Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korjaako Päin seiniä Jussi-potin?

Kulttuuri
 

Jussi-ehdokkaat on julkistettu tilanteessa, jossa kotimaisella elokuvalla menee numeromielessä hyvin. Viime vuonna suomalaiset elokuvat keräsivät elokuvateattereissa yli kaksi miljoonaa katsojaa. Niiden osuus katsotuista elokuvista oli 27 prosenttia.

Hyvä niin, suorastaan erinomaista, mutta entä vuoden kotimaisten ensi-iltojen taso?

Tasoa voisi luonnehtia tasaiseksi, jopa yllätyksettömäksi. Dokumenteista löytyi piristystä, fiktioelokuvista vain muutamasta. Siinä mielessä on ilahduttavaa, että fiktioelokuvista rohkein ja kokeellisin, J.-P. Valkeapään He ovat paenneet sai peräti seitsemän ehdokkuutta. Ei sekään täydellinen ole, mutta Valkeapää yritti sentään saada yleisön viihtymisen ohella myös ajattelemaan.

Myös vuoden toinen pieni valopilkku, Antti Heikki Pesosen äkkiväärä lähiökomedia Päin seinää sai kivasti ehdokkuuksia, viisi kappaletta. Mielelläni olisin nähnyt Pesosen elokuvan ehdokkuuksien joukossa myös naispääosan, sillä Armi Toivanen on elokuvassa mainio.

Onneksi sentään tulokas Mimosa Willamo pääsi Päin seinää -elokuvasta naissivuosa-Jussin ehdokkaaksi ja Eero Ritala ehdolle miespääosasta.

Antti Litjan miespääosaehdokkuus Mielensäpahoittajasta on selviö. Pitkän päivätyön elokuvissa jo Risto Jarvan ajoista tehnyt Litja ansaitsisi jo betoni-Jussin koko urastaan.

Pitäisin ihmeenä, jos Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen ei saisi parhaan dokumentin Jussia. Se on hieno, aivan omanlaisensa idean kautta elämää ja parisuhteita tarkasteleva teos.

Parhaan elokuvan Jussista kisaavat He ovat paenneet, Päin seinää ja Dome Karukosken Mielensäpahoittaja.

Karukosken elokuva oli yli 450 000 katsojallaan viime vuoden kotimainen yleisöimuri, kun taas He ovat paenneet jäi 3 000 katsojaan.

Saapa nähdä, kumpi painaa vaakakupissa enemmän: suosittu, ammattitaitoinen viihde vai tietoisesti marginaalissa pysyttelevä taide. Tai sitten potin korjaa kompromissina Päin seinää, joka on hieman molempia.

Pertti Avola pertti.avola@hs.fi
Kirjoittaja on Nytin elokuvatuottaja.

OIKAISU 10.1.2014. Antti Heikki Pesosen elokuvan nimi on Päin seinää, ei Päin seiniä, kuten otsikossa kirjoitetaan. Parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta kilpailevien elokuvien joukosta puuttui Inari Niemen Kesäkaverit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat