Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion viulukilpailu vei voittaja Tami Pohjolalta yöunet viikoksi

"Finaaliosuuteni jälkeen olin vain helpottunut siitä, että se on ohi", 18-vuotias viulisti kertoo

Kulttuuri
 
Pentti Vänskä
Tami Pohjolalle helpoin teos Kuopion viulukilpailussa oli Mozartin C-duurirondo. "En sanoisi sitä helpoksi, mutta sen kanssa oli hauskaa."
Tami Pohjolalle helpoin teos Kuopion viulukilpailussa oli Mozartin C-duurirondo. "En sanoisi sitä helpoksi, mutta sen kanssa oli hauskaa." Kuva: Pentti Vänskä

"Finaaliosuuteni jälkeen olin vain helpottunut siitä, että se on ohi", kertoo Kuopion viulukilpailun voittanut Tami Pohjola. "Koko viikko oli tosi stressaava, yöunet jäivät tosi lyhyiksi."

Pohjola iloitsi siitä, että sai soittaa ensimmäisenä finaalipäivänä lauantaina, ja vielä finaalierässä, jossa kaikki soittivat eri teoksen.

Fakta

Kuopion viulukilpailussa palkitut

 1. Tami Pohjola (8 000 euroa).

 2. Pekko Pulakka (6 000 euroa).

 3. Hanna Parviainen (4 000 euroa).

 Muut finalistit Erkki Louko, Kasmir Uusitupa ja Juho Valtonen saavat kukin 1 000 euroa.

 Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri kiinnittää Kasmir Uusituvan Sibeliuksen viulukonserton solistiksi konserttiinsa 31. tammikuuta.

 Joensuun musiikkijuhlat tarjoaa Tami Pohjolalle resitaalin eli oman konsertin kesällä 2015.

 Oulun musiikkijuhlat tarjoaa esiintymismahdollisuuden yhdelle palkituista vuoden 2016 festivaalilla.

Näin hänen ei tarvinnut hermoilla muiden Sibelius -tulkintoja. Sunnuntainahan kolme finalistia soitti Sibeliuksen konserton, sen saman jonka myös Pohjola oli valinnut soitettavakseen.

Pohjolalle oli etua siitä, että hän on soittanut Sibeliuksen konserton orkesterin kanssa jo neljästi ennen tätä. "Täällä Kuopiossa kaikille oli tunnin harjoitusaika orkesterin kanssa, mutta tunti on niin vähän."

Äskettäin 18 vuotta täyttäneen Pohjolan molemmat vanhemmat ovat muusikoita. Isä on viulisti Jukka Pohjola ja äiti pianisti Naoko Ichihashi.

Isän puolelta hän on sukua sellaisille musiikki- Pohjoloille kuten Liisalle, Erkille, Paavolle, Pekalle ja monille muille.

Tami Pohjolakin aloitti viulunsoiton nuorena, vain kolmevuotiaana, mutta isältään hän ei ole ottanut tunteja. Hän aloitti viuluopintonsa musiikkiopistossa Suzuki-metodilla.

"Isä on jossakin vaiheessa päättänyt, ettei puutu viulunsoittooni. Enemmän olen soittanut äidin kanssa."

Eikä viulunsoitto edes ole ollut Pohjolalle ilmiselvä valinta sukutaustasta huolimatta.

"Kamppailin viulun kanssa yläasteelle saakka. Se helpotti, kun menin oppilaaksi Viuluakatemiaan. Siellä tapasin sellaisia ihmisiä, joilla on musiikista samanlaisia ajatuksia kuin minulla."

Viuluakatemia on Savonlinnan musiikkiakatemian yhteydessä toimiva koulutusohjelma, jossa annetaan mestarikurssimuotoista opetusta nuorille viulisteille.

Sen perustivat vuonna 2009 viulistit Elina Vähälä ja Janne Malmivaara. Viuluakatemiassa on opiskellut myös Kuopiossa toiseksi sijoittunut Pekko Pulakka. Viuluakatemian lisäksi Pohjola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Reka Szilvayn oppilaana.

Kuopion viulukilpailua on totuttu pitämään kotimaisena esikilpailuna kansainväliselle Jean Sibelius -viulukilpailulle, mutta Tami Pohjola ei osaa vielä sanoa, aikooko pyrkiä siihen.

Ilmoittautuminen alkaa huhtikuussa ja kestää elokuun alkuun saakka. Aikaa siis on, mutta niin on tekemistäkin.

"Tänä keväänä minulla on ylioppilaskirjoitukset, joihin pitää valmistautua."

Samuli Tiikkaja
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat