Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheim-arkkitehdit: Elämme nyt jo Gehryn jälkeistä aikaa

Kulttuuri
 
Guggenheim-finalistit: Riitely museosta on terveellistä
Guggenheim-finalistit: Riitely museosta on terveellistä
Julkinen kiistely museohankkeesta on terve merkki avoimesta yhteiskunnasta, sanovat Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailun finalistit. HSTV tapasi kuuden finaalitoimiston edustajat museotontilla Helsingin Etelärannassa. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Arttu Luhtala, leikkaus: Kristiina Marttinen

Siinä on vain jokunen rivi pysäköityjä autoja, märkää lunta ja lätäköitä, ei muuta. Voi hyvin olla, ettei siihen muuta tulekaan. Näin ainakin, jos on uskominen Yleisradion uutisten teettämää tuoretta kyselyä. Sen mukaan yhä useampi Helsingin kaupunginvaltuutetuista suostuu Guggenheimin taidemuseon rakentamiseen sille varatulle tontille vain siinä tapauksessa, että Helsingin kaupungin ja valtion ei tarvitse laitaa lainkaan rahaa hankkeeseen. Rahoituksen tulisi löytyä yksityisiltä tahoilta.

Nyt intohimoja synnyttävää tonttia Eteläsataman lounaisrannalla mittailee kymmenkunta eri puolilta maailmaa paikalle saapunutta arkkitehtiä. He työskentelevät kuudessa Guggenheimin museosta käytävän arkkitehtuurikilpailun finaaliin selvinneissä arkkitehtuuritoimistossa.

Arkkitehdit eivät hätkähdä kipakkaakaan keskustelua Helsinkiin suunnitellusta museosta.

"On tervettä, että isosta hankkeesta puhutaan mahdollisimman avoimesti ja siitä esitetään erilaisia mielipiteitä. Näin kävi myös kotimaassani Espanjassa, kun Bilbaon Guggenheim-museo alkoi hahmottua ", toteaa SMAR Architecture -studion johtaja Fernardo Jerez.

Samaa mieltä on myös Studio2050:n saksalainen johtaja Martin Haas. "Mieluummin dialogi käy ruohojuuritasolta ylös kuin monologina ylhäältä alas. Se kertoo ajattelussa tapahtuneesta muutoksesta."

Helsinkiin saapuneet arkkitehdit kertovat mieluusti seuraavansa finaaliehdotusten herättämiä reaktiota, jotta ymmärtäisivät paremmin, mitä kaupunkilaiset itse haluavat. Voittaja selviää kesäkuussa 2015.

Silloin selviää, mikä toimisto on minkin ehdotuksen takana.

"Ehdotukset kehittyvät varmasti radikaalistikin. Kirjo on ilahduttavan laaja: kaikilla finaaliin valituilla suunnitelmilla on oma kielensä ja ilmeensä", Fernardo Jerez huomauttaa.

Hän korostaa, että kaikista ehdotuksista aistii sen, että arkkitehtuuri on siirtynyt Frank Gehryn jälkeiseen aikaan, jossa pullistelevalla ja muskuläärisella muotokielellä ei ole enää tilausta. Aika on muuttunut.

Näin muutoksen näkevät myös Martin Haas sekä Fake Industries Architectual Agonism -toimiston Urtzi Grau ja Cristina Gobera.

"Kierrätys, ekologisuus tai uusiokäyttö eivät ole vain tyhjiä brändejä. Ne ovat sisältö itsessään. Monumenttien aika meni jo, kaikeksi onneksi", jatkaa Urzti Grau.

Vasta muutaman kuukauden Solomon R. Guggenheim -museon arkkitehtuurin ja digitaalisten hankkeiden kuraattorina toiminut Tory Conrad Therrien paljastaa, että tulevana keväänä on tarkoitus järjestää laaja näyttely, johon kootaan finalistiehdotusten lisäksi myös kattava läpileikkaus kaikista yli 1700 kilpailuun lähetetystä työstä. Tarkkaa näyttelypaikkaa Helsingissä ei ole vielä sovittu.

"Käsissä on aivan ainutlaatuista materiaalia. Tästä kokonaisuudesta käy hyvin ilmi se, mitä arkkitehtuuri on juuri tänä päivänä. Näyttelystä tulee enemmänkin kuin vain johdatus uuteen arkkitehtoniseen ajatteluun. Kenelläkään ei ole näin laajaa otantaa tämän päivän ajattelusta."

Troy Conrad Therrien toivoo, että näyttely kiertäisi Helsingin lisäksi myös muualla maailmassa.

 

Finalistit esittelevät aiempia töitään yleisöluennolla tänään kello 14 Katajanokalla Scandic Marina Congress Centerissä.

Mika Ranta HS
Arkkitehdit Fernando Jerez, Marc Angélil, Matej Draslar, Martin Haas, Aino Korhonen, Nicolas Moreau, Hiroko Kusunoki, Urtzi Grau, Cristina Goberna ja Asif Khan.
Arkkitehdit Fernando Jerez, Marc Angélil, Matej Draslar, Martin Haas, Aino Korhonen, Nicolas Moreau, Hiroko Kusunoki, Urtzi Grau, Cristina Goberna ja Asif Khan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat