Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kliktivisti söi pakotejuustoa konttikodissa" – Suomi sai satakunta uutta sanaa

Kotimaisten kielten keskuksessa on juuri valmistumassa lista viime vuoden uudissanoista

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Jurttakoulu
Jurttakoulu Kuva: Leif Rosas

Suomen kielikö taantumassa? Ei sinne päinkään. Joka vuosi syntyy lukuisia uusia sanoja tai kaivamme kielihistorian syövereistä vanhoja, joille annamme uuden elämän.

Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) on juuri valmistumassa lista viime vuoden uudissanoista. Kaikkiaan Nykysuomen sana-arkiston sanatietokantaan poimittiin viime vuonna eri lähteistä vajaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa.

Mistä niitä oikein tulee?

Cheekismi
Cheekismi

"Uudissanoja luodaan sekä spontaanisti että tietoisesti", sanaston erityisasiantuntija Riitta Eronen Kotuksesta kertoo.

"Spontaanisti niitä syntyy mediassa, politiikassa, populaarikulttuurissa. Vaalit tuottavat aina uusia termejä, kuten taannoiset jytky ja sixpack."

Tietoista sanastonkehittelyä on kansainvälisen tiedetermistön suomentaminen tai vastineiden etsiminen kansainvälisille ilmauksille. Tosin ne eivät suinkaan aina menesty: meillä otetaan jatkuvasti selfieitä eikä omakuvia. Ei edes meitsie yleistynyt kielenkäyttöön!

"Nykyään englanninkieliset termit hyväksytään melko lailla mukisematta", Eronen sanoo.

"Tätä hiukan ihmetteli meillä vieraillut kanadanranskalainen uudissanojen tutkijakin. Kielitoimisto toki suosii ja suosittaa suomalaisia ilmauksia."

Timo Aalto
Metsuriseksuaali
Metsuriseksuaali

Ihan uusia uudissanoista on harva. Usein ne ovat vanhoja tai uudestaan ajankohtaisiksi nousseita sanoja (kalifaatti, lörtsy), uudismuodosteita tai sitten vanhoja sanoja uudessa merkityksessä.

Viime vuonna vanhoista sanoista tuunattiin uusiksi muodosteiksi esimerkiksi konttikoti, apukinos ja ukkoskyykky. Selvemmin kansainvälisiä ovat kliktivismi ja e-urheilu.

Oma lajinsa ovat retronyymit. Erosen mukaan niissä kyse on jo olemassa olevan käsitteen tarkennuksista, kun tekniikan kehittymisen tai muun uudistuksen vuoksi syntynyt uusi sana on vallannut entisen käyttöalaa.

Vanha esimerkki on 1950-luvun akustinen kitara: kun sähkökitara yleistyi, piti keksiä tapa erottaa se tavallisesta. Samantapaisia termejä ovat latuhiihto, jauholeipomo ja etanaposti.

Kissakahvila
Kissakahvila

"Uusin retronyymi lienee kivijalkakauppa. Se on sinänsä vanha, pientä pohjakerroksen kauppaa tarkoittava sana, mutta nykyään sitä käytetään paljon verkkokaupan vastakohtana", Eronen selvittää.

Vuonna 2014 monia sanoja ja ilmauksia tuottivat maailman kriisit, Ukrainan ja Venäjän konflikti etunenässä. Sieltä tulivat hybridisota ja pakotejuusto.

"Suuret ilmiöt synnyttävät lentäviä lauseita ja käsitteitä", Eronen sanoo. "Voi hyvin olla, että Ranskan Charlie Hebdo -terrori-iskustakin jää jälkiä kieleen."

Tällaisia ovat vuoden 2014 uudissanat:

Apukinos. Ihmisen tekemä keinolumikinos, jolla autetaan saimaannorppien pesänrakennusta.

Cheekismi. Mikä tahansa Cheekin eli Jare Tiihosen laulun sanoituksesta irrotettu hokema, joka sopii moneen yhteyteen.

Dataaminen. Surffailu netissä, twiittailu ja pelaaminen.

Erva. Tulee sanasta erityisvastuualue. Suomi on jaettu viiteen ervaan yliopistosairaaloiden sijainnin mukaan: Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere ja Turku.

E-urheilu. Elektroninen urheilu tai e-urheilu, engl. e-sports, tarkoittaa digitaalisten pelien pelaamista kilpailumielessä.

Evakkopäiväkoti. Päiväkoti, jota käytetään väistötilana, kun omaa päiväkotia korjataan.

Hybridisota. Kriisi Itä-Ukrainassa nosti sanan uutisiin. Se tarkoittaa aseellisen sodankäynnin ja aseettomien vaikutuskeinojen kuten propagandan yhdistelmää.

Jurttakoulu. Helsingin steinerkoulun pihalle pystytetty paimentolaismaja eli jurtta, jota käytetään luokkien väistötilana.

Kissakahvila. Kahvila, jossa on kissoja, joiden kanssa ihmiset voivat seurustella.

Kivijalkakauppa. Rakennuksen kivijalassa tai pohjakerroksessa sijaitseva pienehkö liikehuoneisto. Sanaa on alettu käyttää myös uudessa merkityksessä kauppaliikkeistä ja jopa tavarataloista verkkokaupan vastakohtana.

Kliktivismi. Verkko-osallistumisesta käytetty sana, engl. clicktivism. Kliktivisti twiittaa mielipiteensä maailmalle, allekirjoittaa netissä adressin, osoittaa verkkokeskustelussa tykkäämisensä tai ei-tykkäämisensä jne.

Konttikoti. Tavarankuljetuskontista muokattu asunto.

Kronitsi. Newyorkilaisen leipurin Dominique Anselin kehittämä donitsin ja croissantin välimuoto, joka on tehty lehtitaikinasta ja uppopaistettu.

Maaliviivateknologia. Jalkapallon MM-kisoissa Brasiliassa 2014 Fifa käytti teknologiaa, jossa 14 kameraa tallensi maalien tapahtumia. Pallon ylitettyä maalilinjan kokonaan tuomari sai asiasta tiedon rannekkeeseensa.

Metsuriseksuaali. Miesihanne, johon kuuluvat risuparta, farkut ja ruudullinen flanellipaita. Tällaiset miehet viihtyvät ulkoilmassa ja veistävät omat kalusteensa.

Monitilatoimisto. Työtila, jossa on erilaisia työskentelyalueita.

Pakotejuusto. Ukrainan kriisin ratkaisua yritettiin edistää lännen taloudellisten pakotteiden avulla, joista seurasi Venäjän vastapakotteita. Meillä ne näkyivät mm. meijerituotteiden vientikieltona. Esimerkiksi vähärasvaista juustoa päädyttiin myymään edullisesti koti-Suomessa.

Pubistuminen. Olutravintoloiden lisääntyminen ja muiden palveluiden väheneminen, minkä on sanottu leimaavan tiettyjä asuinalueita.

Rengashotelli. Autonrenkaille tarkoitettu säilytyspaikka.

Selfiekeppi. Keppi, jonka toisessa päässä on kädensija ja toisessa paikka kännykän kiinnittämistä varten. Helpottaa omakuvan eli selfien ottamista.

Ukkoskyykky. Paras tapa välttää salamanisku ulkosalla on hakeutua riittävän matkan päähän suuresta puusta, mennä kyykkyyn jalat yhdessä ja suojata kuulo nostamalla kädet korville.

Uusloft. Uudisrakennuksen avara ja korkea loft-asunto. Lofteja on alun perin rakennettu tehdas- ym. rakennuksiin.

Vetäytymishuone. Avokonttoreiden yhteydessä oleva huone, jota voi käyttää puhelimessa puhumiseen tai muuhun keskittymistä vaativaan työntekoon.

Kotimaisten kielten keskuksen uudissanapoiminnat (noin sata sanaa) julkaistaan ensi viikolla osoitteessa www.kotus.fi.

Rengashotelli
Rengashotelli

Pakotejuusto
Pakotejuusto
Apukinos
Apukinos
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Selfiekeppi
Selfiekeppi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat