Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stripparista näyttelijäksi – muuttaako uusi elokuva Channing Tatumin uran?

Onko Channing Tatumista vakavasti otettavaksi elokuvanäyttelijäksi? Painielokuva saattaa muuttaa Hollywoodin nuorisoidolin uran.

Kulttuuri
 
Scott Garfield
Channing Tatum (vas.) esittää painija Mark Schultzinia. Mark Ruffalo (oik.) esittää Markin veljeä Dave Schultzia.
Channing Tatum (vas.) esittää painija Mark Schultzinia. Mark Ruffalo (oik.) esittää Markin veljeä Dave Schultzia. Kuva: Scott Garfield

Jotkut näyttelijät sopivat yhteen tiettyyn rooliin. Tuore yhdysvaltalaiselokuva Foxcatcher kertoo painijoista, ja näyttelijä Channing Tatumilla on juuri sellaiset vähän taittuneet korvat, joista painijat usein tunnetaan.

"Painiharjoitukset roolia varten olivat rankkoja, mutta kymmenessäkään vuodessa en olisi päässyt samalle tasolle, missä Mark oli", Channing Tatum sanoo roolistaan olympiapainija Mark Schultzina.

Elokuva Foxcatcher on juuri saanut maailmanensi-iltansa. Tatum on tapaamassa pientä ryhmää toimittajia. Treenatun kroppansakin puolesta hän käy hyvin painijasta.

"Olen harrastanut paljon kamppailulajeja. Paini on niistä ehdottomasti vaativin. Esimerkiksi jalkapalloa voi pelata huvikseen, mutta painissa ei ole mitään hauskaa", Tatum arvioi.

Voiko enää Hollywood-näyttelijä tavallisemmalta urheilulliselta valkoiselta collegepojalta näyttää. Mutta tekeekö yhdistelmä kenestäkään erinomaista näyttelijää?

Tatum on 34-vuotias ja näytellyt kymmenissä Hollywood-elokuvissa. Monet niistä ovat olleet G. I.  Joen tyyppisiä toimintaelokuvia. Suosittu Tatum on nähty milloin nuorisoidolina ja milloin seksisymbolina, mutta vasta viime aikoina häneen on ryhdytty suhtautumaan vakavammin näyttelijänä.

Parin vuoden takaisessa Magic Mike -elokuvassa näyttelijä hyödynsi omia nuoruudenkokemuksiaan stripparina. Vakavampi Tatumin elokuva oli niinkään Steven Soderberghin ohjaama, lääketeollisuutta kritisoinut Side Effects.
Poliisielokuvia parodioineessa Jump Street -elokuvien sarjassa Tatum on esiintynyt koomikkona, mutta jäänyt aisaparinsa, näyttelijänä monipuolisemman Jonah Hillin varjoon.

Kun Tatum puhuu omasta urastaan, hän käyttää tuttua Hollywood-klisettä.

"On kuin olisin voittanut lotossa. En ole saanut näyttelemiseen koulutusta vaan työ on opettanut", Tatum sanoo.

Yu Tsai Getty Images
Channing Tatum kertoo harrastaneensa paljon kamppailulajeja.
Channing Tatum kertoo harrastaneensa paljon kamppailulajeja.

Tatum on pääroolissa myös helmikuussa Suomeen tulevassa, Wachowskin sisarusten ohjaamassa Jupiter Ascending-elokuvassa. Ensi-iltaan tuleva Foxcatcher on se draamaelokuva, jota pidetään Tatumin uran tähän asti merkittävimpänä. Se on pitkälti ohjaaja Bennett Millerin luomus. Tatumin kanssa elokuvan isoissa rooleissa nähdään Steve Carell ja Mark Ruffalo.

Miller on viisikymppinen yhdysvaltalaisohjaaja, jonka tunnetuin elokuva saattaa olla Capote, mutta jonka erikoisalueeksi ovat muodostuneet normaalia paremmat urheiluelokuvat.

Baseballin ammattiliigaa kuvanneen Moneyballin jälkeen Foxcatcher menee enemmän kiinni urheilemiseen ytimeen, urheilijaan ja tämän motiiveihin. Mukana on veljeskateutta ja isäkaipuuta.

Oscar-veikkauksissa tiuhaan esiintynyt elokuva perustuu tositarinaan.

Elokuvassa Tatum on merkittävässä roolissa huippupainijana, joka veljensä Daven kanssa lähtee teollisuuspohatta John Du Pontin yksityiseen painikeskukseen harjoittelemaan olympiakulta mielessään. Painijoukkueen nimi on Foxcatcher.

Tarinassa valta, vauraus ja yhteiskuntaluokat yhdistyvät solmuksi, jonka avaa vain väkivalta.

Rooliin valmistautuessaan Tatum keskusteli paljon painija Mark Schultzin kanssa, jota hän elokuvassa esittää. Mark Schultz oli veljensä tapaan aikanaan lajinsa ykkösnimiä, joka voitti olympiakultaa.

"Mark on jännittävä hahmo näytellä, sillä Mark kertoi minulle, että hän halusi ihmisten pelkäävän häntä", Tatum sanoo.

Tatum sanoo, että hän apinoi Schultzilta myös tavan kävellä.

"Tarina on todellisuudessa varmasti monimutkaisempi kuin millaisena me sen elokuvassa näytämme", Tatum sanoo.

Elokuvan valmistuttua Schultz on kuitenkin muuttanut mieltään. Joulukuun lopulla Schultz hyökkäsi elokuvaa vastaan sosiaalisessa mediassa ja piti arveluttavana erityisesti kohtausta, jossa vihjataan hänen ja du Pontin suhteen olleen myös seksuaalinen.

Tatum sanoo, että suhde Schultzin ja painitallin pomon välillä ei ollut eroottinen.

"Ei mitenkään", Tatum sanoo.

Toimittajia tavatessaan Tatum vaikuttaa huumorintajuiselta ja myös vähän lapselliselta.

"En lapsena ymmärtänyt, että Goonies-elokuvassa oli näyttelijöitä, ja nuorena näyttelijänä sitä vain halusi lausua vuorosanat rennosti", hän sanoo.

Hän sanoo harmittelevansa sitä, ettei saanut pääroolia John Carter -elokuvasta kaksi vuotta sitten. Nykyään Tatum myös kirjoittaa, tuottaa ja rahoittaa elokuviaan itse. Se on auttanut kuulemma ymmärtämään elokuvanteon kokonaisuutta paremmin.

"Elokuva ei ole sinusta, vaan sinä olet osa tarinaa", Tatum kertoo oppineensa.

Channing Tatum pelasi nuorena kymmenen vuotta amerikkalaista jalkapalloa. Hän vertaa näyttelemistä urheiluun.

"Oscarin voi voittaa, vaikka aloittaisi uransa myöhään. Minä aloin näytellä vasta 25-vuotiaana. Mutta jos hakee painista olympiakultaa, pitää harjoitella lapsesta saakka."

Haastattelu on tehty Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa.
Foxcatcherin ensi-ilta Suomessa on 9. tammikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat