Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen rockin suurin arvoitus ratkesi

Kulttuuri
 
Kari Backström
Suomirockin Graalin malja on löytynyt: The Silverin kadonnut kasettialbumi The Last of the Mohicans.
Suomirockin Graalin malja on löytynyt: The Silverin kadonnut kasettialbumi The Last of the Mohicans. Kuva: Kari Backström

Marraskuussa 1979 Helsingin Sanomien sivuilla esiteltiin hyvin erikoinen uusi suomalaisyhtye. Kriitikko Markku Fagerlund kuvasi levyä stockhausenilaisen koulukunnan ja totaalisen kakofonian risteytykseksi.

"Todella vaikuttavaa 'musiikkia', jossa äänestä päätellen nainen ulvoo kylpyammeessa muiden yhtyeen jäsenten kolistellessa viemärin putkia", hän luonnehti. En olisi osannut valita sanoja paremmin.

The Silverin ensimmäinen single No More Grease oli jotain aivan muuta. Itse löysin levyn kajaanilaiselta kirpputorilta seuraavalla vuosikymmenellä, ja edes Suiciden alkukantaisen armottomuuden kuunteleminen ei ollut valmistanut korviani The Silverille. No More Grease oli täysin hervotonta meteliä, ja sitä seurannut Do You Wanna Dance? -single oli vielä astetta hillittömämpi. Toimittajakollega Miska Rantanen arvelee, perustellusti, että levytysten keskeisin "instrumentti" olisi tuohon aikaan yleisen pöytälampun jousi. Siltä se kuulostaa.

The Silver oli suomalaisen rockin suurin mysteeri. Kukaan, edes yhtyeen kiinnittänyt Gösta Sundqvist tai levyt julkaissut Atte Blom, ei tiennyt, kuka yhtyeen takana oli. Peitetarina kertoi, että asialla olisivat haminalaiset esiteinit.

Suojaukseen oli jäänyt aukko. Jossain vaiheessa Laama-pienlehdestä löytyi The Silverin ilmoitus, johon yhtyeen johtaja Harry Angel oli lipsauttanut oikean nimensä Harri Englund. Bad Vugum -levy-yhtiön Kari Heikonen alkoi pommittaa epäiltyä yhteydenotoilla, joihin ei koskaan tullut vastausta.

Tällä viikolla maailma mullistui. Yle julkaisi verkkosivuillaan perinpohjaisen koosteen The Silverin historiasta, jonka kruununa oli Cambridgen yliopistosta tavoitetun Englundin puhelinhaastattelu. Hän myönsi kaiken. Arvoitus ratkaistu. Tai ei ihan.

Ylen artikkelissa peräänkuulutettiin The Silverin kasettialbumia, jota ei löytynyt mistään, ei edes tekijältä itseltään. Mieleeni ponnahti tuttavani Kari Backströmin Facebook-viesti muutaman viikon takaa. Kuvan kanssa hän esitteli arkistoistaan kaivamaansa kasettia.

The Silverin kadonnut albumi!

Nyt tekijä on kaivettu poterostaan ja nauhoitukset ovat löytyneet. Yhteensattumia on liikaa. Tämän täytyy merkitä sitä, että aika on kypsä The Silverin toiselle tulemiselle.

Niinpä vetoan nyt teihin, hyvä Harri Englund. Vuosikymmenien odottelun jälkeen meillä on oikeus saada The Silverin koko tuotanto kuultavaksi. Toivon, että annat suostumuksesi kaikenkattavan kokoelma-albumin julkaisulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat