Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielitoimisto suosittaa – vai suosittaako?

Kulttuuri
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

"Kotimaisten kielten keskus suosittaa appsi-muotoa", kirjoitti toimittaja Tuomas Enbuske syksyllä Twitterissä.

Niinpä niin. Viestistä tuli jotenkin mieleen 1990-luvun lopulla tehty komediasarja Studio Julmahuvi, jossa Kielitoimiston tutkijaa esittävä hahmo kehotti kansalaisia välttämään kolmea ilmaisua: jes, oikeesti ja hanuri.

Todellisuudessa Kotimaisten kielten keskus eli Kotus oli vain ottanut appsin mukaan vuoden 2012 uudissanalistalleen, koska oli huomannut sanan yleistyneen kielenkäytössä. Lisäksi sanan vieressä oli merkintä ark. (= arkikieltä). Sama lyhenne oli muuten vuosi myöhemmin esimerkiksi sanassa natsitorttu, jota ei kai erehdy luulemaan suositukseksi aivan yhtä herkästi.

Kotus tai sen alainen Kielitoimisto ei nykyisin juuri ota vahvasti kantaa jonkin sanan puolesta tai sitä vastaan. Ilmaisuja tulee ja menee, ja käyttökelpoisimmat jäävät elämään, jos kieliyhteisö – muun muassa sinä ja minä – hyväksyy ne.

Sen sijaan Kielitoimisto ottaa kantaa tyyliin. Nykyisin ilmaiseksi verkossa olevasta Kielitoimiston sanakirjasta näkee arkisuusluokitusten lisäksi muun muassa sen, onko sana tai fraasi murteellinen (murt.), leikillinen (leik.), vanhentunut (vanh.) tai alatyylinen (alat.). Tilannetaju on kaiken a ja o: hurttiin huumoriin sopivia sanoja ei välttämättä kannata painaa lehteen.

Mitä lehteen sitten sopii painaa? Otetaanko sanat aina sellaisenaan käyttöön vaikkapa Helsingin Sanomissa?

Monesti otetaankin. Varsinkin jos yhdyssanan merkitys on ikään kuin osiensa summa, se täyttää selkeän viestinnän kriteerit. Kotuksen tuoreella listalla tällaisia sanoja ovat esimerkiksi evakkopäiväkoti, kissakahvila ja monitilatoimisto. Uusia sanoja syntyy paljon nimenomaan vanhoja yhdistämällä.

Toisinaan tilannetaju pettää. Skandaaliuutisista on jo vuosien ajan muodostettu leikillisiä gate-loppuisia sanoja. Se on ihan hauskaa, mutta kun muuten asiatyylisessä musiikin tekijänoikeuksia koskevassa lehtijutussa puhutaan yhtäkkiä "chisugatesta" (HS 28. 4. 13), on kuin roska olisi mennyt silmään.

Osa uudissanoista herättää helposti ärtymystä joissain kielenkäyttäjissä. Kun Kotuksen listoja katselee, voi lohduttaa tuohtuneimpia: valtaosa uudissanoista katoaa nopeasti historian usvaan. Emme välttämättä enää muutaman vuoden päästä muista esimerkiksi pakotejuustoa ja ukkoskyykkyä.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat