Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästötililtä löytyneet rahat tekivät teinistä kansainvälisen elokuvan uuden ihmelapsen

Perjantaina Suomessa ensi-iltaan tuleva Mommy on jo viides elokuva 25-vuotiaalta Xavier Dolanilta

Kulttuuri
 
Christinne Muschi Reuters
Kanadalainen Xavier Dolanon vasta 25-vuotias, muttaon ohjannut jo viisi elokuvaa.
Kanadalainen Xavier Dolanon vasta 25-vuotias, muttaon ohjannut jo viisi elokuvaa. Kuva: Christinne Muschi Reuters

Hotellin seinällä on filmitähtien kuvia. On Hilary Swank, tuolla Benedict Cumberbatch ja tuossa Channing Tatum.

Peilisalissa kulman takana odottava näyttelijä-ohjaaja Xavier Dolan ei ole suurelle yleisölle heidän veroisensa. Vielä.

Elokuvan ihmelapsena kanadalaista Xavier Dolania on maailmalla pidetty pitkään.

Dolan on ohjannut jo viisi pitkää elokuvaa ja mikä ihmeellisintä, hän on vasta 25-vuotias. Sen ikäisenä moni Suomessa ei edes kuvittele pääsevänsä elokuvantekoon.

Ja mikä parasta: Dolanin elokuvat ovat varsin poikkeuksellisia. Niiden ihmiset vaikuttavat aidoilta ja kiihkeiltä, ja elokuvien tarinat ovat täynnä elämän nälkää.

Dolan ottaa vastaan suuressa peilisalissa ja näyttää hyvin paljon pienemmältä kuin onkaan. Hän tuntuu palelevan. Paksun paidan päällä on vielä takkikin. Usein hänen hiuksensa on suittu kuin jalkapalloilijoilla, mutta nyt kampaus on maltillinen.

Utelen, mikä on Dolanin salaisuus. Dolan ei oikein tiedä, onko hänellä mitään salaisuutta.

On pakko olla.

Heti ensimmäisen elokuvansa, 19-vuotiaana ohjaamansa J'ai tué ma mère (Tapoin äitini), Dolan sai vuonna 2009 yhteen Cannesin festivaalien kilpasarjoista.

Esikoisohjauksesta kaikki alkoi.

"Täytin sitä tehdessäni 20 vuotta. käsikirjoituksen olin tehnyt 17-vuotiaana", Dolan kertoo.

Dolanilla oli jo ennestään jonkin verran kokemusta alalta, sillä hän oli toiminut lapsinäyttelijänä saippuasarjoissa ja mainoksissa.

Mommy (2014) kertoo äidin vaikeasta rakkaudesta adhd-poikaansa. Anne Dorval näyttelee äitiä, poikana on Antoine-Oliver Pilon.
Mommy (2014) kertoo äidin vaikeasta rakkaudesta adhd-poikaansa. Anne Dorval näyttelee äitiä, poikana on Antoine-Oliver Pilon.

Xavier Dolan haluaa näytellä itse elokuvissaan. Psykologisessa trillerissä Tom à la Farmessa (2013) hän on päähenkilö, copywriter Tom.
Xavier Dolan haluaa näytellä itse elokuvissaan. Psykologisessa trillerissä Tom à la Farmessa (2013) hän on päähenkilö, copywriter Tom.

Sittemmin kolme muutakin Dolanin elokuvaa on esitetty Cannesissa – ja se viides kilpaili Venetsian arvostetuilla festivaaleilla parhaan elokuvan palkinnosta. Esikoiselokuva on omaelämäkerrallinen. Nuori ohjaaja purki siihen raivoaan ja katkeruuttaan: hänen ja hänen äitinsä suhde oli mennyt umpisolmuun.

"Olin hyvin yksinäinen, koulupudokas, ja halusin saada sanotuksi asioita lapsuudesta ja äidistäni", Dolan muistelee.

Kahden vuoden ajan Dolan yritti saada elokuvaan rahaa. Hänelle käännettiin vain selkää, käsikirjoitusta moitittiin, Dolania pidettiin poikasena, eivätkä hänen omat säästönsä riittäneet elokuvantekoon.

Kunnes Dolan oli nettipankissa ja huomasi sivun, jolla ei ollut käynyt koskaan.

"Löysin rahoja, jotka oli sijoitettu rahastoihin sinne ja tänne. Ne olivat lapsinäyttelijän pieniä lisäsäästöjä. Niillä saimme kuvattua sen verran, että saimme houkuteltua rahoittajia."

Elokuva valmistui ja Dolanista alettiin puhua ihmelapsena. Ja elokuvia syntyi lisää. "Yhä vielä ajattelen, mitä olisi tapahtunut, jos niitä rahoja ei olisi ollut."

Suomessa Dolanin töitä on nähty lähinnä festivaaleilla. Vuonna 2010 teattereihin tuli Kangastuksia. Se on kolmen nuoren älyllinen rakkaustarina, jossa leikitellään myös elokuvahistorialla, James Deanilla ja Audrey Hepburnilla. Nyt teattereihin tulee Dolanin tuore ohjaus Mommy.

Miksi Dolan, entinen lapsinäyttelijä sitten halusi ryhtyä ohjaamaan? Vastaus on yllättävä: jotta hän sai itse roolin.

"Muuten joku olisi valinnut rooliin jonkun pitkän, vaalean pojan", Dolan sanoo. Hän näytteli itse esikoiselokuvansa pääroolin.

Eli tämä ohjaajaksi ryhtyminen on siis vähän kuin sattumaa? "Taitaa olla."

Dolanista huokuu nuoren älykön itsevarmuutta, joka ei toisinaan ole kaukana kopeudesta. Hän hautautuu kesken keskustelumme toviksi puhelimensa ääreen. Hän etsii nettisanakirjasta sopivaa sanaa.

Dolanin ohjaama Laurence Anyways (2012) kertoo transsukupuolisen naisen rakkaudesta naiseen. Laurencea näyttelee Melvil Poupaud.
Dolanin ohjaama Laurence Anyways (2012) kertoo transsukupuolisen naisen rakkaudesta naiseen. Laurencea näyttelee Melvil Poupaud.

Xavier Dolan, Monia Chokri ja Niels Schneider näyttelevät elokuvassa Kangastuksia (2010), joka on kolmen nuoren rakkaustarina.
Xavier Dolan, Monia Chokri ja Niels Schneider näyttelevät elokuvassa Kangastuksia (2010), joka on kolmen nuoren rakkaustarina.

Mommy kertoo äidistä, joka kamppailee adhd-poikansa kanssa. Elokuva voitti Cannesissa juryn palkinnon. Tai oikeastaan prix de jury jaettiin Dolanin ja veteraani Jean-Luc Godardin kesken.

"Godard on täysin epäkiinnostava minulle", Dolan sättii ja nostaa ranskalaisen elokuvan historiasta esiin aivan toisen nimen. " Claude Sautet on yksi kaikkien aikojen suurista ranskalaisista elokuvantekijöistä", Dolan sanoo ja alkaa innostua.

"Kukaan ei puhu Sautet'sta vaikka hän teki niin kauniita, koskettavia ja fiksuja elokuvia. Sillä samaan aikaan kaikki Ranskan uuden aallon taiteilijat huusivat, että katsokaa minua, minulla on ideoita", Dolan puhkuu. Hän nostaa kädet ylös ja heiluttaa niitä huomiota herättäen. Hän esittää pilkallisesti 1960-luvun ranskalaisia ohjaajia, jotka halusivat olla esillä, näkyä.

"Katsokaa, olen älykäs ja kapinallinen, he huusivat", Dolan ilkkuu.

Dolan itse ei ole käynyt mitään elokuvakoulua, eikä hän mielestään ole nähnyt edes kovin paljon elokuvia. Seuraavan elokuvansa Dolan ohjaa englanninkielisenä, ensimmäistä kertaa. Näyttelijäksi on kiinnitetty muun muassa Hollywoodin iso nimi Jessica Chastain.

Kun häneltä kysyy muita esikuvia, hän alkaa luetella ohjaajia. Ensimmäisenä hän mainitsee Gus van Santin. Lista jatkuu Paul Thomas Andersonilla, Martin Scorsesella, Wong Kar-Wailla ja Jane Campionilla.

Usein Dolan käyttää elokuvissaan kameratemppuja. Mommyssä esimerkiksi kuva on laatikkomainen, lähes pystykuva, jolloin elokuvan henkilöitä katsoo kuin maalattuja muotokuvia. Kangastuksissa Dolan taas käytti edestakaisin nykivää zoomia.

"Olin siitä liian innostunut", Dolan myöntää nyt.

"Varastin haastattelut ja zoomin Woody Allenin elokuvasta Miehiä ja vaimoja. Allen käytti sitä fiksummin. Minä vain leikin."

Dolan kertoo aloittavansa elokuvan teon usein musiikista.

Mommyssa kaikki alkoi Ludovico Einaudin laulusta Experience, ja tekeillä olevan elokuvan innoittajana on toiminut Musen Map of the Problematique.

Kaikkein persoonallisinta Dolanin elokuvissa ovat kuitenkin henkilöhahmot. Niissä on paljon Dolania itseään.

"Pidän kiihkeistä hahmoista, kapinallisista, jotka yhteiskunta on hylännyt. Heistä, jotka eivät käyttäydy kuten muut, pukeudu kuten muut, johtuu se sitten seksuaalisesta identiteetistä tai siitä että he puhuvat liikaa tai liian kovaa", Dolan sanoo.

"En ole kiinnostunut ihmisistä, jotka lähtevät yhdeksältä metrolla töihin ja tulevat viideltä takaisin."

 

Haastattelu on tehty Tukholman elokuvajuhlilla marraskuussa.
Mommy on Suomen ensi-illassa 16. 1. Lue arvio perjantaina Nytistä.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat