Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on jo Guggenheim-finalisteille tuttu

HS tavoitti Guggenheim-finalistit Suomenmatkan aattona

Kulttuuri
 
Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun finalistit.
Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun finalistit.

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun finalistit korjaavat kilpailun lehdistötiedotetta: useimmat heistä eivät saavu tänään keskiviikkona "tutustumaan" Helsinkiin ja Etelärantaan, sillä he tuntevat paikan jo erittäin hyvin.

HS haastatteli finalisteja puhelimitse ja sähköpostitse heidän valmistautuessa jälleen yhteen Suomen-matkaan.

Fakta

Finalistit Helsingissä

 Finalistit vierailevat Helsingissä tällä viikolla. Perjantaina finalistit esittäytyvät ilmaisella yleisöluennolla Scandic Marina Congress Centerissä Katajanokalla kello 14.

 Finalistityöt ja joukko tuomaristolta kunniamaininnan saaneita ehdotuksia esitellään yleisölle Helsingissä keväällä 2015 avautuvassa näyttelyssä.

 Finalistit palauttavat täydennetyt ehdotuksensa Guggenheim-säätiölle huhtikuun alussa.

 Voittajaehdotus julkistetaan kesäkuussa 2015.

 Museon rakentamisesta ei ole toistaiseksi päätetty.

Hiroko Kusunoki Moreu Kusunoki -toimistosta vietti Helsingissä päiviä valmistellessaan ehdotusta. Hän puhkeaa runolliseksi:

"Näin Etelärannan hotellihuoneestani, tunsin puhtaan ilman ja raikkaan tuulen. Haluamme helsinkiläisiä palvelevan museon, joka kannustaa kaikkia ikä- ja yhteiskuntaluokkia luovuuteen ja kommunikaatioon ja auttaa myös rentoutumaan ja nautiskelemaan."

Kusunoki muistuttaa kilpailun erityispiirteestä: poliittista päätöstä rakentamisesta ja sen rahoituksesta ei ole. "Se toki askarruttaa", hän myöntää.

Nuori ja nopeasti tunnetuksi noussut arkkitehti Asif Khan kertoi monivuotisesta Suomi-suhteestaan jo joulukuussa (HS 7. 12.)

Agps-toimiston johtaja Marc Angélil matkusti myös Helsinkiin jo silloin, kun hän oli päättänyt osallistua kilpailuun.

"Helsingissä rakastuimme sekä fyysiseen että kulttuuriseen kontekstiin ja haluamme suunnitella tänne jotain uutta ja, kuten aina, ympäristöystävällistä ja innovatiivista", hän kertoo.

Arkkitehti vihjaa haluavansa yhdistää alueen historian ja tulevaisuuden: satamaterminaalin menneisyys saa näkyä nykymuseon toteutuksessa.

SMAR-toimiston espanjalaiselle Fernando Jerezille finaaliin pääsy nosti tunteet pintaan. Hän vieraili Helsingissä jo opiskeluvuosinaan tutustumassa muun muassa Alvar Aallon töihin.

"Sanon aina opiskelijoilleni, että työtä pitää suomalaistaa (Finnish) ennen kuin se on valmis (finished), hän sanaleikkii englanniksi.

"Guggenheim-kilpailu on isoin juttu arkkitehdeille maailmassa ja minulle erityisen liikuttava, koska espanjalaisopiskelijana seurasin Bilbaon Guggenheimin kiistoja ja rakennusta. Nyt sitä rakastavat kaikki! Kauniin Helsingin lähtökohta on aivan toinen, mutta satama-alue tarjoaa ainutlaatuisen upeita mahdollisuuksia", Jerez kertoo HS:lle.

Saksalaisen Haascookzemmrich Studio2050:n perustajajäsen Martin Haas on käynyt Helsingissä jo kahdesti.

"Paikkahan on erityinen. Museon pitää nivoutua satamaan ja viereiseen kukkulaan ja tehdä alueesta eloisamman ja ottaa huomioon myös erityinen ilmastonne."

Finalistit kutsutaan Helsinkiin "kehittämään" suunnitelmaansa, mutta Haas on itsevarma. "Työmme on hyvin valmis. Haluan arkkitehtuuria, joka ei ole taakka seuraavalle sukupolvelle ja samalla kestää sata vuotta", sanoo Saksan kestävän rakentamisen yhdistyksen perustajajäsen.

Villein tausta finalisteista lienee Fake Industries -toimiston Urtzi Graulla. Manifesteja on syntynyt paljon, ja hän kertookin HS:lle osallistuneensa kilpailuun päästäkseen keskustelemaan Suomessa Guggenheimin museon hyödystä arkkitehtuurille ja kaupungille. "Museon paikkahan on fantastinen ja kompleksinen kaikkine ympärillä olevine ristiriitoineen."

Finaalitöistä ei vielä kerrota, kuka suunnitteli mitäkin.

 

Katso kuvat finalistien ehdotuksista ennen viimeistä kehittelyvaihetta: HS.fi/kulttuuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat