Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin uusi musiikkitalo on hienosti soiva rakennustyömaa

Philharmonie de Paris avautui keskeneräisenä tähtiarkkitehti Jean Nouvelin vastustuksesta huolimatta. Pariisilaistuneet suomalaistähdet Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki haltioituivat akustiikasta.

Kulttuuri
 
Maria Pleškova
Jean Nouvelin suunnittelema Pariisin uusi konserttisali Philharmonie de Paris on veistosmainen ja ympäristöönsä nähden jättimäinen.
Jean Nouvelin suunnittelema Pariisin uusi konserttisali Philharmonie de Paris on veistosmainen ja ympäristöönsä nähden jättimäinen. Kuva: Maria Pleškova

Mutta tämähän on rakennustyömaa!

En ole uskoa silmiäni, kun kuljen kypäräpäisten rakennustyöläisten lomitse Pariisin uuteen konserttitaloon vain muutamaa tuntia ennen avajaisgaalaa.

Fakta

Ei ainoastaan klassista musiikkia

 Philharmonie de Paris maksoi 386 miljoonaa euroa, 2–3 kertaa suunniteltua enemmän.

 Isossa konserttisalissa on 2 400 paikkaa sinfoniaorkesterikonsertteihin, mutta penkkejä poistaen ja lavaa siirtäen sisään saa jopa 3 650 ihmistä.

 Alkuvuoden 270 esityksestä 50 on klassista ja nykymusiikkia, muut esimerkiksi perhe- ja nuorisotapahtumia, hiphopia, jazzia, maailmanmusiikkia.

 Talossa on myös koulutuskeskus, äänitysstudio, 15 harjoitussalia, näyttelytila, joka avautuu David Bowie -näyttelyllä, 200-paikkainen kongressisali, kattoravintola, kahvila ja baareja.

 Talo sijaitsee Pariisin Parc de la Villettessa. Lähin metroasema on Porte de Pantin.

Rakennuspölyä riittää, itse konserttisalin sisällä penkit ovat vielä muovien peittämät.

"Kyllä tämä tarpeeksi valmistuu", Philharmonie de Paris'n johtaja Laurent Bayle vastaa kysymykseeni.

Ja tavallaan niin käykin. Muutamaa tuntia myöhemmin presidentti François Hollande pitää kiitetyn avajaispuheen, Orchestre de Paris soittaa täysranskalaisen ohjelmiston, ja erityisesti osa Faurén Requiemista muistuttaa koko maailmaa siitä, että avajaiset omistettiin viime viikon terrori-iskun uhreille.

Talo ei ole tarpeeksi valmis tähtiarkkitehdilleen Jean Nouvelille. Hän tuomitsi avajaiset ennenaikaisina Le Mondessa ja boikotoi niitä.

"Mutta hän tuli kuuntelemaan ensimmäisiä harjoituksia, ja se oli lämmin hetki", Bayle huomauttaa.

Orchestre de Paris'n virolainen ylikapellimestari Paavo Järvi ymmärtää täydellisyyteen pyrkivää Nouvelia. Hän on silti iloinen avajaisista ja siitä, että nyt lauantaina pidetään Orchestre de Paris'n ensimmäisen normaalikonsertti gaalojen jälkeen.

"Aikaraja toi ryhtiä rakennusmiehiin, poliitikkoihin ja muusikoihin", Järvi muistuttaa.

Jo viime vuosikymmenen havainnekuvista saattoi päätellä, että Nouvel ei aio "sulauttaa" rakennusta kokonaisuuteen vaan määritellä koko alueen rakennuksellaan. Arkkitehtonisesti teos on uhmakkaan veistosmainen ja ympäristöönsä nähden jättimäinen.

"Talo on fantastinen. Kun tulin kuukausien tauon jälkeen nyt näköetäisyydelle, reaktio oli puhdas ja spontaani wau!" Pariisissa asuva Helsingin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari Susanna Mälkki kertoo. Myös hänen entinen orkesterinsa Ensemble intercontemporain saa talosta uuden kodin.

Koti on kuluneemman ja likaisemman näköinen kuin arkkitehdin havainnekuvista luulisi. Osin se johtuu siitä, että rakennusta peittävän 340 000 lintukuvion viimeistely on kesken.

Ehkä siksi jotkut näkevät rakennuksessa Independence Day -elokuvan maahan romahtaneen alieneiden avaruusaluksen, toiset muistuman Tähtien sota -elokuvista.

Rakennuksen suuri uloke on Laurent Baylen mukaan kuin "käsi, joka avaa Pariisin suur-Pariisiksi".

Osaltaan juuri konserttitalon tulisi määritellä Pariisin keskusta entistä laajemmaksi niin, että siihen kuluisi vihdoin myös Porte de Pantinin metroasemalta avautuva Parc de la Villette.

Se voi onnistua. Konserttitalon vieressä on saliltaan pienempi Cité de la Musique musiikkimuseoineen, konservatorio, teatteri ja jo paljon muutakin.

Entinen köyhä ja siirtolaisvaltainen alue tarjoaa monipuolista kulttuuria kaikille kansanryhmille.

Klassisen musiikin turistivieraan kannattaa harkita majoittumista Pariisin-matkoillaan metrolinjan numero viisi varrelle. Sen toisesta päästä Bastiljin oopperalta kestää toki uuden konserttitalon viereen Porte de Pantinin metroasemalle melkein puoli tuntia. Mutta esimerkiksi Gare du Nordilta talolle pääsee 12 minuutissa ja Bastiljin oopperaan entiseen tapaan noin vartissa. Samalla Gare du Nordilta on suora RER-junayhteys lentokentälle.

"Jo akustisen äänen kauneus tuossa salissa on reissun arvoinen", Susanna Mälkki arvioi. "Akustiikka on korvilleni aivan balsamia."

On totta, että Philharmonien akustiikka on Pariisin paras. Sir Harold Marshall ja Helsingin Musiikkitalon akustiikan suunnitellut Yasuhisa Toyota ovat onnistuneet yhteistyössään.

"Päällimmäinen ajatukseni on valtava kiitollisuus", pariisilaissäveltäjä Kaija Saariaho kertoo.

"Vihdoinkin saimme tänne Pariisiin ihanan herkän, täsmällisen ja anteliaan akustiikan. Orchestre de Paris'n entinen koti Salle Pleyel on hirveän epätasainen. Théâtre des Champs-Elysées ja Théâtre du Châtelet ovat varsin hyviä, mutta puheteatterikäyttöön suunniteltuina kuivanpuoleisia. Bastiljin ooppera on taas niin iso, että se on epämiellyttävä."

Orchestre de Paris'n ylikapellimestari Paavo Järvi sanoo olonsa olleen jo ensimmäisissä harjoituksissa parempi kuin koskaan Salle Pleyelissä.

"Tänäänkin harjoituksissa orkesteri riemuitsi siitä, että kaikki kuulevat toisensa, voivat soittaa tarvittaessa tarpeeksi hiljaa ja silti kantavasti ja leikitellä soinnin hienouksilla."

Saariaho, Mälkki ja Järvi pitävät symbolisena ja tärkeänä sitä, että sali avattiin heti terrori-iskujen jälkeen.

"Presidentin ja ministerien puheista tuli yhtäkkiä sellainen olo, että kulttuuri voisi saada tärkeämmän sijan täällä ja muualla. Että ymmärretään vihdoin miten keskeistä kulttuuri on ihmisyydelle", Saariaho pohtii.

"Oli puhdistavaa soittaa uhrien muistolle – samoin kuin Yhdysvalloissa syyskuussa 2001 silloisten terrori-iskujen jälkeen", Järvi vertaa.

Avajaisten musiikin kokeneet eivät enää liiemmin ole surkutelleet sitä, että rakennusvaihe oli melkoinen katastrofi. Budjettikin ylittyi roimasti.

"Jälleen huomasimme, miten valtavan tärkeää itse musiikki on, paljon tärkeämpää kuin poliittinen peli sen ympärillä", Paavo Järvi tulkitsee.

"Kaikki ovat nyt läheisempiä toisilleen kuin ennen."

Vesa Sirén HS
Pariisi

Charles Platiau AFP
Paavo Järven johtama Orchestre de Paris soitti konserttisalin avajaisgaalassa.
Paavo Järven johtama Orchestre de Paris soitti konserttisalin avajaisgaalassa.
Maria Pleškova
Työntekijä viimeisteli konsertisalin julkisivua.
Työntekijä viimeisteli konsertisalin julkisivua.
Philippe Wojazer Reuters
Arkkitehti Jean Nouvel boikotoi konserttisalin avajaisia. Hänen mielestään rakennus ei ole vielä valmis.
Arkkitehti Jean Nouvel boikotoi konserttisalin avajaisia. Hänen mielestään rakennus ei ole vielä valmis.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat