Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. O. Mallander on taiteen ikuinen kauhukakara, joka "löydettiin" 67-vuotiaana

Käsitetaiteen Suomeen tuoneen Mallanderin retrospektiivinen näyttely Anhavalla avaa pitkää uraa

Kulttuuri
 
Wang, liitupiirros, 2011.
Wang, liitupiirros, 2011.

Wang, 2011

"Tämä on tehty tukholmalaisessa Index-galleriassa vuonna 2011. Se oli läpimurtonäyttelyni Ruotsissa. Silloin minut löydettiin käsitetaiteen pioneerina", sanoo taiteilija, kriitikko Jan-Olof Mallander.

Kuka?

Jan-Olof Mallander

 Jan-Olof Mallander on syntynyt 25. 12. 1944.

 Kuvataiteilija, kriitikko ja runoilija.

 Debytoi vuonna 1968 ääniteoksella Extended Play.

 Tunnetaan taiteilijaryhmä Elonkorjaajien johtohahmona ja Halvat huvit -gallerian perustajana.

 Kirjoittanut kuvataidekritiikkiä muun muassa Dagens Nyheteriin ja HBL:ään.

 Sai Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2003 ja Suomen Kulttuurirahaston elämäntyöpalkinnon vuonna 2013.

Liitua pyörittämällä tehdyt viuhkamaiset ympyrät täyttävät rytmikkäästi suurikokoisen teoksen koko pinnan. Siinä voi nähdä minimalistisen musiikin pulssin tai zeniläisen yhden siveltimenvedon periaatteen. Teoksen nimi viittaakin buddhalaiseen rituaaliin.

Ensimmäisen kerran Mallander näytti hiiliympyräteoksia jo 1970-luvun puolivälissä. Siitä oli ehtinyt kulua 35 vuotta. "En edes tiennyt, miten teokset pitäisi hinnoitella. Kutsuin paperiveistoksiani aikoinaan vitosen veistoksiksi. Nyt galleristi sanoi, että pane hinnaksi 700 euroa."

Teokset myivät. "Nyt minulla on Ruotsissa kulttimaine."

Samaan aikaan kun Indexin näyttely nosti Mallanderin pinnalle Ruotsissa, Mallander ja hänen Elonkorjaajat-taiteilijaryhmänsä herättivät uutta kiinnostusta myös Suomessa. Tammisaaren Galleri Elverketissä järjestettiin vuonna 2009 Elonkorjaajien teoksia esittelevä näyttely Kerran enfant aina terrible. Valokuvataiteen museo näytti puolestaan Elonkorjaajien valokuvia After Sauna Art -näyttelyssä vuonna 2010.

Syystäkin: paitsi käsitetaiteessa, Mallander ja hänen kollegansa olivat etujoukoissa myös monen muun asian suhteen.

Elonkorjaajien Halvat huvit -galleria esitteli suomalaisille ennen muita esimerkiksi minimalismia ja videotaidetta – paljon sitä, mitä nykyään nykytaiteena pidetään.

Nimetön, 2015 (toisinto originaalista vuodelta 1968)

Mallander olisi halunnut Anhavan näyttelyn avautuvan joulupäivänä, 70-vuotissyntymäpäivänään. Syntymäpäivä olisi ollut luonteva avajaispäivä, sillä Anhavan näyttely kokoaa yhteen Mallanderin koko uran.

Viimeisin teos, tiili-installaatio, valmistui galleriaan päivää ennen avajaisia.

Nimetön "piipputeos" on puolestaan toisinto nyt jo kadonneesta teoksesta, jonka Mallander valmisti vuonna 1968.

René Magritten tunnettu piippumaalaus on saanut Mallanderin käsittelyssä muodon, jossa kanvaasille on kiinnitetty oikea piippu. Magritte kirjoitti piipun alle "ceci n'est pas une pipe", Mallander "jag röker inte".

Halpa vitsi?

"Olin nuorempana aikamoinen snobi", Mallander selittää.

Kaveripiiri kokoontui keskustelemaan runoudesta, kuuntelemaan klassista musiikkia ja polttamaan piippua. Kun Mallander päätti lopettaa tupakoinnin, piippu kiinnitettiin kanvaasiin. Teos päätyi esille Kluuvin galleriaan vuonna 1970.

"Mietin, että jos ei edes röökaa, onko sillä väliä että onko Magritten maalauksessa piippu vai ei", Mallander kertoo.

Nuoruuden piireillä oli merkitystä muutenkin. Ystäväporukalla perustettiin pienlehtiä, kuten taidelehti Iiris ja kulttuurilehti Suomi.

Lehdet puolestaan johtivat kirjeenvaihtoon ja tapaamisiin taidemaailman nousevien supertähtien kanssa. Siitä kertoo rivi valokuvia Anhavan seinällä: videotaiteen isä Nam June Paik, kuvataiteilija Jasper Johns, pop-kuvanveistäjä Claes Oldenburg.

Mutta miten se oikein tapahtui?

"Ajattelin, että Paik on avantgarden kovin nimi, joten lähetin hänelle Kekkos-levyni ja pyysin materiaalia Iiris-lehden Fluxus-numeroon", Mallander kertoo.

Mallander viittaa taidedebyyttiinsä, ääniteokseen Extended Play vuodelta 1968, jolla kuullaan presidentin valitsijamiesten äänten laskentaa: Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen.

Paik vastasi ja lähetti Roosevelt-aiheisen kollaasin. Alkoi kirjeenvaihto.

"Hän oli sosiaalinen ihminen ja lähetti eteenpäin kaikenlaista, vinkkasi asioista", Mallander kuvailee.

Siitä oli hyötyä: Muun muassa Dagens Nyheteriin ja HBL:iin taidekritiikkiä kirjoittanut Mallander imi näin vaikutteita maailmalta ja levitti niitä Pohjoismaissa; verkostoitui ennen kuin sanaa "verkostoituminen" edes käytettiin.

Punainen lanka, 1968

Mallanderille itselleen tärkein teos näyttelyssä on Punainen lanka. Se on nimensä mukaisesti ohut punainen lanka, joka on pingotettu luotisuoraan katosta lattiaan.

Ruotsalaiskriitikko Mats B on kuvaillut sitä Pohjoismaiden ensimmäiseksi käsitetaideteokseksi.

"Vuonna 1966 kävin New Yorkissa ja seurasin käsitetaidetta muun muassa Artforum-lehden kautta. Se oli silloin New Yorkissa iso juttu, mutta kukaan Suomessa tai Ruotsissa ei tiennyt siitä mitään. Ajattelin, että minäkin teen sitä sitten", hän sanoo.

Mallander pohti veistotaiteen syvintä olemusta ja tuli siihen tulokseen, että tämä se on: punainen lanka katosta lattiaan.

Mutta uskooko Mallander itse olevansa suomalaisen käsitetaiteen isä?

Taiteilija menee hämilleen. Ei siitä niin isoa numeroa tarvitse tehdä, hän sanoo.

"Yhtä olennainen oli minimalismi, otin sen tosissani, ja Fluxus", Mallander sanoo.

"Ja kyllähän käsitetaidetta tekivät myös Osmo Jokinen ja Kalevi Seilonen."

Itämaista filosofiaa vuosikymmeniä harrastanut Mallander on buddhalaiseen tapaan vaatimaton.

Myös teoksissaan: hän ei ole koskaan välittänyt valtavista pronssiin valetuista veistoksista, vaan on tehnyt veistoksensa mieluummin paperista tai puuvillanyöristä. Massiiviset tiiliveistoksetkin voi purkaa osiinsa ja viedä pois. Teoksissa korostuvat kepeys, muuttuvuus ja toiston estetiikka.

Buddhalaisuuteen liittyy myös punaisen langan laajempi merkitys.

Mallander näyttää ranteeseensa solmittuja nyörejä, joita hän kutsuu "turvalangoiksi". Aktiivisesti buddhalaisuutta harjoittava Mallander on saanut ne buddhalaisilta munkeilta.

"Vuonna 1968 punainen lanka oli vain lanka, minimalistinen veistos. Ympyrä sulkeutuu."

Nyt Mallander paketoi elämäntyötään. Ntamo-kustantamo julkaisee Mallanderin runot, ja taidekritiikkiä kootaan kirjaksi Svenska Literatursällskapetille. Hänen henkilökohtainen arkistonsa menee Kuvataiteen keskusarkistoon.

"Olen onnellinen ja helpottunut", Mallander sanoo.

"Elämäni on ollut iso symbolinen draama. Voit kirjoittaa, että I've enjoyed it, olen nauttinut siitä."

Jussi Tiainen
J. O. Mallanderin Punainen lanka -teosta on sanottu Pohjoismaiden ensimmäiseksi käsitetaideteokseksi. Vuonna 1968 syntyneen Punaisen langan uusi versio on nyt esillä Galerie Anhavassa.
J. O. Mallanderin Punainen lanka -teosta on sanottu Pohjoismaiden ensimmäiseksi käsitetaideteokseksi. Vuonna 1968 syntyneen Punaisen langan uusi versio on nyt esillä Galerie Anhavassa.
J. O. Mallander ja Punainen lanka -teos vuonna 1968.
J. O. Mallander ja Punainen lanka -teos vuonna 1968.
Sami Kilpiö
Nimetön, 2015 (1968).
Nimetön, 2015 (1968).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat