Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pertti Kurikan voitto on toivottu, mutta ei varma

Uuden musiikin kilpailijoiden joukossa on monta hyvää ja ilahduttavan sekopäistä esitystä

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Shava esittää niin tarttuvan Ostarilla-kappaleen, että se saattaa hyvinkin olla UMK:n yllättäjiä.
Shava esittää niin tarttuvan Ostarilla-kappaleen, että se saattaa hyvinkin olla UMK:n yllättäjiä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Sain viime keskiviikkona silmieni eteen Spotifyssa vahingossa julkaistun Uuden musiikin kilpailun osallistujalistan. Tuskin olin päässyt loppuun asti, kun jo postasin Facebookiin: "Jahas, taidetaan lähteä toukokuussa Pertti Kurikan Nimipäivien mukana Wieniin."

Se oli spontaani reaktio, ilman että olin kuullut edes kappaletta. Enkä ollut yksin.

Kyse ei ole erikoisuuden tavoittelusta, sillähän viisuissa hätkäytetään. Syynä reaktioon oli se yksinkertainen tietoisuus siitä, että bändi on mahtava. Kuka vain on nähnyt Kovasikajutun, bändin keikan tai jutellut miesten kanssa, voi yhtyä samaan täydestä sydämestään.

Mutta entäs se musiikki? Kai silläkin jokin tehtävä on.

Asia on kunnossa. Aina mun pitää on perinteinen, yksiviivainen punkveto, jossa on asenne kohdillaan. Sillä asenteesta PKN:ssa nimenomaan on kyse.

Mutta ei julisteta voittajaa vielä. Yleisö löytää 18 kappaleen listalta muitakin rakkaudenkohteita, niin runsas, tasokas, viihdyttävä, hauska ja yllättävä se on.

Kisan ehdottomia ilopilkuja on punjabilaisen bhangran ja itähelsinkiläisen lähiöromantiikan ilosanomaa jo vuosia levittänyt Shava. Ostarilla-kappaletta ei tarvitse kuunnella kuin pari sekuntia, ja korvamato on valmis. Tanssitusominaisuuskaan ei ole pahaksi.

Shavakaan ei silti saa kahveja nenästä niin kuin Opera Skaala. Barokkioopperaa ja EDM:ää yhdistelevä esitys tulee olemaan kaikessa outoudessaan ikimuistoinen. Ja kun kahvit ovat pois nenästä, joku vetää tilalle herneen, se on varma.

Myös upea rocklaulaja Kimmo Blom alias Angelo De Nile hätkäyttää hevioopperallaan. Hyvässä vai pahassa, se jää nähtäväksi.

Kaikki eivät halua hätkäyttää. Korviinpistävää on, että mukana on nyt Softenginen vanavedessä useita hyviä, kansainvälisen tason popyhtyeitä ja -kappaleita.

Lupaavimmasta päästä on Satin Circus. Myös EDM-trio Eeverest on moderni ja raikas vastine UMK-listan aikuisrockeille.

Joukossa on toki tusinakappaleitakin, mutta kunnon mahalaskuja ei ole. Tangokuningatar Heidi Pakarisen suomi-iskelmällinen Bon Voyage -hokemakin menee lähinnä campin piiriin.

18:n kappaleen ja artistin seurakunta on sekalainen mutta kiinnostava. Vielä kun tietää, että Yle on satsannut kunnon show'hun, on ainakin omien lauantai-iltojeni ohjelma selvä.

Veikkaan, että moni muu miettii samaa. UMK kiinnostaa.

Suomessa on jo kauan vinguttu, miksi täällä ei ole naapurin Melodifestivaleniin verrattavaa, koko kansaa kiinnostavaa suurta musiikkisatsausta. Sanoisin, että alamme olla lähellä.

 

Lue kaikkien UMK-kappaleiden arviot osoitteesta hs.fi/kulttuuri.

Mari Koppinen mari.koppinen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat