Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Leinonen opettaa lapsille vallankumousta

Taiteilija kutsui Pussy Riotin tottelemattomuuskouluunsa

Kulttuuri
 
Sami Kero HS
Taiteilija Jani Leinonen haluaa opettaa ihmisiä vaikuttamaan.
Taiteilija Jani Leinonen haluaa opettaa ihmisiä vaikuttamaan. Kuva: Sami Kero HS

Ensi syksyksi Kiasmaan rakennetaan luokka, jossa opetetaan tottelemattomuutta. Pulpettiin halutaan erityisesti lapset ja nuoret, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita.

Opettajina toimivat muun muassa räppäri Karri "Paleface" Miettinen ja kodittomia kotiinsa majoittanut pappi Marjaana Toiviainen. He neuvovat, miten maailmaa voi muuttaa tekemällä toisin kuin yleensä opetetaan.

Kuka?

Jani Leinonen

 Syntynyt 1978 Hyvinkäällä.

 Kuvataiteilija.

 Toiminut Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina 2007.

 Kritisoi teoksissaan kulutuskulttuuria ja haluaa taiteensa kautta herättää kuluttajia kriittiseen ajatteluun.

 Tunnetuimpia töitä ja projekteja: Hyllytetyt Elovena -mainokset, Taidetuunaamo, taidesupermarket Pikasso.

 Sai vuonna 2011 sakot käytettyään varastamaansa Ronald McDonald -patsasta performanssissa.

Tottelemattomuuskoulun takana on taiteilija Jani Leinonen, jonka retrospektiivi rakentuu koulun ympärille.

Leinonen haluaa kouluunsa kansainvälisiä vieraita. Ruotsista tulisi arabivallankumouksen aktiivi ja Keniasta paljastusjutun tehnyt toimittaja, jotka molemmat joutuivat pakenemaan kotoaan henkensä edestä. Venäjältä yritetään saada Pussy Riot.

Leinonen (s. 1978) on mediataiteilija, joka on kritisoinut töillään ylikansallisten yritysten valtaa ja kansalaisoikeuksien polkemista. Nyt hän on lähtenyt sotaan turhautumista ja passivoitumista vastaan:

"Rakastan politiikkaa ja vanhakantaista vaalijärjestelmää, mutta ymmärrän, miten turhauttavaa on, jos annetaan kerran neljässä vuodessa oikeus piirtää numero paperille, ja se on pääasiallinen vaikuttamisen muoto."

Tottelemattomuuskoulua tarvitaan, koska suomalainen koulu ei Leinosesta edelleenkään palkitse omien mielipiteiden esittämisestä.

Ihmisiä pitäisi Leinosen mukaan opettaa vaikuttamaan ihan samalla tavalla kuin lukemaan ja laskemaankin.

Tottelemattomuuskoulun työpajoissa näytetään, miten itselle tärkeästä jutusta voi tehdä ilmiön esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Leinonen oppi kantapään kautta, miten somea käytetään hyväksi. Helmikuussa 2011 Leinonen ja neljä muuta varastivat McDonalds-ravintolasta Ronald McDonald -muovipatsaan ja vaativat Youtube-videolla pikaruokaketjua vastaamaan ruoan alkuperää koskeviin kysymyksiinsä. Kun niitä ei kuulunut, Ronald-nukke mestattiin.

Tempaus toi 60 päiväsakkoa sekä kansainvälistä henkilöjulkisuutta, vaikka projektin tarkoitus oli kiinnittää huomio ruokateollisuuden toimintatapoihin.

Kesäkuussa 2014 Leinonen pystytti pop-up-pikaruokaravintolan Budapestiin. Hunger King -installaatio kritisoi Unkarin lakia, joka käytännössä kieltää kodittomuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat