Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eastwood ja Streep, yllätys ja ennätys

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Torstaina julkistetuissa Oscar-ehdokkuuksissa ei ollut suuria yllätyksiä.

Ja miten voisikaan olla? Yhdysvaltain elokuvateollisuutta seuraavat lehdet ja sivustot ovat rummuttaneet suosikkeja jo kuukausia etukäteen.

Ehkä pienenä yllätyksenä voi pitää sitä, että veteraani Clint Eastwoodin tarkka-ampujaelokuva American Sniper sai kahdeksan ehdokkuutta. Elokuvan arviot eivät ole olleet kovin mairittelevia Yhdysvalloissa. Irakin-sotaa sivuavaa elokuvaa on esimerkiksi moitittu analyyttisyyden puutteesta. Meillä elokuva nähdään maaliskuussa.

Yllätys on ilman muuta se, että vuonna 1972 syntynyt ohjaaja Ava DuVernay jäi ilman ehdokkuutta ohjaajien luokassa. Hänen ehdokkuuttaan pidettiin veikkauksissa lähes varmana, sillä hän olisi ollut ensimmäinen ehdokkuuden saanut afroamerikkalainen nainen. DuVernayn Selma on kuitenkin ehdolla parhaaksi elokuvaksi.

Kärkeen nousivat odotetusti elokuvat Birdman ja The Grand Budapest Hotel. The Grand Budapest Hotel on yhdysvaltalaisen Wes Andersonin tulkinta Itä-Euroopan historiasta. Andersonia on pidetty lapsekkaana ohjaajana, mutta monien mielestä The Grand Budapest Hotel on tekijänsä paras elokuva.

Alejandro González Iñárritun ohjaamasta Birdmanista taas on jo kuukausien ajan puhuttu Michael Keatonin comebackina. Keaton, entinen Batman-näyttelijä, saikin itselleen ehdokkuuden parhaasta miespääosasta.

Kaksikon perässä tulee kaksi muuta suosikkia. Alan Turingin tarinaa kertova The Imitation Game sai kahdeksan ehdokkuutta, joista yksi pääosaa esittävälle Benedict Cumberbatchille.

Suosikkeihin kuului myös Richard Linklaterin poikkeuksellisesti 12 vuoden aikana kuvattu Boyhood, joka sai kuusi ehdokkuutta. Elokuva toi ehdokkuudet muun muassa sivuosissa näytteleville Ethan Hawkelle ja Patricia Arquettelle. Boyhood saattaa lopulta viedä koko kisan.

Muista näyttelijäehdokkuuksista kannattaa nostaa esiin Meryl Streep. Nyt hän on ehdolla elokuvasta Into the Woods. Streepillä on nyt koossa kaikkiaan 20 Oscar-ehdokkuutta, enemmän kuin kenelläkään näyttelijällä.

Miessivuosasta kilpailee rumpalielokuva Whiplashissa näyttelevä J. K. Simmons, jota voi pitää yhtenä Oscarien kaikkein vahvimmista suosikeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat