Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Afrikan tähti loistaa kaikille

Etiopiassa suursuosittu Teddy Afro taistelee kansan puolesta poliittisella afropopillaan

Kulttuuri
 
Danny Studio
Teddy Afro käyttää sanoituksissaan amharan kieltä, joka on Etiopian demokraattisen tasavallan virallinen työkieli.
Teddy Afro käyttää sanoituksissaan amharan kieltä, joka on Etiopian demokraattisen tasavallan virallinen työkieli. Kuva: Danny Studio

Itä-Afrikan tähdeksi tituleerattu Tewodros "Teddy Afro" Kassahun, 38, yhdistää musiikissaan traditionaalisia ja moderneja etiopialaismelodioita reggaerytmeihin. Artisti julkaisi debyyttinsä jo vuonna 2001 ja työstää parhaillaan viidettä albumiaan.

Värikkään uransa aikana hän on rikkonut kotimaansa Etiopian levymyyntiennätyksiä ja esiintynyt jättistadioneilla sekä joutunut sensuroiduksi ja vankilaan.

Mielenosoituksia synnyttänyt panna ainoastaan kasvatti suosiota samalla kun se lisäsi hänen paloaan puhua ihmisoikeuksien puolesta.

Oppositiosymbolin lauluissa peräänkuulutetaan monikulttuurisen maan eri etnisten ryhmien yhteisöllisyyttä ja anteeksiantoa kanssaihmisiä kohtaan sekä saarnataan valtiota riivanneista yhteiskunnallisista epäkohdista, kuten hallinnon korruptiosta.

Muun muassa Bob Marleyta ja Haile Selassieta esikuvinaan pitävä Teddy Afro esiintyi Suomessa viimeksi itsenäisyyspäivänä Abugida Band -kokoonpanonsa kanssa. HS tavoitti muusikon Amsterdamista, jossa hän konsertoi yhtyeineen.

Minkälaisen vastaanoton sait viime Helsingin-visiitilläsi?
"Oli todella kivaa ja tapasin mukavia ihmisiä. Suurin osa yleisöstä tuli Suomen etiopialaisyhteisöstä. Musiikin soittamisen lisäksi pelasimme jalkapalloa, joten meillä oli mahtavaa!"

Kuinka suosittu olet kotimaasi ulkopuolella?
"Musiikkini tunnetaan ympäri maailmaa, ja suurimmaksi sitä kuunnellaan etiopialaisyhteisöissä. Kaikki ovat tervetulleita keikoillemme."

Addis Abebassa edelleen asuva artisti ei voi puhua vapaasti vastoinkäymisistään, koska pelkää perheensä joutuvan ongelmiin. Kuinka tukala tilanne on?
"Kaikkia laulujani ei saa soittaa radioissa, mutta niitä ei ole monia. Minulla on ollut jotain ongelmia siellä, mutta nyt asiat ovat menossa parempaan suuntaan."

Mitä haluat viestiä lyriikoillasi?
"Enimmäkseen kyse on positiivisesta ajattelusta etiopialaisia kohtaan. Lauluni käsittelevät hyvin yleisiä ja universaaleja asioita, kuten rauhaa, hyvän tekemistä ja yhtenäisyyttä sekä rakkautta, joka on pääviestini."

"Seuraava levyni olisi tarkoitus julkaista etiopialaisen kalenterin mukaan uutena vuotena eli syyskuussa, mutta en voi luvata sitä vielä varmasti. Käsittelen albumilla samoja teemoja kuin aikaisemminkin, mutta myös tulevaisuutta. Lisäksi mukana on perinteisiä rakkauslauluja."

Aiotteko pelata jalkapalloa myös tällä kertaa?
"En usko, että se onnistuu! Taitaa olla liian kylmä siihen."

Voisitte pelata jääkiekkoa.

"Ei käy, juomme korkeintaan jäävettä!"

 

Teddy Afro ja Abugida Band Helsingin Gloriassa (Pieni Roobertinkatu 12) la 17. 1. klo 21. Liput 45–50 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat