Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaisia ovat vuoden 2014 uudissanat

Kulttuuri
 
Pubistuminen
Pubistuminen

Apukinos. Ihmisen tekemä keinolumikinos, jolla autetaan saimaannorppien pesänrakennusta.

Cheekismi. Mikä tahansa Cheekin eli Jare Tiihosen laulun sanoituksesta irrotettu hokema, joka sopii moneen yhteyteen.

Dataaminen. Surffailu netissä, twiittailu ja pelaaminen.

Erva. Tulee sanasta erityisvastuualue. Suomi on jaettu viiteen ervaan yliopistosairaaloiden sijainnin mukaan: Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere ja Turku.

E-urheilu. Elektroninen urheilu tai e-urheilu, engl. e-sports, tarkoittaa digitaalisten pelien pelaamista kilpailumielessä.

Evakkopäiväkoti. Päiväkoti, jota käytetään väistötilana, kun omaa päiväkotia korjataan.

Hybridisota. Kriisi Itä-Ukrainassa nosti sanan uutisiin. Se tarkoittaa aseellisen sodankäynnin ja aseettomien vaikutuskeinojen kuten propagandan yhdistelmää.

Jurttakoulu. Helsingin steinerkoulun pihalle pystytetty paimentolaismaja eli jurtta, jota käytetään luokkien väistötilana.

Kissakahvila. Kahvila, jossa on kissoja, joiden kanssa ihmiset voivat seurustella.

Kivijalkakauppa. Rakennuksen kivijalassa tai pohjakerroksessa sijaitseva pienehkö liikehuoneisto. Sanaa on alettu käyttää myös uudessa merkityksessä kauppaliikkeistä ja jopa tavarataloista verkkokaupan vastakohtana.

Kliktivismi. Verkko-osallistumisesta käytetty sana, engl. clicktivism. Kliktivisti twiittaa mielipiteensä maailmalle, allekirjoittaa netissä adressin, osoittaa verkkokeskustelussa tykkäämisensä tai ei-tykkäämisensä jne.

Konttikoti. Tavarankuljetuskontista muokattu asunto.

Kronitsi. Newyorkilaisen leipurin Dominique Anselin kehittämä donitsin ja croissantin välimuoto, joka on tehty lehtitaikinasta ja uppopaistettu.

Maaliviivateknologia. Jalkapallon MM-kisoissa Brasiliassa 2014 Fifa käytti teknologiaa, jossa 14 kameraa tallensi maalien tapahtumia. Pallon ylitettyä maalilinjan kokonaan tuomari sai asiasta tiedon rannekkeeseensa.

Metsuriseksuaali. Miesihanne, johon kuuluvat risuparta, farkut ja ruudullinen flanellipaita. Tällaiset miehet viihtyvät ulkoilmassa ja veistävät omat kalusteensa.

Monitilatoimisto. Työtila, jossa on erilaisia työskentelyalueita.

Pakotejuusto. Ukrainan kriisin ratkaisua yritettiin edistää lännen taloudellisten pakotteiden avulla, joista seurasi Venäjän vastapakotteita. Meillä ne näkyivät mm. meijerituotteiden vientikieltona. Esimerkiksi vähärasvaista juustoa päädyttiin myymään edullisesti koti-Suomessa.

Pubistuminen. Olutravintoloiden lisääntyminen ja muiden palveluiden väheneminen, minkä on sanottu leimaavan tiettyjä asuinalueita.

Rengashotelli. Autonrenkaille tarkoitettu säilytyspaikka.

Selfiekeppi. Keppi, jonka toisessa päässä on kädensija ja toisessa paikka kännykän kiinnittämistä varten. Helpottaa omakuvan eli selfien ottamista.

Ukkoskyykky. Paras tapa välttää salamanisku ulkosalla on hakeutua riittävän matkan päähän suuresta puusta, mennä kyykkyyn jalat yhdessä ja suojata kuulo nostamalla kädet korville.

Uusloft. Uudisrakennuksen avara ja korkea loft-asunto. Lofteja on alun perin rakennettu tehdas- ym. rakennuksiin.

Vetäytymishuone. Avokonttoreiden yhteydessä oleva huone, jota voi käyttää puhelimessa puhumiseen tai muuhun keskittymistä vaativaan työntekoon.

 

Lähde: Kotimaisten kielten keskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat