Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun saatana puetaan jumalan kaapuun

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Sitä ei voi ymmärtää, liioin sitä ei saa ymmärtää. Järjetön terrori-isku Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja kahdentoista syyttömän ihmisen kylmäverinen teloittaminen kertoo pohjimmaisesta pahuudesta, jonka tuhoisaksi käyttövoimaksi on valjastettu jumalan kaapuun puettu saatana. Naamioituneet teloittajat olivat kuolemaa kylväessään huutaneet kostavansa profeetta Muhammedin puolesta. Toisin tekivät. Vetivät hänen nimensä lokaan.

Tapasin nigerialaisen Nobel-kirjailija Wole Soyinkan kahdeksisen vuotta sitten Mantovassa Italiassa. Keskustellessamme Piazza delle Erbella uskonnollisesta fanatismista silloin 77-vuotias kirjailija siteerasi kaksi vuotta aiemmin julkaistua runokokoelmaansa ulkomuistista. Siinä hän kirjoittaa viisaasti: "Jos tappaa rakkaudesta jumalaan, tappaa rakkauden, tappaa jumalan / Jos tappaa jumalan nimissä, hylkää jumalan ja riistää jumalalta nimen".

Taiteen rikkumaton oikeus pilkata, sorkkia tai satirisoida uskontoa, taloutta, politiikkaa, armeijaa, valtiota tai seksuaalisuutta on yhteiskunnallisen sallivuuden ja demokratian tilan toimiva mittari. Muslimien ja kristittyjen poikkeavat käsitykset sananvapaudesta ja taiteilijan oikeudesta käsitellä teoksissaan myös uskontoa ja sen pyhiä opinkappaleita ovat kuitenkin aiheuttaneet karmivia yhteentörmäyksiä viimeisten 25 vuoden aikana. Viimeistään Tapaus Rushdie nosti länsimaisen sananvapauden ja islamin ristiriidat kansainvälisen politiikan ongelmiksi helmikuussa 1989.

Vaikka Saatanallisten säkeiden kirjoittajan Salman Rushdien henki on säästynyt, useampi romaanin kääntäjä ja kustantaja on tapettu uskonnolliseen ediktiin perustuvan fatwan nimissä.

Viime vuosina erityisesti länsimaissa julkaistut islamia pilkkaavat satiiriset pilapiirrokset on otettu muslimimaailmassa hanakasti maalitauluksi. Tulilinjalla on esimerkiksi ollut Tanskan suurin sanomalehti Jyllands-Posten, joka julkaisi 12 lehden tilaamaa pilapiirrosta profeetta Muhammedista syksyllä 2005. Pennsylvanialainen jihadisti Colleen LaRose puolestaan yritti murhauttaa islamia pilkanneen ruotsalaisen sarjakuvapiirtäjän Lars Vilksin vuonna 2009.

On kuitenkin syytä yrittää olla sortumatta yksisilmäisyyteen. Wole Soyinka muistutti, että uskonnollinen tai poliittinen fanatismi on pohjimmiltaan aina toisten epäinhimillistämistä. Se pätee myös meihin, ei-muslimeihin. Charlie Hebdo -lehden verilöylystä ei voi – eikä saa – syyttää kaikkia muslimeita.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat