Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökohtaisuus tuo lämpöä konkari Jyrki Siukosen käsitetaiteeseen

Kulttuuri
 
Vladimir Tatlinin Kulma kontra -reliefi (1915) on yksi Jyrki Siukosen inspiraationlähteistä.
Vladimir Tatlinin Kulma kontra -reliefi (1915) on yksi Jyrki Siukosen inspiraationlähteistä.
Arvio: kuvataide
Jyrki Siukonen Kluuvin galleriassa (Unioninkatu 28 B) 18. 1. saakka. Avoinna ke–su 11–18.

Jos taiteilija on tehnyt niin pitkän uran, että hän pääsee järjestämään 45. yksityisnäyttelynsä, hänellä lienee oikeus olla vähän nostalginen. Käsitetaiteen konkari Jyrki Siukonen (s. 1959) näyttää, miten omaa taiteellista uraa voi arvioida tyylillä.

Näyttely on käsitteellinen retrospektiivi ja samalla kunnianosoitus Siukosen esikuville. Kyse ei kuitenkaan ole tavanomaisesta retrospektiivistä – esillä ei ole vanhaa tuotantoa, vaan retrospektiivistä sanan etymologisessa mielessä: katseen kääntämisestä menneeseen, joskin tällä kertaa uusien teosten kautta.

Teoksissaan Siukonen purkaa tyylilleen uskollisena ja itseironisella otteella taiteensa taustaa, motiiveja ja suhdetta käsitetaiteen historiaan.

Teostensa lomaan Siukonen on asettanut esille säveltäjä John Cagelta (1912–1992) ja performanssitaiteilija Laurie Anderssonilta (s. 1947) saamiaan esineitä. Suurimpana taustavaikuttajana on venäläinen avantgardisti Vladimir Tatlin (1885–1953). Siukonen muuttaa esikuviensa muistot eräänlaisiksi readymade-teoksiksi ja asettaa itsensä osaksi käsitetaiteen jatkumoa.

Älykäs lähestymistapa välttää sentimentaalisuuden, joka nostalgisoinnissa on usein vaarana. Henkilökohtaisuus tuo muuten hillityn eleganttiin näyttelyyn inhimillistä lämpöä, jollaista käsitetaiteen kylmässä älyllisyydessä harvemmin näkee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat