaan käytäkään. Jotkut orkesterit tarjoavatkin vaihto- tai lahjoitusmahdollisuutta: puhelinsoitto riittää, ja orkesteri lahjoittaa paikan siksi illaksi opiskelijalle.

marja väänänen hs
Susanna Mälkki on Helsingin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari. Hän johtaa keväällä myös Radion sinfoniaorkesteria.
Susanna Mälkki on Helsingin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari. Hän johtaa keväällä myös Radion sinfoniaorkesteria.

Kiinnostava haaste tulee teattereilta. Kansallisteatteri ja Helsingin kaupunginteatteri ovat luopuneet kausikorteista.

"Sarjalippuja on, mutta Kansallisteatterin kausikorteista luovuttiin suunnilleen saman tien, kun Mika Myllyaho aloitti työnsä johdossa", tuotannonjohtaja Päivi Isosaari kertoo.

"Kokemus oli se, että kaikki ensi-iltakorttilaiset eivät käyttäneet etuaan. Tyhjä paikka, vaikka maksettunakin, on aina ikävä", Isosaari perustelee.

Helsingin kaupunginteatteri luopui kausikorteista 2004 ja siirtyi kanta-asiakasetuihin.

"Varasimme suuren ja pienen näyttämön ensi-iltojen jälkeisiin esityksiin kiintiön paikkoja keskipermannolta. Kanta-asiakaskortin esittämällä kiintiöstä voi varata lippunsa haluamaansa esitykseen ja aina parhailta paikoilta. Näin varatut liput ovat normaalihintaiset", teatterinjohtaja Asko Sarkola ja markkinointipäällikkö Olli Eljaala kertovat.

Teatterit vertautuvat lähinnä Kansallisoopperaan, jossa myös toistetaan kourallista produktioita useita kertoja.

"Ei ole mitään syytä luopua kausikorteista, päinvastoin", Kansallisoopperan viestintäjohtaja Liisa Riekki torjuu. "Jokaiseen esitykseen mukaan lukien ensi-illat mahtuu myös muita kuin kausikorttilaisia."

Oopperan kausikortin omistaa 1 900 ihmistä, jotka käyvät salissa 7–8 kertaa vuodessa. Kokonaiskävijämäärä on yli 260 000.

Orkesterit ohjelmoivat rohkeammin, kun sali on yli puolillaan jo kausikorttilaisista. Osa katsoo, että kausikorttimyynti lähestyy maksimiaan. Liian suuri osuus sementoisi tarjonnan aina samoille korville.

Loppuunmyydyissä konserteissa lohtua tuovat verkkolähetykset ja -taltioinnit, joita tarjoavat esimerkiksi Sinfonia Lahti, HKO ja Turun filharmoninen orkesteri.

RSO:n konsertit radioidaan ja välitetään Yle Areenassa sekä kerran kuussa myös televisiossa, jolloin konsertin kuulee kaikkiaan 150 000–200 000 ihmistä. Paikallaolon fiilistä tämä ei toki kaikkien mielestä korvaa.

"Pidämme myös konsertteja, jotka eivät kuulu kausikorttisarjoihin. Vaikka loppuunmyytyjä konsertteja on paljon, useimmat niistä myydään aivan loppuun vain pari päivää ennen konserttia. Joten kyllä lippuja usein saa", Radion sinfoniaorkesterin Tuula Sarotie lohduttaa.

mika ranta hs
Santtu-Matias Rouvali ihastuttaa Tampereella.
Santtu-Matias Rouvali ihastuttaa Tampereella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat