Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki popmusiikki kuulostaa samalta, koska se myy

Jos sinusta tuntuu, että kaikki popmusiikki kuulostaa jo samalta, et ole väärässä. Kuulemamme musiikki yksinkertaistuu, ja se myös myy.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Juhani Niiranen HS
Kanadalainen laulajasuosikki Michael Bublé myöntää auliisti käyttävänsä virettä korjaavaa Autotune-ohjelmaa. Hän sanoo rakastavansa sitä, mutta nimenomaan popmusiikissa.
Kanadalainen laulajasuosikki Michael Bublé myöntää auliisti käyttävänsä virettä korjaavaa Autotune-ohjelmaa. Hän sanoo rakastavansa sitä, mutta nimenomaan popmusiikissa. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Minun täytyy päästä popradioon. Jos minun lauluni eivät kuulosta samalta kuin kaikki muut laulut, niin minä en pääse popradioon."

Tämä sitaatti tuli kanadalaisen, Suomessakin supersuositun crooner-laulajan Michael Bublén suusta huhtikuussa 2013, kun Bublé perusteli The Globe And Mail -lehdelle Autotunen käyttöään. Autotune on tietokoneohjelma, jolla korjataan laulun virettä.

Voisiko sen suoremmin sanoa. Samalla kun Bublé kertoi käyttävänsä Autotunea, hän tuli kertoneeksi, mikä länsimaista popkulttuuria leimaa: totaalinen tasapäisyyden kulttuuri.

Valtaosa siitä musiikista, mitä ihmiset arjessaan kuulevat, on samaa tasaista, samalta kuulostavaa pötköä.

Tämän voi todeta avaamalla lähes minkä tahansa kaupallisen radiokanavan Novasta Iskelmään.

Ihmiset ovat jo niin tottuneita siistiin ja kompressoituun lauluun, että he vaativat sitä musiikiltaan. Kaikki muu kuulostaisi oudolta. Siksi radiotkin soittavat "autotunetettua" musiikkia. Siksi popmaailma, heidän joukossaan Bublé ja hänen tuottajansa, sitä tekevät.

"Siitä on tullut popmusiikin standardi radiossa", sanoi myös Bublén tuottaja Bob Rock.

Bublé on yksi niistä harvoista laulajista, jotka ovat kertoneet suoraan käyttävänsä Autotunea tai sen uudempaa sisarta Melodynea. Tämä ei ole ollut tapana, ohjelmia kun pidetään musiikin botoxina – huolimatta siitä, että niitä käytetään nykyään lähes kaikessa popmusiikissa.

Ja huolimatta siitä, ettei Autotune pelkästään mikään paha mörkö ole. Sitä voidaan käyttää myös tietynlaisen efektin synnyttämisessä. Tällaisen selvän efektin voi kuulla vaikkapa Robinin Frontside Ollie -hitissä.

Mutta on Autotunella myös ongelmansa. Sen jälkeen kun ohjelmasta tuli standardi, on lähes kaikki poplaulu alkanut kuulostaa epäinhimilliseltä. Inhimilliset rosot on siivottu pois. Samalla on vähentynyt luontainen resonanssi ja tulkinnan voima. Eli kaikki se, mikä tekee laulusta laulun.

Musiikin yllätyksettömyys ei koske vain sointia, ja tästä on myös tutkittua faktaa. Vuonna 2012 espanjalaistutkijat julkaisivat Scientific Reports -lehdessä tutkimuksen, jossa he olivat analysoineet lähes puoli miljoonaa vuosina 1955–2010 julkaistua popkappaletta.

Mutu muuttui todeksi. Selvisi, että länsimainen popmusiikki kuulostaa kovasti samanlaiselta.

Tutkimuksen mukaan nykypopmusiikissa soinnutuksen, melodioiden ja äänenvärien variointi on huomattavasti vähäisempää kuin ennen.

Äänenvärien yksinkertaistaminen merkitsee sitä, että soittimien käyttö on nykyään rajoitetumpaa ja myös sitä, että akustiset soittimet korvataan usein syntetisaattoreilla.

Kuka tahansa voi todeta yksinkertaistumiskehityksen tutustumalla vaikkapa kansansuosikki Vesa-Matti Loirin levytyshistoriaan.

Loiri lähti liikkeelle vuonna 1971 villistä ja vapaasta levystä 4+20. Puhaltimia täynnä olevan kokeilevan meiningin kautta päädyttiin Taisto Wesslinin monipolvisiin sovituksiin Eino Leino -levytyksissä.

2000-luvun riisuttu Lappi-trilogia on yksinkertaisuudessaan kuin toisesta maailmasta.

Tosin pitää muistaa, että genretkin ovat eri genrejä.

Wienin lääketieteellisen yliopiston tutkijat taas huomasivat tuoreessa tutkimuksessaan, että yksinkertainen musiikki myös myy.

Tutkijat analysoivat puoli miljoonaa levyä, jotka edustivat viittätoista eri genreä ja niiden 374:ää alalajia. He selvittivät esimerkiksi äänenvärien monimutkaisuutta kautta aikojen.

Selvisi, että samalla kun jonkin musiikinlajin suosio kasvaa, se yksinkertaistuu. Mitä enemmän musiikki myy, sen kaavamaisemmaksi se muuttuu ja sen kaavamaisempia ovat myös muusikoiden taidot.

Tutkijoiden mukaan vain harvat musiikinlajit ovat säilyttäneet vuosien aikana monimuotoisuutensa. Siinä samalla ne ovat menettäneet suosionsa ja muusikot palkkionsa. Tällaisia genrejä ovat esimerkiksi folk ja kokeellinen musiikki.

Itävaltalaisten tuore löydös ei ole yllätys. Esimerkiksi Daniel J. Levitin kuvaa oivasti Musiikki ja aivot -kirjassaan, kuinka nautimme nimenomaan meille tutusta musiikista. Tutustuminen alkaa jo sikiönä äidin vatsassa.

Hakeudumme kohti tuttua ja turvallista. Se on ihmisen luonto.

Koska yksinkertaisuus myy, on selvää, että myös levy-yhtiöt tuovat mielellään esiin mahdollisimman yksinkertaista musiikkia.

Tulokset ovat kuultavissa. Esimerkiksi The Atlanticin mukaan Yhdysvaltain 40 suurinta radiokanavaa soitti viime vuonna kymmentä suosituinta kappaletta tuplasti enemmän kuin vielä vuosikymmen sitten.

Sama on Suomessakin. Levylistoilla ja radioissa jyräävät samat artistit ja sama musiikki vuodesta toiseen.

Siis samat aivan sananmukaisesti. Viime vuoden myydyimpien levyjen listalla kymmenen kärjessä oli peräti kuusi samaa artistia tai kokoelmakonseptia kuin vuosi sitten. Vain elämää, Robin, Cheek ja kumppanit viehättävät meitä uudelleen ja uudelleen.

Yksioikoisempaa musiikistamme tekee vielä se fakta, että musiikkimarkkinat ovat parin suuren levy-yhtiön hallussa. Valtaosaa maailman levymarkkinoista, kaikkiaan 75:ää prosenttia, hallitsevat suuret levy-yhtiöt Warner, Universal ja Sony.

Yhtiöt ovat valtavia, niissä on töissä suuri joukko ammattilaisia ja ne julkaisevat paljon monenlaista musiikkia. Ei siis pidä yksinkertaistaa, että musiikin tasapäistyminen olisi yksistään yhtiöiden vika. Tai artistien, jotka hyppäävät suurten kelkkaan.

Mutta olisi naiivia uskotella, ettei kolmen suuren hallinta missään näkyisi. Mitä vähemmän markkinoilla pystyy toimimaan pieniä, uutta luovia levy-yhtiöitä, sitä yksipuolisempaa musiikkimme on.

Suurten yhtiöiden jyrääminen näkyy myös artistikirjossa. Suurilla yhtiöillä on suuret markkinointikoneistot ja jopa "omat" musiikkiohjelmansa televisiossa.

Jos sinusta tuntuu siltä, että Kaija Koo, Jari Sillanpää, Elastinen ja kumppanit ovat nyt joka paikassa televisiosta listoille ja areenoille asti, sille on ilmiselvä selitys. Muukin kuin se, että he ovat lahjakkaita artisteja.

Se, mitä televisiosta näemme ja radiosta kuulemme, ei ole musiikkielämämme kokokuva. Ei läheskään.

Jotain monipuolisuudesta kertokoon se, että vuoden 2014 kansanmusiikkilevystä oli kilpailemassa lähes 80 levyä. Niin monta kansanmusiikkilevyä Suomessa julkaistiin viime vuonna.

Joukko on mitä värikkäin: genreissä liikutaan niin popista folkiin, funkiin, konemusiikkiin kuin aivan perinteisimpäänkin kanteleen helinään.

Ikuinen ongelma on se, että tämä musiikki ei kantaudu korviimme. Kun etsimme satunnaisesti kanavia radiosta, on giganttisesti suurempi todennäköisyys törmätä surffailun aikana Arttu Wiskariin kuin vaikkapa paimenmusiikkia, hiphopia ja dubia yhdistävään The Mystic Revelation of Teppo Repo -kokoonpanoon.

Toisinkin voisi olla. Tämä tuli mieleeni, kun katselin uudenvuodenpäivänä Ruotsin televisiosta Ruotsin kansanmusiikki- ja maailmanmusiikkigaalaa. Kyllä, Ruotsissa on sellainenkin, gaalainflaatiosta huolimatta.

Ohjelma oli mahtava. Lavalla kävi milloin ruotsalaispolskaa soittava tyttökolmikko, milloin ruotsalaista ja Lähi-idän perinnettä yhdistelevä bändi. Palkintosateen ohessa tuli esiteltyä aimo joukko Ruotsin loistokkaita musiikintekijöitä isolle yleisölle.

Oi kuinka mielelläni näkisin saman Suomen televisiossa.

Etsivä onneksi löytää, jos näkee vaivaa. Uuden löytämisessä auttavat esimerkiksi Spotify, Youtube, Yle Radio 1:n tiistai-illat, muutamat Radio Helsingin toimittajat ja toivottavasti myös maanantaina Radio Suomen Kissankehdon korvaava Parasta aikaa. Kissankehto oli yksi niitä harvoja tahoja, jotka Suomessa soittavat sitä kovia kokenutta mutta oikeasti erittäin virkeää folk-genreä.

Televisiossa taas koettiin viime vuonna sellainen helmien helmi, etten ole toennut vieläkään. Kyseessä oli Sami Yaffan isännöimä mainio Sound Tracker -sarja. Ne, jotka sarjat näkivät, voinevat yhtyä sanomaani: kuinka monipuolinen voikaan olla musiikin maailma!

Ruokakulttuurimme on jo monipuolistunut. Rakastamme Saarioisten maksalaatikkoa, mutta nyttemmin, totuttelun kautta, olemme oppineet maistelemaan myös erilaisia makuja eri maista. Miksipä sama ei voisi tapahtua musiikin puolellakin.

Sitä paitsi on syytä ottaa huomioon Daniel J. Levitinin esiin tuoma selvitys musiikkimausta:

Rakastamme jo valmiiksi meille tuttua musiikkia, mutta vielä enemmän saamme nautintoa, jos siinä tutussa on myös uutta ja yllättävää.

Ei liikaa, hiven riittää.

Mari Koppinen mari.koppinen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat