Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elvis Presley tienaa yhä miljoonia

Rockin kuningas täyttäisi tänään torstaina 80 vuotta

Kulttuuri
 
Elvis Presley
Elvis Presley

Jos rockin kuningas Elvis Presley eläisi, hän täyttäisi torstaina 80 vuotta. Vaikka Elviksen maine rockin kuninkaana alkaa olla nuorempien ikäluokkien keskuudessa mennyttä, niin Elvis-brändi tuottaa talouslehti Forbesin arvion mukaan yhä vuosittain 46 miljoonaa euroa.

Vuonna 1977 kuolleen Elviksen nykyisistä tienesteistä valtaosa tulee Gracelandista, Elviksen Memphisissä sijaitsevasta kotitalosta, joka on toiminut yleisölle avoimena turistikohteena vuodesta 1982.

Nykyään talossa käy vuosittain noin puoli miljoonaa turistia, ja Gracelandin vuosituotto on ollut noin 30 miljoonaa dollaria. Liput Gracelandiin maksavat vierailukierroksen pituudesta riippuen 30–60 euroa.

Graceland on listattu Yhdysvaltain kansallisesti merkittävien kohteiden joukkoon. Listalla on paljon tunnettujen yhdysvaltalaisten koteja, mutta myös Empire State Buildingin ja Los Angelesin olympiastadionin kaltaisia tunnettuja rakennuksia.

Elviksen koti on Elvis-faneille sydämen asia, ja viime kesänä Yhdysvalloissa nousi kohu, kun kaksi Elvikselle kuulunutta lentokonetta päätettiin viedä pois Gracelandin mailta.

Taustalla oli Gracelandin liiketoimintaa hoitavan Elvis Presley Enterprises -yhtiön ja koneita hallinnoivan yhtiön kanssa syntyneet erimielisyydet. Samalla kävi ilmi, että Elvis Presley Enterprises rakennuttaa Gracelandin naapuriin 450 huoneen hotellin, jonka on määrä valmistua ensi kesänä.

Elviksen kuoleman jälkeen perustettu Elvis Presley Enterprises omistaa oikeudet Elvis-brändiin. Alun perin yhtiö oli kokonaan Presleyn suvun omistama, mutta 2000-luvun alussa enemmistö siitä myytiin pois.

Nykyisin EPE:n suurin omistaja on Authentic Brands Group, joka omistaa useita vanhoja amerikkalaisia tavaramerkkejä, muun muassa oikeudet Muhammad Alin ja Marilyn Monroen nimeen.

Elviksen tytär Lisa Marie omistaa yhä 15 prosenttia EPE:stä. Myös Gracelandin kiinteistö sekä Elviksen henkilökohtainen irtaimisto kuuluu Lisa Marielle. Gracelandin tontilla sijaitsevat myös Elviksen ja hänen vanhempiensa haudat.

Elvis haudattiin alun perin Memphisin Forest Hillin hautausmaalle lähelle äitinsä hautaa, mutta haudanryöstäjät yrittivät varastaa ruumiin.

Sukuhauta siirrettiin Gracelandin aitojen taakse turvaan, ja alkuperäinen tyhjä hautapaikka jätettiin turistinähtävyydeksi.

Gracelandin suosio näyttää vakaalta, sillä USA Today -lehden lukijat äänestivät sen toissa vuonna Yhdysvaltain parhaaksi kansalliseksi nähtävyydeksi. Nuorempia ikäluokkia se ei tosin enää kiinnosta, sillä Gracelandin kävijöistä 70 prosenttia on yli 35-vuotiaita.

Elvis Presleyn vetovoima rockin kuninkaana ja ikonisena hahmona on muutenkin ollut viime vuosina heikkenemään päin, jopa Elviksen 70-luvun kotikenttänä toimineessa Las Vegasissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat