Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS haastatteli nuoria taiteilijoita 2008–2011: Missä he ovat nyt?

Kuukauden läpimurto -taiteilijoiden uraan mahtuu menestyksiä, mutta myös kriisejä ja loppuun palamista

Kulttuuri
 
Laura Oja HS
Kitaristi Petteri Sariola viimeistelee nyt The Northern Governorsin ja Dead Sirius 3000 -yhtyeen toisia levyjä studiollaan ja treenailee uutta soolomateriaalia. "Alan äänittää seuraavaa soololevyäni todennäköisesti kesän jälkeen."
Kitaristi Petteri Sariola viimeistelee nyt The Northern Governorsin ja Dead Sirius 3000 -yhtyeen toisia levyjä studiollaan ja treenailee uutta soolomateriaalia. "Alan äänittää seuraavaa soololevyäni todennäköisesti kesän jälkeen." Kuva: Laura Oja HS

Katolinen vegaani-esseisti? Kuuro hiphop-artisti? Irakilaissyntyinen kirjailija Pispalasta? Joulupukkielokuvan ohjaaja?

Aika moni tunnistaa näistä määritteistä suomalaisia kulttuurintekijöitä: Antti Nylénin, Marko Vuoriheimon alias Signmarkin, Hassan Blasimin ja Jalmari Helanderin.

Niin ei kuitenkaan ollut aina. Kaikki mainitut esiintyivät aikoinaan HS-kulttuuritoimituksen Kuukauden läpimurto -sarjassa, jossa esiteltiin taiteen ja tieteen tulevia nimiä ja jota julkaistiin vuosina 2008–2011.

Haastateltavana oli aina "uusi tulokas tai kokenut tekijä, joka yllättäen rysäyttää itsensä ihan uudelle alueelle tai tasolle".

Suurinta osaa heistä aika on kohdellut hyvin.

Yksi on kuollut – Yhdysvalloissa niminäyttelijöitä keränneen perhekomedian ohjannut Vivi Friedman menehtyi syöpään 2012. Joidenkin, kuten laulaja Astrid Swanin, työskentelyä vakava sairaus on hidastuttanut. Laulaja Chisu on saanut lapsen.

Muut ovat jatkaneet, keränneet lisää yleisöä ja huomiota.

Santtu-Matias Rouvali johtaa Tampere Filharmoniaa ja orkestereita ympäri maailmaa. Korumuotoilija Mari Kedon näyttely avataan helmikuussa Tanskan kansallismuseossa. Jukka-Pekka Valkeapään elokuvatkin ovat kansainvälisesti tunnettuja, samoin Race Horse Companyn sirkus, Hevisauruksen lastenmusiikki, Leena Parkkisen kirjat ja Tea Mäkipään taide.

Monien uralla on kuitenkin ollut myös vaikeuksia ja yllätyksiä.

Tanskassa työskentelevälle Mari Kedolle sellainen oli leukaleikkaus. "Meni pitkään totutellessa uuteen peilikuvaan. Oliko sisäinen minäkin muuttunut?"

Toinen kriisi oli petollinen manageri. "Kovan luokan huijari istuu tällä hetkellä linnassa. Hän varasti teoksiakin, ja jouduin vielä maksamaan hänelle sopimusrikosta. Pistän tämän kuitenkin oppirahojen tiliin."

Kitaristi Petteri Sariola taas kertoo siitä, miten ura lähti liian nopeaan nousukiitoon.

"Olin tehnyt duunia monta vuotta intensiivisesti, ja läpilyöntiä alkoi tapahtua. Valitettavasti aloin olla aivan puhki, ja juuri läpimurto-haastattelun aikaan paine laukesi", hän kertoo. "Asuin studiossa, jonka lattialla oli patja. Päihteiden käyttö oli ongelma. Sitten iski burnout."

Sariola vähensi keikkoja ja käytti pari vuotta toipumiseen.

"Tein 2012 Japanin soolokiertueen, ja yllätyksekseni keikoille tuli paljon uusia ja vanhoja faneja. Sain valtavasti uutta potkua. Olin taukoni aikana perustanut studion, ja kolmas levyni julkaistiin Japanissa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pääsin myös kiertämään ja jatkan sitä tänä keväänä Suomessakin."

Loppuun palaminen ei ole outoa aikana, jolloin suomalaisenkin taiteilijan toimintakenttänä voi olla koko maailma.

Monille Kuukauden läpimurtajillekin kansainvälisyys on luonnollista. Osa on opiskellut ulkomailla, osa muuttanut muualta tänne, osa suunnannut teoksensa koko ajan globaalille yleisölle.

Balettitanssija Maria Baranova teki uraa Hampurissa ennen Kansallisbalettia ja näyttelijä Mirja Parviainen eli Miria Parvin työskentelee Lontoossa.

Läpimurron aikoihin 2008 hän kiersi maailmaa Mamma Mia! -musikaalin yhdessä pääosassa, ja esiintyy nyt Lontoon West Endissä samassa Once-musikaalissa kuin poplaulaja Ronan Keating.

2000-luvun taiteilijoiden elämää on myös monipuolisuus. Näyttelijät laulavat, kirjailijat soittavat, kuvataiteilijalla on juristin tai opettajan koulutus. Välillä leipää hankitaan ihan muusta kuin taiteesta.

Lisäksi työ on usein yhteiskunnallista. Rap-artisti Signmark ajaa kuurojen asiaa ympäri maailmaa, arkkitehti Sami Rintala suunnittelee ekologisia taloja ja kuvataiteilija Sasha Huber tekee väitöskirjaa taiteen rasismista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat