Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Balettitähti Irina Kolesnikova hurmaa yhä kuuluisana joutsenena

Ensi kertaa Suomessa esiintynyt venäläistanssija on tehnyt Joutsenlammen pääroolin satoja kertoja

Kulttuuri
 
Nina Alovert
Venäläisen Irina Kolesnikovan upeassa tanssissa on taannoisten venäläisballerinatähtien sielukkuutta.
Venäläisen Irina Kolesnikovan upeassa tanssissa on taannoisten venäläisballerinatähtien sielukkuutta. Kuva: Nina Alovert

Koskettava aistillisuus vie katsojat heti mukanaan, kun maailmankuulu prima ballerina Irina Kolesnikova aloittaa Joutsenlammen Odette-joutsenen tulkintansa.

Venäläisen Pietarin balettiteatterin tähtitanssija vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa Tampere-talon näyttämöllä lauantaina. Suomesta kiertueet jatkuvat Pariisiin, Lontooseen, Singaporeen, Johannesburgiin, Kapkaupunkiin, Melbourneen, kotinäyttämölle Pietariin ja Tokioon. Ensi vuodelle on suunnitteilla esiintyminen myös Helsingissä.

Kuka?

Irina Kolesnikova

 Palkittu ballerina valmistui tanssijaksi Vaganovan balettiakatemiasta 1998.

 Tanssinut monien klassisten balettien päärooleja Pietarin balettiteatterin (St Petersburg Ballet Theatre) prima ballerinana eri puolilla maailmaa.

 Esiintynyt myös vuosittaisilla omilla kiertueilla vuodesta 2009 alkaen.

 SPBT esiintynyt kaksi kertaa Imatra Ballet -tapahtumassa. Ensivisiitillä Suomessa nähty Kolesnikova tanssii mahdollisesti Helsingissä 2016.

Konstantin Tatškinin vuonna 1994 perustama Pietarin balettiteatteri on siitä harvinainen, että se on esiintynyt kuudessa maanosassa ja toimii itsenäisesti ilman valtion taloudellista tukea. Klassisen ohjelmiston suosituin teos on Petipan ja Ivanovin koreografiaan pohjaava Joutsenlampi.

34-vuotiaan Kolesnikovan ura lähti lentoon poikkeuksellisella tavalla. Hän valmistui arvostetusta Vaganovan balettiakatemiasta 1998. Huippuballerinan uraa seurannut amerikanvenäläinen kriitikko-valokuvaaja Nina Alovert kirjoitti taannoin Dance Magazine -lehdessä, että ankarat kouluvuodet veivät lahjakkaan tanssijan itsetunnon. Niinpä maineikas Mariinski-teatteri ei ollut kiinnostunut hänestä. Tatškin ymmärsi poimia hänet Pietarin balettiteatteriin heti valmistumisvuonna. Svetlana Jefremovan ja Ljubov Kunakovan ohjauksessa Kolesnikovasta tuli johtava solisti vuonna 2000 ja kiitetty prima ballerina vuotta myöhemmin.

Nykyään Kolesnikovalla on ryhmän kiertueiden lisäksi useammassa maassa harvinainen oma Irina Kolesnikova Season. Tänä vuonna hän tanssii muun muassa Lontoon Coliseumissa, Pariisissa Champs-Elysée-teatterissa ja Tokiossa vierailevana prima ballerinana. Faneja on Japania myöten ja tietysti nettiin perustetussa IK Clubissa.

Mikä maailmalla hehkutetusta tähtitanssijasta sitten tekee erityisen? Kolesnikovalla on lavakarismaa, musikaalisuutta ja kauneutta. Ja tietysti upeaa teknistä taidokkuutta. Perinteinen 32 foutté-piruetin sarja on suvereenin sähäkkä ja liikkeet aina puhdaspiirteisiä.

Hänen ilmaisussaan on myös persoonallista feminiinisyyttä. Kaihoisan valkoisen joutsenen pehmeät hidastukset ovat kuin unesta. Räväkässä flirttailevan mustan joutsenen roolissa taas on draamallista voimaa.

Poikkeukselliseksi Kolesnikovan tanssin tekee se, että hänessä on entisaikojen venäläisballerinatähtien sielukkuutta. Roolihahmojen tulkinta on rohkean omanlaista ja menee ihon alle. Odette–Odilen kaksoisroolissa hän on joutsen. Ilmaisuvoimaiset kädet halkovat ilmaa epätoivoisesti ja pää taipuu pitkiin lintumaisiin taivutuksiin.

Kolesnikova on esittänyt Joutsenlammen päätehtävää noin 700 kertaa. Tuplaroolin hiominen tuntuu loputtomalta.

"Se on ainutlaatuinen baletti, jossa koreografia ja Tšaikovskin musiikki fuusioituvat uskomattomalla tavalla. Voimallisesta musiikista saan valtavasti tukea. Aina riittää kuitenkin kehitettävää – jokaisessa esityksessä saisi olla uutta sekä yleisölle että itselleni", sähköpostitse tavoitettu Kolesnikova toteaa.

Nyt ballerinan arkeen on tullut uudenlaista perspektiiviä. "Minusta on tullut äiti. Uskon, että se opettaa minulle paljon."

Paluu kurinalaiseen arkeen Kolesnikovan ja Tatškinin puolivuotiaan Vasilina -tyttären syntymän jälkeen on edellyttänyt hartiavoimin töitä.

"Kuntoni pääsi laskemaan liian nopeasti ja jouduin tavallaan aloittamaan alusta. Se vaati paljon, mutta päästyäni takaisin näyttämölle vaikeudet ovat unohtuneet. Tämä on yhä vain lempityötäni. Samalla olen haltioissani äitiydestä. Se on tärkeintä elämässä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat