Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läpimurtajien uusia teoksia, rooleja ja kotikaupunkeja

1 Mitä merkittävää urallasi ja elämässäsi on tapahtunut Kuukauden läpimurtosi jälkeen? 2 Onko urasi taiteilijana kehittynyt kuten silloin toivoit tai suunnittelit? 3 Mitä sinulla on tekeillä nyt?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Kirjailija ja muusikko
Mika Rättö

Mika Rättö
Mika Rättö

1 Sain kakkoskirjani, novellikokoelman Mysterius viisikulma-avain, julkaistua. Teen tyytyväisenä taiteen sekatyöläisen hommaa.

2 En ole koskaan suunnitellut uraani seuraavia teoksia pitemmälle, mutta kenties toivomani julkaisujen jatkumo on toteutunut. Pitkäaikaisen haaveeni, elokuvan, kimppuun olen myös päässyt.

3 Tällä hetkellä on tekeillä kolmas kaunokirjallinen teokseni. Teemme Moderni Kanuuna -ryhmän kanssa ensimmäistä pitkää elokuvaamme Samurai Rauni Reposaarelainen. Yhtyeemme Kuusumun Profeetta työstää multimediallista musiikkiteosta ja Eleanoora Rosenholm -yhtye neljättä albumia. 


Elokuvaohjaaja
Jukka-Pekka Valkeapää

Jukka-Pekka Valkeapää
Jukka-Pekka Valkeapää

1 Tein toisen pitkän elokuvani He ovat paenneet, jonka ensiesitys oli 2014 Venetsian elokuvajuhlilla.

2 Ensimmäisen ja toisen elokuvani välillä minulla oli pari rahoitusvaikeuksien takia kariutunutta elokuvaprojektia. Olen oppinut elämään epävarmuudessa.

3 Kirjoitan uutta käsikirjoitusta, ensimmäinen versio työn alla. 

 

Sarjakuvapiirtäjä
Mari Ahokoivu

Mari Ahokoivu
Mari Ahokoivu

1 Työskentelin Helsingissä Suomen sarjakuvaseurassa mm. Sarjainfo-lehden toisena päätoimittajana. Aloin opettaa sarjakuvan tekemistä, sittemmin ympäri maailmaa. Muutin Kööpenhaminaan, kävin Malmön sarjakuvakoulua ja tein töitä Nuukissa ja Pariisissa. Aloin piirtää lastensarjakuvaa, ja sarjakuviani julkaistiin Ranskassa. Muutin takaisin kotikaupunkiini Ouluun.

2 Muutama sivupolku on tehnyt matkan vain mielenkiintoisemmaksi.

3 Työstän uutta sarjakuvakirjaa vuosiapurahan turvin. Teen lastensarjakuvia ja kuvitustöitä ja opetan. 

 

Tanssija
Maria Baranova

Maria Baranova
Maria Baranova

1 Olen saanut monta upeaa mahdollisuutta tehdä erilaisia päärooleja Kansallisbaletissa. Tästä olen hyvin kiitollinen meidän johtajalle Kenneth Grevelle, joka kutsui minut ensitanssijattareksi lokakuussa 2011. Olen saanut työskennellä monien lahjakkaiden koreografien ja kapellimestarien kanssa ja tanssia mahtavien partnereiden kanssa.

2 Tämä kaikki on ollut unelmani siitä lähtien, kun päätin, että baletista tulee urani. Mutta en koskaan osannut suunnitella tällaista toteutumista!

3 Nyt valmistellaan balettia Don Quixote. Odotan sitä innokkaasti, sillä baletti on täynnä vauhtia, valoa ja energiaa, ja tanssin Kitrin roolin aina nauttien, varmaan koska se on läheinen luonteelleni. 


Teatteriohjaaja Aleksis Meaney

Aleksis Meaney
Aleksis Meaney

1 Kotimaassa olen ohjannut mm. Kansallisteatteriin, Ryhmäteatteriin, Turun Kaupunginteatteriin, Tampereen Työväenteatteriin, Svenska Teaterniin, Kokkolan Kaupunginteatteriin ja Lilla Teaterniin sekä jatkanut työskentelyä ruotsinkielisen teater90°-ryhmän kanssa.

Erityisen mielekkääksi olen kokenut mahdollisuuden työskennellä ulkomailla sekä ohjata esityksiä eri kielille. Ohjaamani skotlantilaiset uudelleentulkinnat Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän näytelmistä Päällystakki ja Jatkuvaa kasvua palkittiin Edinburghin Fringe-festivaalilla.

2 Aika moni asia on toteutunut ja aika moni välitavoite saavutettu. Toistuvina aiheina työskentelyssäni tuntuvat olleen yhteiskunnallisuus, yksilö muutoksen keskellä sekä haave yksilön eheyden, vapautumisen, tai tasapainon toteutumisesta.
Isona teemana on ollut myös kaipuu (tai ehkä huuto?) oikeudenmukaisemman maailman perään.

3 Ohjaamani ja sovittamani Vadelmavenepakolainen pyörii vielä Turun Kaupunginteatterissa. Talven 2015 keskityn tulevien projektien ideointiin ja valmisteluun.

Kirjailija Katri Lipson

Katri Lipson
Katri Lipson

1 Toinen romaanini Jäätelokauppias ilmestyi 2012. Kirjoittamisprosessi oli vaativa kokopäivätyon ohella, ja oli hyvin kannustavaa, että romaani sai Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon 2013. Käännösoikeudet on myyty yhdeksään maahan.

2 Intohimoni kirjoittajana on aina ollut "tehdä kokeita" ja olen mielestäni jatkanut sillä tiellä. Sen sijaan toivoin varmaan paljon enemmän aikaa ja tilaa kirjoittamiselle ja lukemiselle. Kirjoittaminen muistuttaa taitoluistelua: on turha haaveilla neloishypystä, jos pääsee jäälle liian harvoin.

3 Kirjoitan kolmatta romaaniani, joka toivottavasti valmistuu tänä vuonna.


Sirkustaiteilija Petri Tuominen,

Race Horse Company

Petri Tuominen
Petri Tuominen

1 On tavattu kivoja tyttöjä ja poikia, on ollut hyviä juhlia ja matkustettu paljon. On ollut henkistä ja ammatillista kasvua. On ollut horroria ja kauneutta, on tapeltu keskenämme ja mietitty, mitä pitää tehdä, että voidaan ja halutaan jatkaa. Paljon epävarmuuden sietämistä. On tehty myös kolme uutta esitystä sitten vuoden 2011.

2 Paremmin! Akrobaattina ei varmaan ikinä kehity niin nopeasti kuin toivoisi, mutta aluevaltauksia on tullut, tuskaa ja onnistumisia. "Taiteilijuutta" vierastamme. Suurin kiitos on se, että on saatu tehdä, mitä halutaan, ja jengi on tykännyt meidän jutuista.

3 Race Horse Companyn kolmen miehen perustajapoppoo (lisäkseni Rauli Kosonen ja Kalle Lehto ) on nyt eri puolilla Aasiaa nuolemassa haavojaan. Mietitään myös, mitä seuraavaksi ja missä järjestyksessä.

Viime vuoden kaksi uutta esitystä pistivät talouden ahtaalle, 2014 oli Race Horse Companyn rakkauden vuosi, ja nyt pitää päästä veloista eroon, että voi taas pistää kaiken likoon.

Kultavuodet ovat käynnissä, nautitaan nyt ilman spennausta ja tehdään pelotta. Väitän, ettei olla menestyksen perässä, vaan enemmän omia ja yhteisiä visioita toteuttamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat