Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaista ahdistusta – Eric Zemmourin pamfletit härnäävät ja jakavat lukijoita

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Emmanuel Dunand AFP
Eric Zemmour lehdistötilaisuudessa Brysselissä viime tiistaina.
Eric Zemmour lehdistötilaisuudessa Brysselissä viime tiistaina. Kuva: Emmanuel Dunand AFP

Joukkomurha satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimituksessa järkytti koko vapaata maailmaa. Sananvapaus ja demokratia nähtiin ihmisuhrien lisäksi hyökkäyksen pääasiallisina kohteina.

Syntyi maailmanlaajuinen Je suis Charlie -kampanja, joka puolustaa pilapiirtäjien ja journalistien oikeutta arvostella haluamiaan kohteita.

Monikulttuurisessa Ranskassa debattia aiheesta käytiin jo ennen terroristien iskua. Viime syksyn kirjauutuus Le suicide français ja sen tekijä Eric Zemmour valloittivat ranskalaislukijoiden ja median huomion. Kirjaa on myyty pian 400 000 kappaletta, ja islamin ruttaaminen on teoksen keskeinen osa. Kirjan nimi suomennettuna on Ranskalainen itsemurha.

Zemmour on koko kansan tv:stä tuntema poleemikko, jota tämän vastustajat kutsuvat äärioikeistolaiseksi ja islamofobiseksi populistiksi. Ei ole yllätys, että äärioikeisto pitää häntä sananvapauden airuena.

"Olen yhteiskunnallisissa kysymyksissä taantumuksellinen", Zemmour itse sanoi hiljattain Le Monde -lehdelle.

Zemmour käsittelee kirjassaan Ranskan historiaa pamflettimaisesti: hän esittää lähimenneisyyden tapahtumat tarkoitushakuisesti. Teos kattaa Ranskan viidennen tasavallan jakson Charles de Gaullesta viime vuosiin.

Yksi kirjan kiistanalaisimpia väitteitä on, että Ranskan natsimiehityksen aikana Vichyn nukkehallitus pelasti Ranskan-juutalaisia lähettämällä keskitysleireihin ensisijaisesti ulkomaalaisia juutalaisia.

Vettä myllyyn Zemmour heittää halventamalla Ranskan sotia, Pariisin kevään 1968 hyväuskoisuutta sekä naisia.

Zemmour haukkuu Ranskan postkolonialistista siirtolaispolitiikkaa. Maassa on rikollisuutta ja taloudellisia ongelmia Pohjois-Afrikan entisistä siirtomaista tulleiden maahanmuuttajien takia. Tiettyä ironiaa on siinäkin, että ensimmäisen polven ranskalainen Zemmour on taustaltaan algerianjuutalainen, berberinä esiintyvä arabi.

Le suicide français kartoittaa myös poliitikkojen toimia. Johtopäätöksenä Zemmour esittää päättäjien puoluerajat ylittävän kyvyttömyyden. Maailma tuntuu niin monimutkaiselta, että Zemmourin konservatismi pääsee kukoistamaan. Ennen oli paremmin, kun oli selkeästi toisistaan erotettavat kansallisvaltiot ja perhe yhteiskunnan perusyksikkönä. Nyt on Euroopan Unionin aika ja globalisaation hajottamien ryhmien rippeet.

Zemmourin mukaan Ranska on näistä syistä kuolemassa oman käden kautta. Yleensä ylpeisiin ranskalaisiin on äidinmaidossa lirahtanut myös aimo annos argumentin kunnioitusta. Kansallinen itseruoskintakirjallisuus on myynyt hyvin Ranskassa siitä lähtien, kun yhdistynyt Saksa kasvoi suurmaana päätä pidemmäksi.

Zemmourin kolumnit Le Figarossa ja tv-esiintymiset ovat vuosikausia härnänneet lukijoita ja katsojia. Uusi kirja ei pääministeri Manuel Vallsin mukaan ole lukemisen arvoinen. Häntäkin Zemmour kynällä näpäyttää. Toisille Zemmourin puheet ja kirjoitukset ovat "ranskalaisen ahdistuksen oire".

Vuoden lopussa Zemmourin sananvapaudelle kuitenkin asetettiin rajat - ilman hyökkäyksiä ja kuolonuhreja.

I-Télé-tv-kanava on näyttänyt Zemmourin omaa debattiohjelmaa yli vuosikymmenen, mutta marraskuussa show lopetettiin hänen islamofobisten puheidensa takia. Ranskan journalistiliitto (SDJ) tuki erottamista, ja toinen media-alan neuvosto (CSA) oli jo antanut Zemmourille neljä varoitusta. Zemmourin vakiokanava on arvostettu RTL, joka on saanut poleemikkonsa takia langettavan tuomion "rasistisesta lietsonnasta".

Ensin Zemmourin väitettiin kehottaneen italialaisella radiokanavalla Ranskan noin viittä miljoonaa muslimia häipymään maasta. Myöhemmin hän korjasi: "Muslimien yhteiskuntamalli on Koraani. Tilanne, jossa kansa elää kansan sisällä, muslimit ranskalaisten keskellä, on johtamassa kaaokseen ja sisällissotaan."

Le suicide français -kirjan myyntiä kohujulkisuus kasvatti, mutta kustantajat ja tuottajat ovat nyt huolissaan, tuleeko Zemmourista sananvapauden rajoittamisen "uhri", oman agendansa marttyyri. Hän vertasikin Front National -äärioikeistopuolueen Marine Le Penin kanssa jo torstaina Charlie Hebdo -iskua 9/11-terrorismiin. Le Nouvel Observateur -lehti piti parivaljakon sotaisia puheita ala-arvoisena käytöksenä.

Islam-vastainen Zemmour on juuri sellainen fanaatikko, josta Charlie Hebdo tekee mielellään pilaa. Missään tapauksessa Charlie ei yrittäisi vaientaa hänenkään suunsoittoaan, ei ainakaan väkivallalla.

Siinä se valtava ero.

Aki Petteri Lehtinen
hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa journalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat