Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion viulukilpailussa on taas kansainvälistä tasoa, uskoo tuomariston puheenjohtaja

"Kisaturisteja ei kuultu lainkaan", iloitsee tuomariston puheenjohtaja Kuopion viulukilpailun alkuerästä

Kulttuuri
 
Jaakko Kuusisto
Jaakko Kuusisto

"Päätös välierään pääsevistä syntyi helposti ja selkeästi, mitään erityisiä äänestyksiä ei tarvittu", kertoo viulisti Jaakko Kuusisto.

Kuusisto toimii tuomariston puheenjohtajana Kuopion viulukilpailussa, jonka alkuerä päättyi tiistaina. Keskiviikkona vietetään välipäivää ja välierä käydään torstaina ja perjantaina. Finaalipäivät ovat lauantai ja sunnuntai.

Kuusisto kertoo pitävänsä tämänkertaisen kilpailun tasoa erittäin korkeana.

"Oli paljon selviä välieriin menijöitä, eikä kisaturisteja kuultu lainkaan. Se on varmastikin seurausta siitä, että jo alkuerän ohjelma on todella vaativa", sanoo Kuusisto.

Adriana Iacovache-Pana
Adriana Iacovache-Pana

"Varsinkin nyt mukaan otettu Béla Bartókin soolosonaatti vaatii soittajilta paljon. Sen myötä ohjelmisto linkittyy entistä vahvemmin myös syksyllä järjestettävään Jean Sibelius -viulukilpailuun."

Kuopion viulukilpailua on totuttu pitämään viulunsoiton SM-kilpailuna, jossa pärjänneet ovat olleet suosikkeja myös kansainvälisellä tasolla, etenkin Jean Sibelius -viulukilpailussa.

Koska Kuopion viulukilpailu ja Sibelius-kilpailu järjestetään aina samana vuonna, Kuopiosta saadaan viitteitä siihen, miten suomalaiset menestyvät kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

Kuitenkin viime kerralla eli viisi vuotta sitten Kuopion voittaja Linda Bärlund joutui perumaan osallistumisensa Sibelius-kilpaan. Suomalaisista mukana olivat tuolloin vain Petteri Iivonen ja Sini Simonen. Iivonen sijoittui toiseksi, Simonen jäi välierään. He olivat menestyneet Kuopiossa vuonna 2005, mutta eivät olleet mukana 2010.

Tällä kertaa Kuopiosta ponnistetaan ehkä jälleen Sibelius-kilpailuun.

Kasmir Uusitupa
Kasmir Uusitupa

"Kyllä mielestäni nyt on kuultu joitakin soittajia, joiden seuraava looginen askel ovat kansainväliset viulukilpailut, esimerkiksi Jean Sibelius -kilpailu", Kuusisto sanoo.

Toinenkin muutos entiseen on nähtävissä.

Parin edellisen kilpailun aikana kilpailuun on yltänyt huomattavasti enemmän naisia kuin miehiä, mikä on herättänyt huolta siitä, ettei viulunsoitto ja sen vaatima kova työ enää kiinnosta poikia. Esimerkiksi vuonna 2010 semifinaalin 16 soittajasta vain neljä oli miehiä.

Tänä vuonna miesten ja naisten suhde on paljon tasaisempi, ja semifinaalissa on jopa hieman enemmän miehiä kuin naisia.

Onko siis niin, että pojat ovat innostuneet viulunsoitosta uudestaan?

Essi Höglund
Essi Höglund

"Ainakin tässä on jonkinnäköinen poikkeama siitä trendistä, joka on viimeisen 5–10 vuoden aikana ollut ilmeinen", Jaakko Kuusisto pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat