Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholman Tanssin talo kärsii yhteiskäytöstä

Dansens Hus on yli 20 vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa. Ohje Helsinkiin on: älkää rakentako liian suurta katsomoa.

Kulttuuri
 
Alexander Mahmoud
Tukholman Tanssin talon taiteellinen johtaja Annelie Gardell.
Tukholman Tanssin talon taiteellinen johtaja Annelie Gardell. Kuva: Alexander Mahmoud

Liukuhihna, vilkkuva pyramidi, suihku. Suurisuuntaisin videotehostein muotoaan muuttava nouseva ja laskeva lava.

Tätä kaikkea yleisö ihmetteli vuodenvaihteessa Tukholman Tanssin talolla, kun Ruotsin tunnetuimpiin katutanssikoreografeihin kuuluvan Fredrik Benke Rydmanin Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game -teos veti täysiä saleja viikkotolkulla.

Tukholman Tanssin talon ohjelmistossa on vuosittain ainakin yksi varma yleisömagneetti kokeilevampien teosten vastapainona. Se johtuu sekä rahasta että halusta tavoittaa monenlaisia katsojia. Vajaat 40 prosenttia talon budjetista katetaan omilla lipputuloilla. Loput tulevat valtiolta ja pieni osa myös kaupungilta.

"Tuottovaatimus on suuri, suurempi kuin monilla vastaavilla instituutioilla. Ohjelman on oltava hyvin vaihteleva, jotta tavoitamme erilaisia yleisöjä. Meillä on oltava yksi menestysteos, joka voi olla ohjelmistossa pitkään", sanoo talon taiteellinen johtaja Annelie Gardell.

Norra Bantorgetin kupeessa, kivenheiton päässä Tukholman keskusasemalta toimiva Tanssin talo vihittiin käyttöön 1991, ja se on vakiinnuttanut paikkansa arvostettuna vierailuareenana. Oma talo oli eräänlainen käännekohta Ruotsissa. Tätä ennen suuret kansainväliset ryhmät tapasivat kääntyä takaisin Keski-Eurooppaan Kööpenhaminasta, Gardell sanoo.

Nykyisin suuria ja myös pienempiä kokeilevia kansainvälisiä nimiä, joita Suomessa nähdään verraten harvoin, on lukuisia ohjelmistossa joka kaudella. Keväällä lavalla nähdään muun muassa belgialainen tanssiryhmä Rosas ja brittitanssija Akram Khan espanjalaisen flamencokoreografin Israel Galvánin kanssa.

Ero Osloon ja Helsinkiin on, että Tukholmassa Tanssin talon organisaatio syntyi vasta kun oma areena oli jo olemassa. Silti taloa kaivattiin vuosia, muistelee yksi Tanssin talon ensimmäisistä työntekijöistä, nyt jo eläkkeelle jäänyt teknikko Lars Berg.

Berg oli mukana Tanssin taloa edeltävien tanssiryhmien Dans på Cirkuksen ja sittemmin Stockholms Dansteaterin toiminnassa. Ryhmät toimivat vajaat kymmenen vuotta Riksteaternin alaisuudessa, kunnes oma Tanssin talo syntyi talon ensimmäisen johtajan, jo edesmenneen Jan Zetterbergin johdolla.

Talo on alusta alkaen sijainnut 1960-luvulla käyttöön otetun Folkets husin tiloissa. Areena vapautui, kun Tukholman kaupunginteatteri muutti Sergelin torille nykyiseen rakennukseensa. Tanssin talon synnylle avautui silloin mahdollisuus. Vuokrasopimuksen ja julkisen tuen saamisessa oli kuitenkin mutkansa.

Bergin mukaan talon vuokran järjestymisessä suuri rooli oli myös tanssiväen tutulla, suomalaisella teatterinjohtajalla Vivica Bandlerilla, joka käytti kontaktejaan.

Tukholman Tanssin talon suuri näyttämö on tanssiryhmien suosiossa. Sillä on silti myös heikkoutensa. Samassa talossa on vuokralla muun muassa konferenssikeskus ja yökerho, mikä ei Gardellin mukaan ole ihanteellista.

Talolla ei ole esimerkiksi vain sen käytössä olevaa sisäänkäyntiä eikä sillä voi olla omaa tarjoilua. Se ei voi liioin päättää vapaasti iltaohjelmasta yökerhon takia. Yhteiskäyttö on vaikeuttanut myös brändäystä.

"Uskon, että on monia, jotka ovat kävelleet tästä ohi huomaamatta, mistä talosta on kyse", Gardell sanoo.

Heikkous on myös, että teatterille alun perin suunniteltu katsomo on helposti liian suuri nykyaikana, jona vuorovaikutus yleisön kanssa on yhä tärkeämpää.

"500 paikkaa, ei sen enempää. Tanssiesityksissä vaaditaan nykyisin hiukan erilaista intimiteettiä", Gardell neuvoo suomalaiskollegoja.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Alexander Mahmoud
Tanssijat Martin Jonsson (vas.), Maria Andersson, Ellen Lindblad, Anton Borgström ja Kenny Lantz Tukholman Tanssin talossa.
Tanssijat Martin Jonsson (vas.), Maria Andersson, Ellen Lindblad, Anton Borgström ja Kenny Lantz Tukholman Tanssin talossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat