Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaija Saariaho pyysi Sofi Oksaselta oopperaansa libreton

Aihetta ei vielä kerrota, ja ensin valmistuu kamariooppera Amsterdamiin

Kulttuuri
 
Pekka Pääkkö
Kaija Saariahon Circle Maps -teoksen Suomen-ensiesitys kuullaan ensi keskiviikkona.
Kaija Saariahon Circle Maps -teoksen Suomen-ensiesitys kuullaan ensi keskiviikkona. Kuva: Pekka Pääkkö

"Sofi oli minun ajatukseni", säveltäjä Kaija Saariaho kertoo Helsingin Sanomille Pariisissa.

Hän kommentoi Lontoon Covent Gardenissa sijaitsevan Royal Opera Housen johtajan Kasper Holtenin haastattelua. Holten kertoi musiikkilehti Rondossa Sofi Oksasen olevan Saariahon seuraavan suuren oopperan libretisti.

Kantaesitys on vuonna 2020.

"Olemme tunteneet toisemme Sofin kanssa joitakin vuosia", Saariaho kertoo.

"Ajatus on, että teksti voisi ehkä olla monikielinen. Se on askarruttanut minua ensimmäisestä oopperastani lähtien. Eri kielet kutsuvat niin erilaista musiikkia. Ja se on todellisuus, jossa elän koko ajan", Saariaho sanoo.

Suomalaissäveltäjä on asunut vuosikymmeniä Pariisissa ja pitänyt perheineen asuntoa myös New Yorkissa, jossa hän toimi taannoin Carnegie Hallin nimikkosäveltäjänä.

Mistä aiheesta Sofi Oksanen kirjoittaa oopperalibreton?

"Siitä on ollut monet palaverit, mutta emme voi kertoa vielä mitään", Saariaho sanoo.

"Itse en voi aihetta edes ajatella ennen kuin saan valmiiksi edellisen oopperani Amsterdamiin. Sen kantaesitys on 15. maaliskuuta 2016 ja oma deadlineni sävellykselle on 15. maaliskuuta 2015", Saariaho kertoo.

Amsterdamin ooppera on pienemmän esittäjäjoukon kamariooppera. Teos jatkaa myöhemmin esimerkiksi Lincoln Centeriin New Yorkiin, Pariisin oopperaan ja Torontoon.

"Amsterdamin teos perustuu Ezra Poundin käännöksiin kahdesta japanilaisesta no-näytelmästä. Kyseessä on 'double bill', kaksi erilaista tekstiä ja kaksi eri teosta saman illan aikana."

Amsterdamin oopperan ohjaa Peter Sellars, joka ohjasi myös Saariahon suurimman hittioopperan L'amour de loin (Kaukainen rakkaus) sekä toisen oopperan Adriana Mater.

"Amsterdamin tilaamassa oopperassa esittäjinä ovat kontratenori Philippe Jaroussky, bassobaritoni Davone Tines ja seitsemän muusikon ensemble. Tärkeimpiin soittimiin kuuluu Eija Kankaanrannan kantele", Saariaho kertoo.

Suomessa kuullaan Saariahon viime vuosien teosten Suomen-ensiesityksiä pitkin kevättä.

Ensi keskiviikkona Radion sinfoniaorkesteri tekee Suomen ensiesityksen Saariahon Circle Mapista. HS arvioi kantaesityksen Amsterdamissa kesäkuussa 2012. "En valitettavasti pääse nyt Helsinkiin", Saariaho huokaa.

Säveltäjä vierailee Helsingissä kuitenkin esimerkiksi maaliskuussa, jolloin hänen monologioopperansa Émilie sopraanolle, elektroniikalle ja orkesterille saa Suomen ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Ainoan roolin laulaa Camilla Nylund.

Tämän teoksen kantaesitys oli Lyonissa Karita Mattilan kanssa vuonna 2010. Mattila ei ole esittänyt teosta sen jälkeen.

"Kansallisoopperaan tuleva ohjaus on tehty Yhdysvalloissa ja se on ihan erilainen kuin Lyonissa. Ohjaaja operoi aika paljon videoilla. Siinähän on aina haaste, kun Émilie pyörii lavalla tunnin ja 15 minuuttia, ja videoiden visuaalisuus kommunikoi kyllä musiikkini kanssa monin tavoin", Saariaho kiittelee.

Toukokuussa kuullaan RSO:n konsertissa vielä Maan varjot uruille ja orkesterille. Se kantaesitettiin Montrealissa 2014.

"Minut ylipuhuttiin Musiikkitalon esitykseen, vaikka Musiikkitalossa ei ole oikeita urkuja. Onhan se outoa, että Helsingissä ei ole hyviä konserttisaliurkuja", säveltäjä päivittelee.

Vesa Sirén HS
Pariisi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat