Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astrid Lindgrenin tragedia: Jätti esikoislapsensa sijaiskotiin

Tuore elämäkerta paljastaa, että Peppi Pitkätossun äiti oli pohjimmiltaan melankolinen ja yksinäinen ihminen

Kulttuuri
 
Saltkråkan
Astrid Lindgren ja hänen esikoispoikansa Lasse huhtikuussa 1930 Vasaparkenissa. Lasse oli muuttanut Tukholmaan Kööpenhaminasta, jossa hän eli sijaiskodissa kolmevuotiaaksi. Pian Lasse muutti kuitenkin taas, Astridin vanhempien luo Vimmerbyhyn. – Kuva Jens Andersenin kirjasta.
Astrid Lindgren ja hänen esikoispoikansa Lasse huhtikuussa 1930 Vasaparkenissa. Lasse oli muuttanut Tukholmaan Kööpenhaminasta, jossa hän eli sijaiskodissa kolmevuotiaaksi. Pian Lasse muutti kuitenkin taas, Astridin vanhempien luo Vimmerbyhyn. – Kuva Jens Andersenin kirjasta. Kuva: Saltkråkan

Syksyllä 1978 maailman tunnetuin lastenkirjailija Astrid Lindgren oli 71-vuotias – ja yhä varmempi siitä, mitä hän haluaa maailmalle sanoa.

Sen saivat huomata myös länsisaksalaiset kustantajat, jotka olivat päättäneet myöntää Lindgrenille rauhanpalkintonsa, huomionosoituksen, jonka olivat aiemmin saaneet muun muassa Albert Schweitzer ja Hermann Hesse.

Järjestäjät olivat saaneet etukäteen luettavakseen ruotsalaiskirjailijan pitkän kiitospuheen ja palauttaneet sen toivoen, että kirjailija vain kiittäisi lyhyesti, "kurz und gut".

Lindgren kimpaantui ja ilmoitti, että jollei hän voi pitää puhettaan koko mitassaan, hän jäisi kotiin ja joku Ruotsin lähetystöstä voisi tulla ja kiittää "kurz und gut".

Ääni Frankfurtin kellossa muuttui saman tien. Lokakuussa 1978 Astrid Lindgren piti rauhanpuheensa juuri niin pitkänä kuin oli aikonut, ja se myös televisioitiin ja radioitiin suorana.

Puheen ydinsanoma oli tämä: Maailman kohtalo ratkeaa lastenhuoneissa, siellä luodaan pysyvän rauhan perusta: Aseistariisuminen on turhaa ellei perhe-elämän tyranneja saada taltutettua.

Saltkråkan
Astrid helpottuneena Lassen kanssa vuonna 1947. Suurimmat kouluvaikeudet voitettiin! Lassen elämä masennuksineen ja avioeroineen suretti Astridia myöhemmin. Suurin suru oli Lassen menehtyminen syöpään 1986.
Astrid helpottuneena Lassen kanssa vuonna 1947. Suurimmat kouluvaikeudet voitettiin! Lassen elämä masennuksineen ja avioeroineen suretti Astridia myöhemmin. Suurin suru oli Lassen menehtyminen syöpään 1986.

Anekdootin kertoo tanskalainen kirjallisuudentutkija ja toimittaja Jens Andersen tuoreessa Lindgren-elämäkerrassaan Denna dagen, ett liv. Tanskaksi viime syksynä ilmestynyt elämäkerta julkaistiin ruotsiksi joulun alla ja sitä on ylistetty kummassakin maassa. Eikä syyttä.

Andersen kertoo Peppi Pitkätossun, Vaahteramäen Eemelin, Veljeni Leijonamielen, Ronja Ryövärintyttären ja monen muun unohtumattoman hahmon äidistä Astrid Lindgrenistä (s. Ericsson, 1907–2002) hyvin henkilökohtaisia asioita muun muassa aiemmin julkaisemattomien kirjeiden kautta. Samalla hän asettaa tämän tuotannon oivaltavasti osaksi 1900-lukua. Teksti myötäelää niin, että lukija liikuttuu huomaamattaan kaiken aikaa.

Peppi Pitkätossu täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Ruotsin television SVT:n joulunpyhinä lähettämä kolmiosainen Astrid-dokumentti keräsi parhaimmillaan yli 1,4 miljoonaa ruotsalaista television ääreen, ja keväällä julkaistaan Lindgrenin sotapäiväkirjat 1939–1945. Ruotsi näkee Astridinsa yhä kokonaisempana.

Edellisestä Lindgren-elämäkerrasta Astrid Lindgren. En levnadstecking (1977) on jo pitkä aika. Sen teki kirjailijan hyvä ystävä, toimittaja Margareta Strömstedt ja siinä jätettiin paljon kertomatta.

Jens Andersenin kirja kertoo naisesta, joka eli onnellisen, liki idyllisen lapsuuden, mutta kamppaili silti läpi elämänsä yksinäisyyden tunteensa kanssa. Päiväkirjoihin ja kirjeisiin tallentui alakuloisia pohdintoja siitä, mitä järkeä elämässä ylipäätään on ja synkimmillään itsetuhoisia ajatuksia.

Kuva poikkeaa jyrkästi siitä, millaisena humoristinen ja terävä Lindgren aina esiintyi julkisuudessa, takaraivossaan smoolantilaisen perheensä motto: omia asioita ei levitellä ulkopuolisille.

Anna Riwkin Moderna Museet
Astrid Lindgren työskenteli Rabén & Sjögren -kustantamossa 1949–70. Hän vaikutti suuresti siihen, mitä lastenkirjallisuutta Ruotsissa julkaistiin.
Astrid Lindgren työskenteli Rabén & Sjögren -kustantamossa 1949–70. Hän vaikutti suuresti siihen, mitä lastenkirjallisuutta Ruotsissa julkaistiin.

Olikin kaksi Astridia, hänen läheisensä kertovat dokumentissa. Julkinen Astrid koki velvollisuudekseen ottaa kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Yksityinen Astrid olisi halunnut olla "pieni metsäneläin vain", kuten hän usein toisti eräälle kirjojensa kääntäjistä.

Perhe oli äärimmäisen tärkeä. Lapset ja lapsenlapset kokoontuivat Lindgrenin kotiin Dalagatan 46:een joka lauantai kello 17 päivälliselle, vuosikymmenestä toiseen.

Elämäkerrassa se paksuin punainen lanka alkaa juosta ennen kuin Lindgren on ehtinyt täyttää 20. Jens Andersen omistaa 432 sivusta liki sata seikkaperäiselle selvitykselle Astrid Ericssonin ensimmäisen lapsen Larsin eli Lassen kohtalosta ja merkityksestä kirjailijan uralle. Se oli käänteentekevä.

Nuori Astrid Ericsson pääsi 17-vuotiaana lahjakkaana kirjoittajana toimitusharjoittelijaksi Wimmerby Tidning -lehteen. Sen päätoimittaja Reinhold Blomberg (1877–1947) rakastui kolmekymmentä vuotta nuorempaan harjoittelijaansa, ja kokematon Astrid tuli raskaaksi.

"En tiennyt kerta kaikkiaan mitään ehkäisyvälineistä, enkä siksi koskaan tajunnut, miten kammottavan vastuuttomasti käyttäydyit minua kohtaan", kiukkuinen Astrid Lindgren kirjoitti Blombergille kirjeessä vielä helmikuussa 1943.

Ehkäisyvälineiden käyttö oli 1920-luvulla Ruotsissa sallittua, mutta niiden mainonta kriminalisoitu.

Artikkeliin liittyvät

Raskaus mullisti nuoren naisen elämän: hän joutui jättämään työpaikkansa, kotinsa ja perheensä ja muuttamaan Tukholmaan. Niskoilleen hän sai häpeän, sillä Reinhold Blomberg oli naimisissa ja keskellä avioeroprosessia. Blomberg kihlasi salaa Ericssonin, mikä takasi lapselle elatuksen lain silmissä.

"Ikinä ei ole juoruttu niin pitkään niin vähästä, ainakaan Vimmerbyssä", Astrid Lindgren kirjoitti muistiinpanoissaan. "Sellaisen kohteena oleminen oli kuin käärmekuopassa makaisi ja päätin jättää tuon kuopan niin nopeasti kuin pystyin."

Astrid synnytti Larsin Kööpenhaminassa Rigshospitaletissa joulukuussa 1926, nipin napin 19-vuotiaana. Rigshospitalet oli Pohjoismaissa ainut paikka, joka takasi täyden anonymiteetin paitsi äidille myös lapsen isälle, mikä oli Blombergille tärkeää avioero-oikeudenkäynnin takia. Kööpenhaminaan viimeisillään raskaana olevan Astridin neuvoi Eva Andén (1886–1970), Ruotsin ensimmäinen naispuolinen asianajaja.

Vastasyntyneen poikansa Astrid jätti sijaiskotiin Håbets Alléhen Kööpenhaminassa. Paikka sinänsä oli erinomainen ja sijaisäiti Marie Stevens rakastava. Lassemammaksi kutsuttu Astrid piti esikoiseensa yhteyttä niin tiiviisti kuin pystyi. Vuosina 1927–30 matkoja kertyi neljä, viisi vuodessa, osa yhdessä lapsen isän kanssa.

Sijaisäidin sairastuttua Astrid joutui siirtämään Lassen ilmapiiriltään kalseaan toiseen tanskalaiseen sijaiskotiin.

Näky hiljaa itkevästä lapsesta, joka tajusi tilanteen, piirtyi nuoren naisen mieleen loppuelämäksi.

"Se itku on yhä minussa ja varmaan pysyy niin kauan kuin elän", hän kertoi 1970-luvulla. "Ehkä tuon itkun takia olen niin vahvasti aina pitänyt lasten puolta kaikissa yhteyksissä."

Tammikuussa 1930 Lasse matkusti Tukholmaan äitinsä luo, mutta kului kuitenkin vielä 16 kuukautta, ennen kuin he pystyivät asumaan pysyvästi yhdessä Astridin avioiduttua Sture Lindgrenin (1898–1952) kanssa 1931. Väliajan Lasse asui Astridin lapsuuskodissa, maatalossa Smoolannissa, jonne yhteys oli pysynyt tiiviinä.

Lasselle, vain tanskaa puhuvalle kolmivuotiaalle, sekin muutto oli jälleen yksi hylkääminen, tajusi Astrid.

Ero esikoispoikaan tämän ensimmäisinä vuosina ja niukka elämä Tukholmassa yksin kasvattivat Astrid Lindgrenistä sen kirjailijan, jonka maailma tuntee. Ei ole sattumaa, että hänen monissa kirjoissaan on vahvojen tyttöjen ohella iso joukko yksinäisiä poikia Katto-Kassisesta Rasmukseen ja Mioon.

Lassen oikean isän nimi tuli Ruotsissa tietoon vasta vuonna 2007, viisi vuotta Astrid Lindgrenin kuoleman jälkeen. Margareta Strömstedtin kirjoittamaan elämäkertaan Lindgren muotoili asian näin:

"Tiesin mitä halusin ja mitä en halunnut. Lapsen halusin, lapsen isää en."

Päätös oli epäilemättä oikea: Blomberg oli omistushaluinen mies, jonka mielestä Astrid Tukholman-aikoinaan kävi esimerkiksi liikaa elokuvissa. Jos Astrid olisi palannut Vimmerbyhyn, hänestä olisi tullut myös Blombergin seitsemän lapsen äitipuoli. (Kolmannessa avioliitossaan Blomberg sai sittemmin vielä viisi lasta.)

Kirjallisuudesta kiinnostuneen konttoripäällikkö Sture Lindgrenin kanssa Astrid sai Karin-tyttären vuonna 1934. Kotiäitinä elämä oli työntäyteistä, ja Liundgren hankki lisäansioita konttoritöillä ja kirjoittamalla. Valokuvat näyttävät onnellisilta. Kuitenkin Astrid Lindgren on kertonut, ettei ollut koskaan elämässään todella rakastunut.

Sota-aikana tiedustelupalvelu palkkasi Lindgrenin salaiseen kirjeidentarkastustyöhön. Samaan aikaan hän alkoi pitää sotapäiväkirjaa, joissa oli lehtileikkeitä ja omia muistiinpanoja. Suomi vilahtaa tekstissä ja leikkeissä säännöllisesti. Juutalaisten ahdinko paljastui hänelle paljon muita ennen. Lindgren poti syyllisyyttä omasta hyvästä ruotsalaisesta elämästään, kun samaan aikaan juutalaisia kuljetettiin kaasukammioihin ja naapurimaassa olot kävivät yhä ahtaammiksi.

Samaan aikaan, kun Lindgren kirjoitti läpimurtoteostaan Peppi Pitkätossua (1945), hänen avioliittoaan koetteli vakava kriisi, joka johtui puolison uskottomuudesta, tuore elämäkerta paljastaa.

Vuodesta 1947 vuoteen 1970, vuosi vuodelta kuuluisampana, Astrid Lindgren teki puolipäivätöitä kustantamo Rabén & Sjögrenillä käyttäen kaikki iltansa muiden kirjailijoiden lastenkirjakäsikirjoitusten lukemiseen ja arviointiin. Omia kirjojaan hän kirjoitti aamuisin ja vastasi siinä ohessa pitkään itse yhä valtavammaksi käyvään ihailija- ja kerjuukirjeiden tulvaan. Jo hyvin varhain hän huolehti myös monenlaisten versioiden ja oheistuotteiden ideoinnista. Lindgrenillä oli hyvä bisnesvainu.

Sture Lindgren kuoli 1952, vain 54-vuotiaana, alkoholinkäytön aiheuttamaan sairauteen. Astrid Lindgren ei koskaan avioitunut toista kertaa.

Mitä vanhemmaksi kirjailija tuli, sitä enemmän hän omisti aikaansa yhteiskunnallisille asioille. Historian kirjoihin on jäänyt muun muassa Ruotsin tiukkaan veropolitiikkaan pureutunut Pomperipossa-debatti, jossa Lindgren – pitkän linjan sosiaalidemokraatti – oli osaltaan vuonna 1976 kaatamassa demareiden 44-vuotista yhtäjaksoista valtakautta Expressen-lehden julkaiseman vanhasta sadusta nimensä ottaneen Pomperipossa-artikkelisarjan avulla.

Maailmalle levisi uutissähkeitä Ruotsista, jossa tunnetun kirjailijan kerrottiin maksavan veroa 102 prosenttia. Samoihin aikoihin ohjaaja Ingmar Bergman pakeni Ruotsista verosyistä.

Sittemmin Lindgren pani lujille myös maatalousministerin ja vaati kotieläimille kunnollista kohtelua. Syntyi Lex Lindgren.

Astrid Lindgren oli vihreä ja vastusti ydinvoimaa ennen kuin vihreillä oli oma puolueensa. Hän kannatti naispappeutta.

Feministi hän oli syntyjään, vaikkei koskaan termiä käyttänytkään; Smoolanti on vahvojen naisten seutua.

Pakolaislasten kohtalot koskettivat häntä erityisesti. Kirjailija maksoi omista rahoistaan erään kurditytön koulutuksen lääkäriksi.

Astrid Lindgren vuonna 1997.
Astrid Lindgren vuonna 1997.

Jens Andersen omisti Lindgren-työlleen kaksi vuotta. Hän kaivautui Tukholman Kuninkaallisen kirjaston jättimäisen Lindgren-kokoelman syövereihin. Hän keskusteli ja oli kirjeenvaihdossa kirjailijan tyttären Karin Nymanin, 80, kanssa. Lindgreniä on käännetty 90 kielelle, ja Unescon aineettoman perinnön luetteloon kuuluva Lindgren-jäämistö käsittää eri puolilta maailmaa kerättyjä leikkeitä, kymmeniä tuhansia lukijakirjeitä sekä käsikirjoituksia ja 650 pikakirjoituslehtiötä; konttoristikoulun käynyt Astrid Lindgren kirjoitti kaikki kirjansa pikakirjoituksella, jolla hän myös editoi tekstinsä, kirjoittaakseen ne sitten puhtaaksi koneella, nopeasti ja tehokkaasti.

"Minähän olen tunnetusti Pohjolan laiskin kirjailija. Makaan selälläni sängyssä ja kirjoitan", Lindgren lohkaisi.

Teini-ikäisen ihailijan Sara Ljungcrantzin ja yli kuusikymppisen kirjailijan kirjeenvaihto on pysäyttävä osoitus siitä, miten hienosti Lindgren otti omakseen nuoren ihmisen elämäntuskan ja konkreettisemmatkin vaikeudet. Hän eläytyi ja auttoi, moralisoimatta.

Lindgren toteutti periaatettaan, joka käy ilmi myös tuoreesta tv-dokumentista:

Jokaisella lapsella on oltava hyvä, rakastava suhde aikuiseen ihmiseen – eikä tämän tarvitse välttämättä olla oma vanhempi.

Kirjeenvaihto antoi Lindgreniä vuonna 1990 haastatelleelle Jens Andersenille vihdoin näkökulman elämäkertatyöhön, jota hän oli kauan kypsytellyt:

"Halusin kirjoittaa yksinäisyydestä, joka vallitsi Astridin elämässä ja yksinäisyydestä hänen kirjoissaan", Andersen kertoi kirjansa ilmestyttyä.

Kiinnostava on myös kirjailijan myöhempi, pitkä ja syvällinen kirjeenvaihto saksalaisen muusikon ja Goethe-fanin Louise Hartungin (1905–1965) kanssa. Hartung rakastuikin palavasti ruotsalaiskirjailijaan, mutta näihin tunteisiin tämä ei vastannut:

"Kaikenlaisella rakkaudella on oikeutuksensa. Mutta jos on – laillani – absoluuttisen heteroseksuaalinen eikä edes pienintä vähääkään biseksuaali, ei voi joutua rakkauden valtaan samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa", Astrid kirjoitti Louiselle helmikuussa 1957.

Onnellisimmillaan Astrid Lindgren oli saaristomökillään Tukholman ulkosaaristossa Furusundissa, luonnon rauhassa, metsässä, jota hän piti kirkkonaan.

Tosin Furusundissa rauha oli välillä suhteellinen käsite. Kun lapsenlapsia tuli lisää, Astrid laajensi omistuksiaan ja hankki lisää mökkejä saadakseen edes hiukan omaa rauhaa ja kirjoitusaikaa.

Rakkaat lapsenlapset olivat satujen ja kertomusten uskollista koeyleisöä, kuten omat lapset aiemmin.

Kuolemaa syvästi käsittelevä Veljeni Leijonamieli (1973) syntyi pääosin Furusundissa. Kirjan teema aiheutti ison debatin.

Tanskalaiselle toimittajalle Lindgren vastasi kaiken kohun keskellä näin:

"Lapset eivät vielä pelkää kuolemaa. He pelkäävät sitä, että heidän jätetään yksin."

 

Jens Andersen: Denna dagen, ett liv. En biografi over Astrid Lindgren. Norstedts. Kirja julkaistaneen myös suomeksi.
Kristina Lindström: Astrid. SVT. Dokumenttia ei nähdä Ruotsin ulkopuolella tekijänoikeussyistä.

Pirkko Kotirinta
pirkko.kotirinta@hs.fi.
Kirjoittaja on toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat