Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaasta vasemmistosta tuli 1970-luvun Saksassa pomminheittäjiä

Berliinin näyttely on laatuaan ensimmäinen yritys lähestyä RAF-terroristien historiaa Länsi-Saksassa

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Werner Kohn
Rudi Dutschke puhuu kansainvälisessä Vietnam-kongressissa Berliinissä helmikuussa 1968.
Rudi Dutschke puhuu kansainvälisessä Vietnam-kongressissa Berliinissä helmikuussa 1968. Kuva: Werner Kohn

Puhutuin ja pelätyin ilmiö 1970–1980-luvun Länsi-Saksassa oli terroristiryhmä RAF (Rote Armee Fraktion), Punainen Armeijakunta. Kommunistiseksi itseään kutsunut porukka päästi päiviltä paljon ihmisiä – attentaateissa ja pankkiryöstöissä tuli 26 siviiliuhria, lisäksi kuoli kahdeksan poliisia ja virkailijaa.

Yhteensä 34 ruumista. Miksi, minkä puolesta?

Berliiniläiseen Saksan historian museoon (Deutsches historisches Museum) pystytetyssä RAF – terroristinen väkivalta -näyttelyssä syvennytään RAFin syntyyn, aktiiviaikaan ja jälkivaikutukseen. Pääpomoista Andreas Baaderista ja Ulrike Meinhofista on kirjoitettu teoksia kilokaupalla, mutta näyttely on ensimmäinen laatuaan, jossa RAFia lähestytään esinein, asiadokumentein ja filmein.

Kun on kyse Saksasta, esillepano etenee totutun perustellusti ja johdonmukaisesti.

Pressebild-Verlag Schirner
Opiskelija ja poliisin vesitykki mielenosoituksessa Länsi-Berliinissä vuonna 1969.
Opiskelija ja poliisin vesitykki mielenosoituksessa Länsi-Berliinissä vuonna 1969.

Historian juuria lienee etäämpänäkin, mutta näyttely aloittaa 1960-luvun Berliinistä. Kaupungin 1961 jakanut muuri huipensi osaltaan kylmän sodan, ja Länsi-Berliinin yhteydet liittotasavallan talousihmeeseen ohenivat samalla kun kaupunkiin virtasi irtonaista vapaata nuorisoa. Siellä oli halpa asua eikä sieltä joutunut sotaväkeen.

Poliittisesti sytyttivät Vietnamin sota, Länsi-Saksaa hallinneen "suuren koalition" ylivoima sekä Länsi-Euroopan ja USA:n radikalismi.

Keväällä 1967 ilmapiiri kuumeni. Näyttelyssä on esimerkiksi Kommune I -ryhmän 24. toukokuuta 1967 päivätty lennäkki, joka päättyy englannin kielellä: "Burn, ware-house, burn!" (Pala, tavaratalo, pala!). Agitaatio kerskakulutusta vastaan oli suosittua, yllytys attentaattiin vielä harvinaista.

Käänne alkoi 2. kesäkuuta 1967. Marssi Persian shaahia vastaan yltyi yhteenotoksi shaahin tukijoiden ja poliisien kanssa, ja poliisi ampui hengiltä sivusta seuranneen opiskelijan Benno Ohnesorgin. Näyttelyssä on esillä ei-julkisena pidettyjä filmejä ampumishetkistä ja shaahimellakasta Schönebergin raatihuoneella.

Vielä rajummaksi tilanne meni keväällä 1968. Opiskelijajohtaja Rudi Dutschke yritettiin ampua Kurfürstendamm-kadulla, ja pääsiäisviikosta kehkeytyi monin tavoin väkivaltainen. Filmeillä näkyy myös hyökkäys Springer-kustantamoa vastaan.

Wolf Biermann levytti Drei Kugeln auf Rudi Dutschke -laulunsa. Ohnesorg ja varsinkin Dutschke nostettiin opiskelijaliikkeen keskeisiksi marttyyreiksi. Alkoi levitä äärinäkemystä, että kapitalismin ja valtion väkivaltaan tepsii vain oma vastaväkivalta.

Näyttely osoittaa myös turvallisuuspoliisin olleen toimeliaana, ja agent provocateur -keinot hallittiin nekin.

Artikkeliin liittyvät

Jakso 1968–1970 kypsytti aseellisen vaihtoehdon. Kuvaava on muun muassa "Tupamaros West-Berlin call for Terror" -juliste (1969); kansainvälinen idoli ja avoin terrorikutsu. Esikuvia etsittiin myös Kuubasta, Che Guevarasta ja ajatuksesta, että pitää avata "yksi, kaksi, kolme Vietnamia". Kaupunkisissi-idea soveltui kuvioon.

Laajin osa näyttelyä kattaa RAFin tuhovuodet 1970–1980-luvuilta, jolloin radikalismin autenttisin avantgarde oli jo ohi. Kun vapunpäivän 1970 ratsiassa pidätettiin kuulu journalisti Ulrike Meinhof, kului kaksi viikkoa ja RAF oli pystyssä.

Esillä on runsaasti RAFin tekovälineitä, salakuljetustekniikkaa ja sabotaasin tunnustuskirjeitä. Attentaattien tuhovoimaa konkretisoi muun muassa auton ovi, jota ei pommin jäljiltä juuri oveksi tunnista. Myös iskuissa käytetty Suzuki 750 -moottoripyörä tuo katu-uskottavuutta näyttelyyn.

1970-luvun oikeudenkäynneistä on ääninauhoja, selostuksia ja piirroksia (saleissa ei saanut kuvata). Stammheimin vankilaoloista on dokumentaatiota, ja Jean-Paul Sartrekin kävi Andreas Baaderia tapaamassa syksyllä 1974.

RAF keskitti iskunsa Saksan lounaisosiin, joissa toimi valtaosa liike-elämän huipusta ja USA:n joukkojen Euroopan-päämaja. Terroristeista on laskettu kolme aaltoa, "sukupolvea", ja 1980-luvun tiheiden iskujen jälkeen ryhmä alkoi hiipua.

Missään vaiheessa ei RAF saanut tavoittelemaansa ymmärtämystä kansalta – päinvastoin, monet vaativat kuolemantuomion palauttamista. Ja rauhanomainen vasemmisto piti jo 1970-luvulla mielenosoituksia, joissa korostettiin täyttä pesäeroa RAFiin.

RAF lakkautti itsensä 20. huhtikuuta 1998. Näyttelyn loppuosassa puidaan RAFin jälkikuvaa. Oikeutta on käyty aivan viime vuosiin asti, mutta monta murhaa on yhä selvittämättä – eikä RAF vieläkään kuulu historian päättyneisiin prosesseihin.

Saksassa on pyritty dialogiin ex-terroristien kanssa, mistä on mukana ääntä ja kuvaa. Itsekriittisin lienee 16 vuotta vankilassa istunut Klaus Jünschke, joka arvioi 1988: "Hirvittävin erehdyksemme oli kuvitella, että ilmaisemme kritiikkiä aseiden avulla."

Ongelmana on hiljaisuuden muuri. "Die es wissen, schweigen", kuten Süddeutsche Zeitung otsikoi 2011. Ne, jotka tietävät, vaikenevat.

Joka tapauksessa RAF-näyttely koettaa kiihkotta lähestyä kuolemanvakavaa, aristavaa aihetta. Kaikki on vielä niin lähellä, monta haavaa avoinna.

RAF – terroristische Gewalt. Deutsches historisches Museum, Unter den Linden 2, Berliini. Avoinna 8. maaliskuuta asti joka päivä klo 10–18. 8 e, alle 18-v. ilmaiseksi.

Veli-Pekka Leppänen
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat