Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painettu kirja ja kävely kannattavat aina

Kulttuuri
 

Ensimmäiset kirjakevään teokset ovat meillä jo ilmestyneet. Maailmalta kantautuu tietoja myös siitä, mitä eri maissa tänä vuonna odotetaan.

Siitäkin on kerrottu, ettei painettu kirja katoakaan: Britanniassa ja Yhdysvalloissa kirjamyynti näytti yllättäen kasvulukuja.

Brittiläisen Waterstones-kirjakauppaketjun myynti kasvoi Time-lehden mukaan joulukuussa viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja Foyle's-ketjun kirjakaupoissa kasvua oli vielä enemmän.

Myös Yhdysvalloissa painettujen kirjojen myynti kasvoi viime vuonna noin 2,5 prosenttia, kertoo kustannusalan julkaisu Publishers' Weekly.

Meillä kirja-alan näkymistä – siis viime kädessä lukemisen määrästä – kerrotaan tammikuun lopulla.

Maailman kirjavuosi ennättää nykyään aika pian myös Suomeen. Odotan siltä ennen kaikkea arvostamieni vahvojen naisprosaistien teoksia. Uuden romaanin julkaisevat niin yhdysvaltalaiset (nobelisti) Toni Morrison ja Anne Tyler kuin kanadalainen Margaret Atwood ja britti Kate Atkinson.

Lisäksi odotan hartaasti ikätoverini Jonathan Franzenin uutta Purity-romaania. Sen pitäisi olla saman tapainen sukupolvi- ja yhteiskuntakuvaus kuin viiden vuoden takainen Vapaus. Siltala-kustantamosta luvataan, että suomennos saadaan viimeistään Helsingin kirjamessuille.

Kiinnostavia elämäkertojakin maailmalla kirjoitetaan. Peter Ackroyd kertoo ohjaaja Alfred Hitchcockista, ja omaa elämäänsä kuvaavat mm. säveltäjät Philip Glass ja Elvis Costello.

Jos joku teema on nyt pinnalla, se on käveleminen. Kirjoitin itsekin esipuheen Ranskan akatemian jäsenen Jean-Christophe Rufinin vasta ilmestyneeseen suomennokseen, jossa hän kertoo vaelluksesta Santiago de Compostelaan. Keväällä ilmestyy myös Frédéric Grosin Kävelyn filosofiasta -teos.

Maailmallakin kohistu romaani, kanadalaisen Emma Hooperin Etta ja Otto ja Russell ja James ilmestyy niin ikään suomeksi. Siinä 82-vuotias nainen kaipaa merta niin paljon, että lähtee kävelemään 3 200 kilometrin matkaa sen nähdäkseen.

Elokuvissakin kävellään – kirjan pohjalta. Cheryl Strayedin Villi vaellus, jossa patikoidaan Yhdysvaltain länsirannikkoa alhaalta ylös, on päätynyt valkokankaalle, ja Reese Witherspoon on pääosasta Oscar-ehdokkaanakin.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat