Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avantgardisti löysi Steve Vai -efektin

Kulttuuri
 
Viuluko se siinä soi? - Avantin säveltäjävieras inspiroitui Rage Against the Machinesta
Viuluko se siinä soi? - Avantin säveltäjävieras inspiroitui Rage Against the Machinesta
Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon lokakuussa saanut tanskalaissäveltäjä Simon Steen-Andersen esittäytyy maanantaina 12. tammikuuta Musiikkitalon Camerata-salissa kamariorkesteri Avantin vieraana. Yksi teoksista on Study 2, jossa hän käyttää whammy-pedaalia Anna-Leena Haikolan soittaessa viulua. Avantgardesäveltäjä innostui digitaalisesta efektipedaalista kuultuaan Steve Vain ja Rage Against the Machinen käyttävän sitä rockmusiikissa. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Kristiina Marttinen

Lapsi on terve, kun se leikkii. Tanskalainen Simon Steen-Andersen (s. 1970) leikkii aikuisenakin niin terveesti, että hän sai lokakuussa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon muiden palkintojensa jatkeeksi.

"Lapsena leikin legopalikoilla, ja kun tätini luona ei ollut legoja, tein mielestäni vastaavia muodostelmia pianon koskettimia painelemalla. 10-vuotiaana sain kitaran ja 12-vuotiaana tietokoneen, jota aloin heti käyttää äänenmuokkaukseen. Nämä olivat kolme avainkokemustani."

Kamariorkesteri Avanti esittelee tänään maanantaina Steen-Andersenin teoksia. HSTV:n videolla kuulemme Study 2 -sävellyksen harjoituksia viululle ja whammy-pedaalille.

"Ihastuin jo varhain Steve Vain ja Rage Against the Machine -yhtyeen tapaan käyttää tätä pedaalia. Suosikkihetkeni on, kun viulisti Anna-Leena Haikola vetää glissandoa ylöspäin kaksi oktaavia ja samalla väännän pedaalilla ääntä saman verran alaspäin. Syntyy aito Steve Vai -efekti. Hän käyttää tätä kikkaa paljon."

Rockia musiikki ei kuitenkaan ole, vaan kokeellista avantgardea. Steen-Andersenilla on taustallaan säveltäjäopinnot Kööpenhaminassa, Aarhusissa, Freiburgissa ja Buenos Airesissa.

"Toisessa Avantin esittämässä kappaleessa Beside the Besidesissa kaikki muusikoiden liikkeet eivät tuota musiikkia. Osalla on koreografinen tarkoitus. Haluan hämärtää kuulijan käsityksen siitä, onko jokin ääni tarkoituksellinen vai vain liikkeen onnellinen sivuvaikutus."

Avantin esittämä varhainen jousikvartetto (1999) on suomalaisittain tutumman oloinen.

"Otin Kaija Saariahon Nympheasta hänen tapansa notatoida sävelen muuntumisen meluksi, vaikka teokseni on eri tyyliä."

Helmut Lachenmannilta on otettu vaikute jos toinenkin. Kamariorkesteri Avanti taas ilmoittaa hänen astelevan Mauricio Kagelin jalanjäljissä.

"Se on sattumaa. Tutustuin hänen musiikkiteatteriinsa vasta myöhemmin, ja nyt tunnen sukulaisuutta. Tanskalaisesta Bent Sørensenistä olen pitänyt jopa niin paljon, että oli pakko tehdä itse jotain aivan muuta."

Musiikkipalkinto irtosi puolen tunnin mittaisesta Black Box Musicista, jota Avanti ei esitä.

"Leikittelen sillä, mitä näet ja mitä kuulet ja miten ne vaikuttavat toisiinsa. Siinä teoksessa otan tutun kliseen eli kapellimestarin heiluttamassa käsiään, ja sitten liikkeistä rakentuukin jotain uutta."

Steen-Andersen liikkuu kohti suuria muotoja. Buenos Aires -uutuus oli 80-minuuttinen kamariooppera. Nyt hän säveltää Münchenin biennaaliin vuodelle 2016 yli tunnin pituisen "tanssiteoksen ilman tanssia".

"Teoksiani yhdistää intressi elementteihin, jotka kuuluvat moniin kategorioihin yhtä aikaa. Ajattele vaikka ambulanssin ääntä, kahta säveltä. Voiko olla puhtaampaa musiikkia? Samalla se tuottaa hyvin selkeän ei-musiikillisen mielikuvan."

Säveltäjä haluaa ottaa jotain tuttua ja kääntää sen ylösalaisin tai ainakin näyttää uudessa valossa.

"Haluan tuoda musiikin abstraktista maailmasta todelliseen, konkreettiseen ja tietysti visuaaliseen maailmaan häiritsemättä ja tuhoamatta sitä. Rakastan abstraktia musiikkia sitä laajentaen."

Konsepti ei ratkaise kaikkea?

"Ei. Pyrin aina löytämään kiinnostavan konseptin, mutta sävellystekninen käsityökin on tärkeää. Tähtään siihen, että musiikin kuuntelu tuo ainakin puolet lisää arvoa kokemukseen. Ja hauskaakin saa olla!" hän muistuttaa.

Juhani Niiranen HS
Anna-Leena Haikola ja Simon Steen-Andersen esittävät tänään Study 2:n viululle ja whammy-pedaalille Musiikkitalon Camerata-salissa. "Hauskaakin saa olla", säveltäjä muistuttaa.
Anna-Leena Haikola ja Simon Steen-Andersen esittävät tänään Study 2:n viululle ja whammy-pedaalille Musiikkitalon Camerata-salissa. "Hauskaakin saa olla", säveltäjä muistuttaa.

 

Avanti-kvartetti ja lyömäsoittaja Antti Suoranta Musiikkitalon Camerata-salin Klang-konsertissa klo 19.30. – Akiho, Steen-Andersen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat