Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Girls-sarjan Lena Dunham HS:lle: Mitä kuuluisammaksi tulen, sitä enemmän joudun käsittelemään juoruja

Mikään ei tunnu jarruttavan Lena Dunhamin huimaa menestyssatua. Paitsi ehkä menestys itsessään. HS jututti Girlsin tekijöitä New Yorkissa.

Kulttuuri
 
Sanna Posti Sjöman
HBO
Girls-sarjan kolmannellakin tuotantokaudella mukana ovat Adam Driver (takana vas.), Allison Williams, Zosia Mamet, Alex Karpovsky, Jemina Kirke (edessä vas.) ja Lena Dunham.
Girls-sarjan kolmannellakin tuotantokaudella mukana ovat Adam Driver (takana vas.), Allison Williams, Zosia Mamet, Alex Karpovsky, Jemina Kirke (edessä vas.) ja Lena Dunham. Kuva: HBO

Miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Miljoonien dollareiden kirjasopimus. Nimitys Time-lehden yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Siinä Girls-televisiosarjan käsikirjoittaja-näyttelijä Lena Dunhamin saavutuksia.

Fakta

Lena Dunham ja Girls

Lena Dunham

 Girls on yhdysvaltalainen draamakomediasarja, joka kertoo neljästä parikymppisestä tytöstä New Yorkissa.

 Sarjan tuottaja on Lena Dunham, joka näyttelee myös pääosaa.

 Sarjan muut "tytöt" ovat Zosia Mamet, Allison Williams ja Jemima Kirke.

 Lena Dunham on yhdysvaltalainen elokuvantekijä, näyttelijä ja kirjailija.

 Syksyllä 2014 häneltä ilmestyi omaelämäkerta Not That Kind of Girl (Sellainen tyttö, suomennos Lotta Sonninen).

Girls-tytöt palaavat tv-ruutuun maanantaina. Menestyssarja on HBO:lla edennyt neljänteen tuotantokauteen. Sen aikana katsojat muuttavat Dunhamin näyttelemän Hannah Horvathin mukana Brooklynin Greenpointista Iowaan, jonne Hannah lähtee opiskelemaan kirjallisuutta.

Hän joutuu kuitenkin vaikeuksiin jo ensimmäisen opintopäivänsä aikana, jolloin hänen tekstejään kritisoidaan ankarasti.

Dunham ei osannut arvata joutuvansa itsekin kritiikin kohteeksi omaelämänkerrallisen kirjansa Sellainen tyttö julkistamisen jälkeen. Dunham joutui muun muassa kumoamaan insestiväitteitä kuvailtuaan kirjassa, miten hän pienenä tyttönä tutki sisarensa alapäätä.

"Mitä kuuluisammaksi tulen, sitä enemmän joudun käsittelemään juoruja, ja olen päättänyt olla reagoimatta ikään kuin taloani olisi juuri pommitettu joka ikinen kerta, kun joku suuttuu minulle", Dunham sanoo päättäväisesti ja vetää villatakkiaan tiukemmalle.

Lena Dunhamin läheinen ystävä ja näyttelijäkollega Jemima Kirke (sarjan Jessa) ei suhtaudu yhtä rauhallisesti.

"Minua suututtaa, kun Lenasta puhutaan paskaa. Asetun aina puolustuskannalle lukiessani, mitä ihmiset hänestä kirjoittavat. Ihmisten törkeys hämmästyttää minua", Kirke sanoo.

Vastoinkäymisistä huolimatta Girls-sarja on yhä hyvin suosittu. Kirken mukaan sarjan menestys perustuu pitkälti siihen, että naiset saavat viimein muita samastumiskohteita kuin television epärealistisen kauniit näyttelijät. Todellisuudessa joka toisesta makuuhuoneesta löytyy ilkeästi valaistu, alaston Hannah.

"En ole kovinkaan yllättynyt siitä, että miehet hermostuvat sarjan alastomuudesta, mutta kun kuulen naisen valittavan, ajattelen, että mikä ihme heitä vaivaa", Kirke pauhaa ja saa Allison Williamsin (Marnie) mukaansa. "Olen varma, että maailma olisi paljon tylsempi ilman Lenaa. Emme puhuisi asioista, jotka ovat tärkeitä ja monimutkaisia. Minusta tuntuu, että muutkin tv-sarjat ovat huomanneet katsojien vaativan autenttisuutta", Williams sanoo.

Dunhamista huomaa, että sarja on jo neljännellä tuotantokaudellaan. Henkilöhahmot vanhenevat näyttelijöiden mukana, ja Dunham tuntuu istuvan yhä mukavammin ohjaajantuolissaan.

"Hän on ohjaajana päättäväisempi kuin aiemmin, ja hänen on pakko olla", Kirke toteaa. "Ajattele, että olet 28-vuotias nainen kolmenkymmenen henkilön ympäröimänä, ja että nämä henkilöt ovat olleet tällä alalla kauemmin kuin sinä olet elänyt. Lenan on käyttäydyttävä kuin pomot käyttäytyvät, muuten hän on kusessa."

Naiset kertovat olevansa yhtä läheisiä kameran takana kuin sen edessäkin. Zosia Mamet (Shoshanna) kuvailee kolmea muuta naista perheekseen.

"Rakastamme toisiamme, ja tämä on ollut hurja matka, josta kukaan meistä ei uskaltanut unelmoidakaan. Meistä on tullut hyvin läheisiä."

Sarjan tuotantoyhtiö HBO ilmoitti hiljattain, että Girlsiä jatketaan ainakin yhdellä tuotantokaudella. Viides tuotantokausi on suunnitteilla vuodelle 2016. Dunham kertoo olevansa innostunut kirjoittamaan uusia jaksoja, mutta tässä vaiheessa hänellä ei ole ajatusta siitä, mihin suuntaan tyttöjen elämä etenee.

Kun häneltä kysytään, miltä tuntuu olla Time-lehden sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla kokonaisen naissukupolven maailmanlaajuisena inspiroijana, hän kohauttaa olkiaan. "En olisi televisiossa, jos Joan Rivers ei olisi tehnyt pilaa kauneusleikkauksistaan ja aborteista. Tai jos Gloria Steinem ja Susan Sontag eivät olisi auranneet meille tietä. Girls on heijastus kaikista uskomattomista naisista, joilla on ollut suuri vaikutus minuun."

 

Girlsin 3. tuotantokausi alkaa TV2:ssa ma 12. 1. klo 22.05.
 
Girlsin 4. tuotantokauden 1. jakso on katsottavissa HBO Nordicissa ma 12. 1. alkaen (uusi jakso aina maanantaisin).

Sanna Posti Sjöman
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat