Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoreimman Charlie Hebdon kannessa oli kiistelty kirjailija Michel Houellebecq

Houellebecqin uutuusromaani kertoo Ranskasta kuvitteellisen muslimipresidentin alaisuudessa. Kirja ilmestyi terrori-iskun päivänä.

Kulttuuri
 
Jacky Naegelen Reuters
Tuoreimman Charlie Hebdo -lehden kannessa on kirjailija Michel Houellebecqia esittävä karikatyyri. Lehdestä otettiin kuvia lähellä iskun kohteeksi joutunutta toimitusta keskiviikkona.
Tuoreimman Charlie Hebdo -lehden kannessa on kirjailija Michel Houellebecqia esittävä karikatyyri. Lehdestä otettiin kuvia lähellä iskun kohteeksi joutunutta toimitusta keskiviikkona. Kuva: Jacky Naegelen Reuters

Samana päivänä, kun satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa tehtiin 12 henkeä surmannut kylmäverinen terrori-isku, Ranskassa ilmestyi kiistellyn kirjailija Michel Houellebecqin ristiriitaisen vastaanoton saanut romaani Soumission. Nimi tarkoittaa suomeksi alistamista tai alistumista.

Viimeisimmän Charlie Hebdon kannessa on Houellebecqin pilapiirros. Kuvassa rappioituneen oloinen kirjailija esittää uuden vuoden kunniaksi ennustuksiaan. "Vuonna 2015 menetän hampaani" ja "Vuonna 2022 osallistun ramadaniin [muslimien paastoon]".

Tiedossa ei ole, oliko kuvalla tai ylipäätään romaanilla mitään tekemistä keskiviikon terrori-iskun kanssa. Iskun jälkeen kirjailija Houellebecq kuitenkin otettiin poliisisuojeluun ja kustantamo Flammarion evakuoitiin.

Kirja kertoo Ranskan ajautumisesta kuvitteellisen Fraternité musulmane -puolueen hallintaan vuonna 2022. Päättymässä on sosialistipresidentti François Hollanden (kuvitteellinen) katastrofaalinen toinen kausi. Mahtipuolueet ovat näivettyneet sisäisiin valtataisteluihin. Rappio nakertaa yhteiskuntaa.

Presidentinvaaleissa ranskalaiset valitsevat maltillista linjaa ajavan muslimin estääkseen äärioikeistolaisen Front Nationalin johtajan Marine Le Penin nousun presidentiksi. Aluksi kaikki menee hyvin. Pian uuden presidentin Mohammed Ben Abbasin kädenjälki alkaa kuitenkin näkyä. Naiset ryhtyvät käyttämään huivia ja moni jää kotiin hoitamaan lapsia. Yliopisto-opettajien on käännyttävä muslimiksi, Koraanin opiskelusta tulee pakollista ja moniavioisuudesta laillista.

Houellebecqin kirjasta povattiin etukäteen hittiä poliittisesti tulenaran aiheensa sekä kirjoittajansa vuoksi: Houellebecq kuuluu Ranskan tunnetuimpiin ja kiistellyimpiin kirjailijoihin.

Kirja pureutuu Ranskassa hyvin ajankohtaiseen ja tiukasti kiisteltyyn aiheeseen: Ranskan identiteettiin ja islamin rooliin. Ranskassa on Euroopan suurin muslimivähemmistö.

Pelkoja Ranskan islamisaatiosta on pitänyt esillä laitaoikeistolainen kansallinen rintama (Front National), jonka suosio on kasvanut. Jo nyt pidetään lähes varmana, että vuonna 2017 presidentinvaaleissa toisella kierroksella ovat juuri äärioikeiston Le Pen ja jompikumpi vanhoista valtapuolueista. Tuore islamisti-isku tuskin vähentää kansallisen rintaman suosiota.

Kirjaa on arvosteltu islamofobiseksi, rasistiseksi ja seksistiseksi. Arvostelijoiden mukaan kirja myötäilee äärioikeistoa.

Vasemmistolaisen Le Libération -lehden päätoimittajan Laurent Joffrinin paljon siteeratun lausahduksen mukaan romaani tullaan muistamaan siitä, että "sen myötä laitaoikeiston ideat nousivat – tai tekivät paluun – vakavasti otettavaan ranskalaiseen kirjallisuuteen".

"Se on kirja, joka ylevöittää [laitaoikeistolaisen ja Euroopan vastaisen] Kansallisen rintaman ideat", Joffrin jatkoi.

Puolustajien mukaan kirja on peittelemätön kuvaus nykypäivästä tai vähintään tulevasta.

Arvostettuun Ranskan akatemiaan kuuluva filosofi Alain Finkielkraut esimerkiksi kuvaili France24:n mukaan Houellebecqiä mieheksi, "joka tarkkailee maailmaa avoimin silmin ja joka ei anna poliittisen korrektiuden pelotella itseään".

Presidentti Francois Hollande korosti maanantaina France Inter -kanavan haastattelussa, että kyse on kirjailijan vapaudesta.

"Minun roolini on [kuitenkin] sanoa, että emme saa antaa tämän ilmapiirin viedä meitä mukanaan, antaa pelon ja tuskan, alistamisen pelon, niellä meitä", Hollande totesi. Kommentti on terrori-iskun jälkeen kenties ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kirjailija itse on kiistänyt tehneensä kirjaa provokaatiomielessä. France Info -radiokanavan haastattelussa hän tosin myönsi, ettei kirjan kuvaus ole "kovin todellinen", ei ainakaan "useisiin vuosikymmeniin".

"Kiihdytän historiaa, mutta ei, en voi sanoa, että kirja on provokaatio", Houellebecq sanoi. "Tiivistän sellaista evoluutiota, joka mielestäni on täysin realistinen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat