Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mesenaatti avaa Lontoon veistäjille

Pitkään Lontoossa asunut Hannele Tilles rahoittaa laajaa näyttelyä, jossa pohjoismainen nykykuvanveisto esittäytyy Britanniassa laajemmin kuin koskaan aikaisemmin

Kulttuuri
 
Heimo Hatakka
Juho Kuva
Hannele Tillesillä on puutarhassaan oma veistospuisto. Rob Wardin peilaava terästyö on myös kulmakunnan kettujen ehdoton suosikki.
Hannele Tillesillä on puutarhassaan oma veistospuisto. Rob Wardin peilaava terästyö on myös kulmakunnan kettujen ehdoton suosikki. Kuva: Juho Kuva

Lontoossa avautuu helmikuussa mittava pohjoismaisen veistostaiteen näyttely. Yksi näyttelyn tukijoista ja toteuttajista on suomalainen Hannele Tilles, 62, Lontoossa asuva ekonomi.

Hannele Tillesillä on miehensä Davidin kanssa Lontoon-kotinsa yhteydessä oma mittava veistospuisto.

Hannele Tilles muutti Englantiin vuonna 1974 saatuaan paikan Unileverin markkinatutkimusosastolla.

"Siellä oli suunnilleen sellaista kuin Mad Men -tv-sarjassa. Olimme nuoria ja Lontoo svengasi."

Elämä alkoi asettua, kun Hannele Kolanen tapasi nuoren finanssialalla työskentelevän David Tillesin. Kolanen avioitui puolanjuutalaisen Davidin kanssa ja he saivat kaksi lasta.

Vuonna 1990 David Tilles perusti muutaman kollegansa kanssa oman investointipankin, josta tuli menestystarina. Sen hoitoon on uskottu tätä nykyä suursijoittajien varoja Suomen valtion budjetin verran, 73 miljardia dollaria.

"Meitä yhdisti alusta asti kiinnostus matematiikkaan ja taiteeseen", Hannele Tilles kertoo kotonaan Richmondissa, jonka puutarhassa on Tillesien rakentama veistospuisto.

Veistospuiston myötä Hannele Tilles on tutustunut merkittäviin kuvanveistäjiin ja saanut luottamustoimia The Royal British Society of Sculptorsissa, paikallisessa kuvanveistäjäliitossa.

Hän on ollut kaksi kertaa tuomaroimassa FIRST@108-kilpailua, joka toimii ponnahduslautana uraansa aloitteleville kuvanveistäjille.

"Osallistujia on ympäri maailman. Kahtena viime vuonna voittajat ovat tulleet Hollannista ja Egyptistä."

Tillesien pihamaalta löytyvät veistokset ovat moderneja, mutta perinteisistä veistosmateriaaleista: marmorista, graniitista, pronssista ja teräksestä.

FIRST@108-kilpailussa materiaalikirjo ja veistoksen käsite venyvät venymistään.

"Veistos voi olla melkein mitä vain kolmiulotteista: esineitä, performanssia, ääntä, valoa, teknologiaa. Työt eivät ole välttämättä pysyviä. Töitä yhdistää lähinnä se, että ne ovat visuaalisia ajankuvia."

Kuvataiteen uudistuminen kiehtoo Tillesiä, jonka lempilajeja ovat myös moderni tanssi ja kokeellinen teatteri.

Pohjoismaat ovat olleet viime vuosina pinnalla Britanniassa.

"Arkkitehtuuri, musiikki ja elokuvat. Kiinnostusta ovat vauhdittaneet myös tv-draamat, pohjoismaiset dekkarit sekä pohjoismainen ruokakulttuuri."

Kuvataiteen saralla on ollut hiljaisempaa.

"Paikallinen kuvanveistäjäliitto ehdotti vuoden 2014 alussa, voisiko Lontoossa järjestää pohjoismaista nykykuvanveistoa esittelevän näyttelyn."

Ehdotus sai kannatusta. Pohjoismaiset suurlähetystöt lähtivät hankkeeseen mukaan ja avuksi löytyi muitakin sponsoreita. Myös Tillesit tukevat helmikuussa 2015 avautuvaa Skulptur-näyttelyä.

"Lontoossa ei ole tietääkseni koskaan esitelty näin laajasti pohjoismaista kuvanveistoa."

Tillesien pihamaalla Thamesin rannalla on tällä hetkellä yli tusina veistosta, ja neljä uutta on rakenteilla. Suomalaisen kuvanveistäjän työtä puistossa ei toistaiseksi ole.

"Ei ainakaan vielä, mutta suomalaista graniittia on. Kanadalainen Jay Battle teki meille tilaustyön suomalaisesta graniitista."

Suomessa Hannele Tilles on vieraillut viime vuosina tiuhaan tahtiin. Hänen isänsä, valokuvaaja Alvar Kolanen kuoli vuonna 2007 ja jätti jälkeensä yli 50 000 negatiivin perinnön. Kolanen kuvasi 1950–1970-luvulla Suomen suurimmat tähdet Lenita Airistosta Pirkko Mannolaan ja Olavi Virrasta Dannyyn.

Alvar Kolasen kuoltua lapset päättivät järjestää pienen näyttelyn isänsä elämäntyön kunniaksi. Elämäntyön laajuus paljastui lapsille sitä mukaa, kun negatiivien digitointi eteni.

Nyt Alvar Kolasen valokuvanäyttelyitä on ollut eri puolilla Suomea ja hänen kuvistaan on julkaistu jo kaksi kirjaa.

Hannele Tillesin ja Jari Kolasen toimittama yli 300-sivuinen Tuikkivien tähtien varjosta – Alvar Kolasen valokuvia ilmestyi toissa vuonna ja sai kiitosta. Saako kirja vielä jatkoa?

"Nyt vedämme ainakin vähän henkeä, mutta haaveilemme kyllä uudesta, laajemmasta näyttelystä Helsinkiin."

 

 

Lisää Hannele ja David Tillesistä sekä heidän veistospuistostaan voi lukea ET-lehden verkkosivulta etlehti.fi/tilles

Heimo Hatakka
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat