Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Black Swan -elokuvan tatuoitu tanssijatähti valitsi Helsingin

Black Swan -elokuvasta tuttu Sergio Torrado tanssii nyt Kansallisbaletissa

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Belgiasta Suomeen marraskuussa muuttanut Sergio Torrado osaa nykyään tarttua hetkeen niin estradilla kuin arjessa. ”Nautin hetkistä, jotka saan jakaa katsojien kanssa. Niissä on täysin omanlaisensa
Belgiasta Suomeen marraskuussa muuttanut Sergio Torrado osaa nykyään tarttua hetkeen niin estradilla kuin arjessa. ”Nautin hetkistä, jotka saan jakaa katsojien kanssa. Niissä on täysin omanlaisensa Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Rohkeus. Elämä. Sanat näkyvät koristeellisin arabian- ja japaninkielisin kirjaimin tanssijan vasemmassa käsivarressa.

Vastikään Suomen kansallisbalettiin kiinnitetty Sergio Torrado hankki balettitanssijalle harvinaisia tatuointeja selvittyään hurjasta auto-onnettomuudesta. Nyt sanat muistuttavat siitä, että elämässä pitää ottaa hetkestä kiinni.

Ryhmän tuoreimman ensitanssijan kasvotkin ovat jääneet ainakin baletin ystävien mieleen. Espanjalaissyntyisestä Torradosta tuli kansainvälisesti tunnettu, kun hän tanssi Natalie Portmanin tähdittämässä tanssiaiheisessa Black Swan -elokuvassa vuonna 2010.

Torrado ei kuitenkaan myönnä, että Joutsenlammen Rothbartia esittäneen Sergio-tanssijan rooli Oscarilla palkitussa elokuvassa olisi vaikuttanut tuntuvammin hänen uraansa tanssijana.

"No ei kai minua enää siitä muisteta! Oli hieno kokemus nähdä, miten elokuvateollisuus toimii. Ja tietysti oli kiinnostavaa työskennellä Natalie Portmanin kanssa", sanoo vaatimattoman oloinen taiteilija hymyillen.

Heidi Piiroinen HS
Sergio Torrado nähdään Don Quijote -baletin Basilion roolissa maaliskuussa.
Sergio Torrado nähdään Don Quijote -baletin Basilion roolissa maaliskuussa.

33-vuotias tanssija on ehtinyt kokeilla monenlaisia työtapoja, sillä hän ponkaisi jo 17-vuotiaana opinahjostaan Madridin konservatoriosta maailmalle, ensin Yhdysvaltoihin. Elokuvatyöskentely poikkesi kaikesta totutusta.

"Elokuvaa tehdessä on monta tilaisuutta kuvata täydellinen otos. Live-esityksessä hetken täytyy toimia kuin yhdellä otolla. Nautin eniten juuri niistä persoonallisista näyttämöhetkistä, jotka saan jakaa katsojien kanssa. Siinä on täysin omanlainen lataus. Siihen verrattuna kamera on jotenkin kylmä."

On Torrado tuttu televisiostakin. Tanssiessaan vierailijana Uuden-Seelannin Kuninkaallisessa baletissa vuonna 2011 hänet tempaistiin mukaan baletin maailmasta kertovaan suosittuun tosi-tv-sarjaan The Secret Lives of Dancers. Ohjelmassa seurattiin ryhmän tanssijoiden elämää kuukausien ajan.

"Se oli mielenkiintoista, kun vain tottui kaikkiin niihin kameroihin. Kamera tuli kieltämättä lähelle. Esimerkiksi seurusteluni erään ryhmän tanssijan kanssa paljastui tietysti sarjan aikana. Tällainen ohjelma voi kuitenkin tehdä tanssia tutuksi ja tuoda sille uusia katsojia", Torrado kuittaa rennosti.

Suomen kansallisbalettiin hän haki käymällä koetanssissa viime vuoden lokakuussa. Monissa maissa esiintynyt tanssija kehuu pohjoismaisia työskentelyolosuhteita erinomaisiksi. Marraskuussa pestinsä aloittanut tanssija sanoo nauttivansa jopa kylmästä säästä.

"Ja tietysti talon laaja ohjelmisto houkutteli."

Helsingissä Torrado nähdään ensimmäisenä Don Quijote -baletissa Basilion pääroolissa.

Kuka?

Sergio Torrado

 Syntynyt Madridissa 1981.

 Opiskeli balettia Madridin tanssikonservatoriossa ja San Franciscon baletin balettikoulussa.

 Työskennellyt solistitanssijana San Franciscon baletissa sekä ensitanssijana Pennsylvanian baletissa ja Flanderin kuninkaallisessa baletissa Belgiassa monissa pää- ja solistirooleissa.

 Aloitti Suomen kansallisbaletin ensitanssijana marraskuussa 2014.

Pienestä jalkavaivasta johtuen hän on mukana vasta maaliskuun esityksissä.

Black Swan -elokuvaa tehtäessä Torrado jäi pohtimaan sitä, miten helppona lajina keveyden illuusioon pyrkivää vaivattoman näköistä balettia saatetaan edelleen pitää.

"Alkujaan oli ajatus, että Portman voisi vuoden harjoittelun jälkeen tehdä itsekin tanssiosuuksia. Elokuvassa tietysti näyttää siltä, että hän tanssii itse vaativat joutsenroolit – ja ensimmäisessä kohtauksessa hän tanssiikin. Mutta eihän se kokonaisuutena onnistuisi! Me tanssijat olemme treenanneet balettia koko ikämme lähes päivittäin," seitsemänvuotiaana baletin aloittanut Torrado sanoo.

"Joinakin päivinä tuntuu siltä, että loputon tekninen hiominen peittää välillä näkyvistä syvemmän merkityksen. Baletti on minulle ennen muuta taidetta, se on tärkeintä."

Tammikuisella balettitunnilla lennokkaan hyppysarjan hiomista ja sitä ryydittävää äänetöntä itselle puhelua katsellessa näyttää siltä, että hetkessä eläminen tarkoittaa nyt Torradolle keskittymistä tanssimiseen täysin siemauksin.

Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvillä. "Haluan tanssia niin klassista kuin neoklassista balettia monenlaisten koreografien ohjauksessa ja edetä urallani parhaalla mahdollisella tavalla. Balettitanssijan lyhyt aktiiviura kuluu kuin siivillä."

 

Sergio Torrado nähdään tänään uusintaensi-iltansa saavan Don Quijote -baletin esityksissä maaliskuussa Suomen kansallisbaletissa. Ensi-illassa Basilion roolin tanssii Michal Krčmář ja Kitrinä nähdään Edita Raušerová.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat