Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit neuvovat Helsinkiin kaavailtua Tanssin taloa

Oslon Tanssin talo taisteli vuosia rahoituksesta, ennen kuin ovet avattiin 2008. Oslon neuvo Helsinkiin on: varokaa matalaa kattoa ja kiinteää katsomoa. Tukholmastakin tulee Helsinkiin vinkkejä. HS:n kirjeenvaihtaja Elina Kervinen tutustui Tanssin taloihin Oslossa ja Tukholmassa.

Kulttuuri
 
Gorm K. Gaare
Tanssijat Irene Vesterhus Theisen ja Anne Lise Pettersen Rønne Oslon Tanssin talon näyttämöllä.
Tanssijat Irene Vesterhus Theisen ja Anne Lise Pettersen Rønne Oslon Tanssin talon näyttämöllä. Kuva: Gorm K. Gaare

Saskia Wieringalla on oitis mielessään lista. Oslon Tanssin talon tuottaja ja pitkäaikaisin työntekijä osaa luetella heti, mitä Helsingissä pitäisi muistaa, jos pitkään haikaillusta Tanssin talosta tulee totta.

Helsingissä hanke liikahti eteenpäin syksyllä, kun Tanssin talo sai Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 15 miljoonan euron avustuksen uudisrakennusta varten. Rahoituksen edellytys on, että myös kaupunki ja valtio rahoittavat hanketta merkittävästi.

Gorm K. Gaare
Tuottaja Saskia Wieringa on Oslon Tanssin talon pitkäaikaisin työntekijä.
Tuottaja Saskia Wieringa on Oslon Tanssin talon pitkäaikaisin työntekijä.

Ensinnäkin esitystilan katon pitää olla riittävän korkealla, Wieringa sanoo. Toiseksi harjoitustiloista ei missään nimessä kannata luopua. Ja kolmanneksi pitää varmistaa, että katsomo on rakenteiltaan sellainen, että se on muunneltavissa.

"Täällä luovuttiin harjoitustiloista, koska kaikki ei olisi mahtunut taloon. Teidän pitäisi ehdottomasti tehdä toisin Suomessa", Wieringa sanoo avaran Tanssin talon kahviossa. Lasiseinän takana virtaa Oslon itään ja länteen jakava joki Akerselva.

Grünelokkassa, Oslon luovien alojen kortteleissa, toimivan talon toteutuminen oli pitkä ja kova taistelu. Tanssikulttuuria ja -tietoutta edistävä Danseinfomasjonen perustettiin jo vuonna 1994. Taloprojekti käynnistettiin 2004, kun tanssin talo sai noin 3,5 miljoonan kruunun eli noin 380 000 euron rahoituksen valtiolta. Nykyinen talo avasi ovensa 2008.

Sopivan tilan löytäminen ei ollut helppoa. Wieringa kiersi Oslon kaikki kulmat etsimässä, kunnes löysi nykyinen talon, joka on vanhassa siltarakenteita valmistavassa tehtaassa.

Gorm K. Gaare
Oslon Tanssin talo
Oslon Tanssin talo

Aluksi ympärillä oli autiota. Nykyisin lähistöllä on muun muassa taidekorkeakoulu. Nurkan takana toimintansa aloitti hiljattain Oslon trendikäs kauppa- ja ravintolahalli Mathallen, joka vetää väkeä keskustasta syrjäisemmille kulmille.

Itse Tanssin talo on kasvanut nopeasti valtion lisätessä rahoitustaan. Alussa työntekijöitä oli kolme, nyt heitä on 22, ja ohjelmisto on laajentunut.

"Tanssin kentälle talo on antanut paremmat mahdollisuudet toimia ammattimaisesti, kun käytettävissä on tekniikkaa ja apua esimerkiksi markkinoinnissa. Tanssista on tullut myös paljon entistä näkyvämpää", sanoo taiteellinen johtaja Un-Magritt Nordseth.

Alexander Mahmoud
Tukholman Tanssin talo.
Tukholman Tanssin talo.

Viime aikoina talon kaikki osakkeet omistavassa Danseinformasjonenissa on pelätty, että 2013 vallan ottanut oikeistohallitus kuristaa rahoitusta. Tämän vuoden budjetissa niin ei silti käynyt. "Se on helpotus", sanoo talon poliittisen prosessin läpi lobannut Randi Urdal.

Hän muistelee poliittista taistelua rahoituksesta. "Tärkeää on, ettei valita siitä, mitä tanssilla ei ole. Pitää olla vain ylpeä omasta työstä ja täysin vakuuttunut, että tämä on tärkeää."

Oslon Tanssin talo valmistaa nelisenkymmentä tuotantoa vuodessa. Joukossa pitäisi Wieringan mukaan olla aina jotakin, johon tanssia tuntemattomien on helppo tarttua.

Talo tähtää siihen, että Oslossa esiintyisi pari maailmantähteä kaudessa.

Juuri tästä syystä Wieringa puhuu korkeasta katosta. 7,4 metrin korkeus on sulkenut pois joitakin suurten lavasteiden kanssa toimivia ryhmiä. Toki nimekkäitä vierailijoita silti riittää. Syksyllä koko talo kuhisi pohjoismaisten Ice Hot -festivaalien aikana.

Oslon Tanssin talon wc:n ovessakin tanssitaan.
Oslon Tanssin talon wc:n ovessakin tanssitaan.

Wieringa haluaa näyttää lopuksi suuren näyttämön katsomon ja täsmentää neuvoaan sen muunneltavuudesta. Hänen mukaansa vierailevat tanssiryhmät rakastavat Osloa, koska katsomo nousee jyrkästi, ja yleisö on siten lähellä esiintyjiä. Sen sijaan se, että katsomosta tehtiin kulujen säästämiseksi paikallaan jököttävä, on virhe, jota pitäisi välttää Helsingissä. Moni ryhmä toivoo esitystilalta joustavuutta.

"Jos tila olisi helpommin muunneltavissa, salissa voisi myös paljon helpommin järjestää muita tapahtumia. Sitä voisi esimerkiksi vuokrata ja hankkia sitä kautta lisärahoitusta."

Elina Kervinen HS
Oslo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat