Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistaiteilijat Ranskan iskusta: Emme vaikene

HS kysyi suomalaisilta taiteilijoilta, muuttaako ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehty terrori-isku ilmaisun rajoja. Moni on nyt huolissaan itsesensuurin noususta.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen

1. Muuttaako isku Charlie Hebdon toimitukseen ilmaisun rajoja?

2. Mitä tapauksesta pitäisi seurata?

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen

Sofi Oksanen
Kirjailija
1. Taiteilijan työtä tapahtuma ei muuta. Kynää käyttäviä ihmisiä ei tapeta kynän takia ensimmäistä kertaa. Ei maailmanhistoriassa, ei tässä nykyisessä maailmassamme. Siitä huolimatta taiteilijoita on, ja taidetta on. On aina ollut, samoin yhtä taiteenlajeista, satiiria.

2. Epäilen, että tapaus johtaa ennakkosensuuriin, itsesensuuriin ja muihin ilmaisunvapautta rajoittaviin toimiin, tavalla tai toisella – ellei asiaa oteta esille selvästi nyt.

Pitäisi keskustella myös taloudesta: sponsoreiden kaikkoaminen ei saa vaikuttaa lehtien tai taideinstituutioiden toimintaan, mutta nykyisessä taloustilanteessa se vaikuttaa. Jo pelkästään sponsoreiden ja mainostajien kaikkoamisen uhka voi vaikuttaa siihen, mitä lehdessä painetaan, ja jotta tämä ilmaisun vapautta rajoittava tekijä poistettaisiin, lehtien riippuvuutta mainostajista tulisi vähentää.

Huolimatta siitä, että Suomi on sanavapauden ykkösmaa, päättäjillämme ei selvästi ole yhteistä strategiaa siitä, miten sananvapauteen liittyvistä asioista pitäisi puhua julkisesti tai maan ulkopuolella. Pitäisi olla.

Asiaan liittyvä keskustelu on tärkeää myös siksi, että jihadistien iskut antavat sytykkeitä maahanmuuttovastaisille puolueille ja äärioikeistolle. Näiden liikkeiden nousu puolestaan ei edistä rauhaa. Sen sijaan se edistää Euroopan epävakautta – ja samalla Venäjää, joiden suosikkeja nämä puolueet ovat.

Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen
Kirjailija, sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja

1. Isku ei muuta ilmaisun rajoja, ellei sen anneta muuttaa niitä esimerkiksi itsesensuurin kautta. Iskuun tulisi reagoida laajoin keskusteluin ja väittelyin. Satiiri on ikiaikainen taiteen ja yhteiskunnallisen polemiikin väline, ja se on osoittautunut yhä uudestaan hengenvaaralliseksi tekijöilleen. Niin kauan kuin on fundamentalismia, yksinvaltaa ja alistussuhteita, satiiri on vaarallista.

2. Pitäisi seurata keskustelua sananvapauden rajoista ja vastuusta, pitäisi seurata ääneen pääseminen ja sananvapauden turvaaminen myös niille islaminuskoisille, jotka ovat valinneet rauhanomaisen tien.

Ali Jahangiri
Ali Jahangiri

Ali Jahangiri
Stand up -koomikko 

1. Toivottavasti ei. Charlie Hebdon kapinallinen mentaliteetti ja tapa toimia eivät saa muuttua tämän tapauksen johdosta. Toivon pikemminkin, että he jatkavat samaa mallia ja rikkovat rajoja kuten aikaisemminkin.

2. Jo eilen moni sarjakuvapiirtäjä teki hienoja piirroksia aiheen tiimoilta, ja se on paras vastaisku. Harmittaa sanoa, mutta sananvapauden eteen on nähtävästi vieläkin taisteltava. Välillä tuntuu, että olemme Suomessa unohtaneet, miten tärkeää sanavapaus on.

Ville Ranta
Ville Ranta

Ville Ranta
Sarjakuvapiirtäjä
1. Vaikka järkytys on suuri ja panee miettimään omia linjanvetoja – olenko ollut liian säyseä, olisiko virhe ryhtyä ärhäkämmäksi – mitään erityistä julkilausumaa en ajatellut tehdä. Aion käyttää sananvapauttani. Mietin vielä, miten.

Nyt tuntuu erityisen tärkeältä piirtää rohkeasti. Paljon vastuuta siirtyy Euroopan medioiden päätoimittajille, hehän tekevät julkaisupäätökset. He ovat myös se joukko, johon vähiten tässä luotan.

Julkilausumat sananvapauden luovuttamattomuudesta ovat yksi asia, niitä on helppo laatia, mutta islamistien muodostaman pelon ilmapiirin uhmaaminen käytännössä on paljon vaikeampaa.

2. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä vahvemmin epäilen, että pelko ja hiljaisuus ottavat vallan – eikä se olisi mikään ihme. Pelko vain on pakko kestää, jos halutaan päästä eteenpäin. Hienointa olisi, jos eurooppalainen lehdistö kykenisi sivistyneesti osoittamaan, että se ei pelkää, ja että rohkeus ja uskallus tästä lisääntyisivät. Pitkällä aikavälillä, esimerkiksi sadassa vuodessa, islamistitkin voisivat kenties oppia sietämään länsimaista sananvapautta ja moniarvoisuutta.

Jari Tervo
Jari Tervo

Jari Tervo
Kirjailija
1. Pariisin verilöylyn tarkoituksena oli nimenomaan kaventaa ilmaisun rajoja. Murhaajat eivät saa päästä päämääräänsä. Mikään ei kaiken maailman fundamentalisteja enemmän kauhistuta kuin vapaa sana ja vapaa kuva.

2. Murhaajat otetaan kiinni ja tuomitaan oikeudessa. Uhreja muistetaan poimimalla lattialta verinen kynä ja jatkamalla heidän työtään. Satiirinen nauru parantaa maailmaa.

Jarkko Tontti
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti
Kirjailija
1. Tehokkainta sensuuria on aina itsesensuuri. Sen vaara on nyt suuri, surullista kyllä, sillä pelko on valtava voima.

2. Selkeä viesti ilmaisunvapauden puolesta juuri nyt olisi poistaa Suomen rikoslaista arkaainen jumalanpilkkarikos. Monet Charlie Hebdon pilakuvista olisivat sen vastaisia, jos ne julkaistaisiin Suomessa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi myös 50 vuotta Hannu Salaman Juhannustanssien jumalanpilkkaoikeudenkäynnin alkamisesta.

Riiko Sakkinen
Riiko Sakkinen

Riiko Sakkinen
Kuvataiteilija
1. Viimeistelen parhaillaan teoksia, jotka tulevat seuraavaan näyttelyyni Galerie Forsblomiin. Yhdessä niistä on Mikki Hiiri ja Isisin lippu. Totta kai tulee mieleen, että riittääkö tämäkin siihen, että joku tulee ampumaan galleriaan. Sitä pitääkin miettiä. En koe olevani mikään Che Guevara, joka on valmis kuolemaan ajatusteni takia.

Henkeäni on uhattu kerran Homma-foorumilla, mutta sitä en ottanut vakavasti. Kun puhuin Syyriassa televisiossa islamisteja vastaan, tv-asemalle iskettiin viikkoa myöhemmin.

Vielä en ole ikinä rajoittanut sanomisiani, mutta on vaikea sanoa, miten reagoisin, jos jotain tarpeeksi vakavaa sattuisi.

2. Toivon, että ranskalaiset ymmärtävät hallituksensa olevan tapahtuneesta omalta osaltaan vastuussa ja vaativat imperialistisen sotapolitiikan loppua. Kansalaisten tulee vastustaa yhtenä rintamana kaikkia ääriliikkeitä: islamisteja, islamofoobikkoja ja NATOa.

Anja Snellman
Anja Snellman

Anja Snelmann
Kirjailija
1. Näen jo itsesensuurin ja rasismisyytösten nostavan päätään. Mutta toivon, että tämä Pariisin Talvi, isku sananvapautta vastaan, tuottaa uuden Pariisin Kevään: lisää taiteilijoiden, journalistien ja tutkijoiden rohkeutta käyttää sananvapautta. Kaikesta on voitava puhua ja kirjoittaa. On voitava nauraa vallanpitäjille, uskonnoille, ääriliikkeille, maahanmuuttajille, kantaväestölle, roduille, feminismille, sovinismille. En siis puhu pilkasta vaan naurusta, naurun voimasta. Eläköön hovinarrit, klovnit, krokodiilit ja galvaaninen räkä. Uskon, että kyky satiiriseen nauruun ja itseironiaan on evolutiivinen juonne meissä: sen avulla selviydymme myös sensuureista, terrorista ja totalitarismeista.

2. Toivottavasti tragediasta seuraa sanan- ja ilmaisunvapauden uusi kukoistuskausi niin lännessä kuin idässä. Länsimaisten demokraattisten ydinarvojen valistuskausi eri kulttuureista tuleville. Salman Rushdien, Aleksandr Solženitsynin, Kari Suomalaisen ja Hannu Salaman rohkeuden palauttaminen mieleen. Jumalanpilkkapykälän kumoaminen Suomen rikoslaista.

Adel Abidin
Adel Abidin

Adel Abidin
Kuvataiteilija
1. Charlie Hebdo -hyökkäys voi muuttaa ilmaisuvapauden rajoja vain, jos me rupeamme pelkäämään samalla tavalla kuin ne, jotka syyllistyivät tähän barbaariseen tekoon. Pariisin tapahtumat motivoivat meitä vain taistelemaan voimakkaammin ilmaisunvapautemme puolesta. Tähän tekoon syyllistyneet ovat heikkoja ja epävarmoja, koska miten muuten voisivat piirustukset paperilla johtaa murhaan?

2. Taiteilijoiden on tehtävä yhteistyötä ja luotava teoksia, jotka käsittelevät asiaa älykkäällä tavalla. Islamilaisen fundamentalismin kritisointi pilapiirroksin ei riitä. Meidän on tutkittava sitä, miksi joku tekee näin hirvittävän teon. Kun ymmärrämme sitä, voimme käyttää taidetta saadaksemme heidät arvostamaan meille tärkeitä vapauksia.

Eija-Liisa Ahtila
Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila
Kuvataiteilija
1. Emme me voi vielä tietää, mitä tapahtuu, mutta me emme voi olla reagoimatta tähän asiaan Suomessakaan. Elämme globaalissa maailmassa. Olemme osa Euroopan historiaa ja Euroopan nykyisyyttä, emme ulkopuolisia. Ranskan tapahtumat tuovat esiin myös sen, miten oleellista on julkinen kuvaaminen, kulttuuriset mielikuvat ja identiteetit. Taiteella on keskeinen rooli yhteiskunnassamme niiden muokkaajana.

2. Tärkeää on sananvapauden säilyttäminen. Väkivallalla ei voi rajoittaa sanan tai toiminnan vapautta. Varmasti myös nousee esiin kysymys sananvapauden merkityksestä eri kulttuureissa, mikä määritellään sananvapaudeksi ja kenellä sitä voi olla.

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho

Kaija Saariaho
Säveltäjä
1. Täällä Pariisissa tunnelma on valtavan surullinen, mutta koko Ranskassa syntyi valtava liike heti ensimmäisistä uutisista alkaen vapaan ajattelun ja ilmaisun puolesta. Rajat eivät saa kaventua!

2. Toivottavasti silmät ovat avautuneet edes hetkellisesti todellisten, monimutkaisten ja historiallisesti syvien ongelmien analysointiin ja ratkaisujen etsimiseen.

HS-työryhmä: Suvi Ahola, Suna Vuori, Vesa Sirén, Antti Majander, Aino Frilander, Jaakko Lyytinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat