Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trimmattu parta, huopahattu ja pilkkusukat – miestenmuoti elää renessanssia

Miestenmuoti elää nyt renessanssia. Sen keskus ovat Firenzessä pidettävät Pitti Uomo -messut, joilla määritellään, miten muodikkaat miehet ympäri maailmaa ensi vuonna pukeutuvat.

Kulttuuri
 
Pitti Uomo -muotimessuilla selviää, miten miehet pukeutuvat ensi talvena
Pitti Uomo -muotimessuilla selviää, miten miehet pukeutuvat ensi talvena
Bloggaaja Atte Rytkönen kertoo, mikä tammikuun Firenzen Pitti Uomo -muotimessuilla pistää silmään. Messujen perusteella muotia seuraava mies sekoittaa ensi talvena muodollista ja rentoa pukeutumista ja saattaa investoida erikoisesta kankaasta tehtyyn takkiin. Toimittaja: Aino Frilander HS, kuvaaja: Simona Caleo, editointi: Janne Elkki HS

Firenze. 1500-luvulla rakennetun Fortezza da Basso -linnoituksen pihalla seisoskelee satoja äärimmäisen harkitusti pukeutuneita miehiä. On riikinkukkoja, joiden kapealinjainen villakangastakki on kirkkaan pinkki ja joiden housunlahkeet on rullattu paljastamaan pilkulliset sukat. On vanhan koulukunnan herrasmiehiä, joiden puvunhousun lahje laskeutuu juuri oikean mittaisena hyvinkiillotetun solkikengän päälle.

Suurin osa miehistä seisoo varmuuden vuoksi hieman ylväämmin kuin muuten, koska pihalla päivystää kymmeniä valokuvaajia valmiina taltioimaan parhaat lookit. Jo illalla kuvat ovat levinneet muotiblogeihin ympäri maailmaa.

Simona Caleo
Pitti Uomossa enemmän on enemmän.
Pitti Uomossa enemmän on enemmän.

Firenzessä järjestettävät Pitti Uomo -messut ovat paitsi dandyjen kokoontumisajot, myös maailman tärkeimpiä miestenmuotitapahtumia. Messuilla käy kahdesti vuodessa kymmeniätuhansia valmistajia, sisäänostajia, agentteja ja muotitoimittajia katsastamassa pukujen ja kenkien ohella uudet salkut, sukat, solmiot ja sateenvarjot.

Sanotaan, että juuri alkavien Milanon muotiviikkojen näytöslavoilla nähdään muodin huikeimmat fantasiat, mutta Firenzessä nähdään se, mitä miehet oikeasti pukevat piakkoin päälleen.

Pittin partavedentuoksuisessa tungoksessa sukkuloi myös suomalaisia.

Pukuvalmistaja Tagliatoren messuosastolla pörröistä päällystakkia hypistelevät helsinkiläisen vaatturiliike Sauman omistajakaksikko Tuomo Pynttäri ja Olli Holstikko.

Mahtaako räväkkä kuosi käydä Suomessa kaupaksi?

Ei tarvitsekaan käydä, vaan takin saa kyllä mustana myöhemmin, selittää Holstikko.

Yli tuhat näytteilleasettajaa kilpailee messuilla huomiosta laittamalla esille päällystakeista värikkäimmät, ruudullisimmat ja pörröisimmät.

Moni vastaantulija pysäyttää Holstikon ja Pynttärin ja jää juttelemaan, sillä he ovat tuttuja naamoja: kaksikko on käynyt messuilla jo parikymmentä kertaa. Pitti Uomo on vuoden tärkein paikka haistella miestenpukeutumisen trendejä ja ostaa uutta myytävää.

Ja myytävää tarvitaan, sillä kauppa käy talouden taantumasta huolimatta.

Simona Caleo
Pitti Uomossa nähtiin runsaasti ruutua ja tweediä. Moni puki puvuntakin alle haalistuneen farkkutakin, mutta rohkeampi valitsee nahkaa.
Pitti Uomossa nähtiin runsaasti ruutua ja tweediä. Moni puki puvuntakin alle haalistuneen farkkutakin, mutta rohkeampi valitsee nahkaa.

Näyttääkin siltä, että miesten pukeutuminen on nousemassa naistenmuodin varjosta. Ala kasvaa ja tarjonta monipuolistuu.

Juuri nyt Firenzessä kannattaa olla, sanoo Ruotsin muotialojen etujärjestö Moderådetin johtaja Elin Frendberg, joka on tuonut messuille seitsemän ruotsalaista muotimerkkiä Stockmanninkin myymästä Whyredistä vain kaksi vuotta vanhaan Nor Autonomiin.

"Tänä vuonna miestenmuoti räjähtää", Frendberg sanoo.

Miestenmuodin on raportoitu räjähtävän kuitenkin jo neljän-viiden vuoden ajan.

Vuonna 2013 konsulttiyritys Bain & Company arvioi miestenmuodin kasvavan Yhdysvalloissa tuplaluvuissa naistenmuotiin verrattuna. "Miehet ovat uudet naiset", kirjoitti Business of Fashion -verkkojulkaisu vuonna 2012. "Näin miehet pelastavat muodin", otsikoi brittilehti The Independent taas keväällä 2014.

Pitti Uomoa 26 vuotta johtanut Raffaello Napoleone kohauttaa olkiaan ja hymyilee.

"Miestenmuoti räjähtää tänäkin vuonna", hän sanoo.

Viimeisten neljän vuoden aikana on tapahtunut valtava muutos, Napoleone selittää. Miesten pukeutuminen on vapautunut, säännöt ovat muuttuneet. Juristi saa irrotella pukeutumisessaan, miehinenkin mies voi pukeutua näyttävästi, hän kuvailee. Se näkyy Pittissä, netissä ja ehkä jo suomalaiskaupunkienkin kaduilla.

Vaikka taloustilanne on hankala ja muotiala ei muuten varsinaisesti juhli, miesten vaatettamiseen erikoistuneet pärjäävät.

Vaatturiliike Sauman liiketoiminta kasvaa vuosittain kaksinumeroisia lukuja, ja samaa kertoo tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pitti Uomossa parkatakkejaan esittelevän Makia-merkin myyntijohtaja Samuli Heino.

Simona Caleo
Italialaiseen tapaan housunlahkeiden on oltava lyhyet – jos ei muuten, ne rullataan sellaisiksi.
Italialaiseen tapaan housunlahkeiden on oltava lyhyet – jos ei muuten, ne rullataan sellaisiksi.

Muotikaupan liiton johtaja Tuula Loikkanen vahvistaa, että suomalaismiestenkin suhde pukeutumiseen on muuttunut kymmenessä vuodessa.

Nuoret miehet eivät enää jätä vaatteiden ostamista äidin tai vaimon tehtäväksi, vaan ostavat itse ja pitävät taantumassakin pystyssä monia kauppoja.

Yksi sellainen mies on Pitti-messuilla kolmatta kertaa vieraileva Atte Rytkönen, juristi, jolle vuonna 2011 perustetusta DressLikeA-tyyliblogista on tullut käytännössä sivutyö.

Pittin piha-aukiolla Rytkönen ei häviä italialaisille virkaveljilleen: kaikki yksityiskohdat on mietitty taskuliinaa myöten, kengät kiiltävät ja hiukset ovat vastaparturoidun näköiset.

"On myytti, etteikö suomalainen mies osaisi pukeutua", Rytkönen sanoo.

Kaikkia suomalaismiehiä ei pukeutuminen toki kiinnosta, niin kuin ei kiinnosta kaikkia italialaismiehiäkään.

Simona Caleo
Pittin pihamaan penkeille tullaan poseeraamaan muotibloggaajille.
Pittin pihamaan penkeille tullaan poseeraamaan muotibloggaajille.

28-vuotias Rytkönen kertoo kuitenkin näkevänsä Suomessa omassa ikäluokassaan yhä enemmän niitä, jotka pohtivat lahkeen mittaa ja kengän mallia. Siitä todisteena toimii esimerkiksi Keikari.fi-keskustelupalsta, jolla vertaillaan räätäleitä ja pohditaan netistä tilattavien vaatteiden mitoituksia.

Yksi avainsyy miestenmuodin renessanssiin onkin juuri internet: sieltä asiasta kiinnostuneet löytävät kansainväliset muotiblogit, Pitti Uomon katumuotikuvat ja toisensa.

Yksi stereotyyppi suomalaismiehen pukeutumisessa pitää nimittäin paikkansa, sanoo niin Rytkönen kuin moni muukin haastatelluista: insinööriasenne. Siinä missä pukeutumisesta kiinnostunut suomalaisnainen ostaa usein ja edullisempaa ruotsalaisketjun liikkeestä, mies potkii renkaita: googlaa ja vertailee, ostaa sitten varmasti hyvän. Kun tietää mitä haluaa, nettikaupasta ostokset hoituvat tehokkaasti ilman turhaa kaupoissa seisoskelua.

Simona Caleo
Tagliatore-pukuvalmistaja Pino Lerario esittelee vaatturiliike Sauman Tuomo Pynttärille (kesk.) ja Olli Holstikolle (oik.) ensi talven takkeja.
Tagliatore-pukuvalmistaja Pino Lerario esittelee vaatturiliike Sauman Tuomo Pynttärille (kesk.) ja Olli Holstikolle (oik.) ensi talven takkeja.

Suomessa miesten katumuotia ovat viime aikoina hallinneet Kotuksen uudissanaksikin päässeet metsuriseksuaalit, joiden tunnusmerkkeihin kuuluvat muhkeat parrat, pipot ja villapaidat.

Pittissä metsurit on kuitenkin ahdistettu yhteen pieneen halliin, jossa amerikkalaismerkit esittelevät flanellia ja farkkua.

Pihoilla käy selväksi, että Pitti-dandy trimmaa partansa, käyttää pipon sijaan huopahattua ja pukee farkkujensa pariksi kauluspaidan ja neulesolmion. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, yleistyvät nämä pian myös Helsingin kaduilla.

Palataan siis vielä pukuvalmistaja Tagliatoren messuosastolle, josta suomalaiset tekevät lähtöä kohti kenkäostoksia: Tuomo Pynttäri kysyy Tagliatoren suunnittelijalta Pino Lerariolta näkemystä, millaisten kenkien kanssa takit ensi talvena puetaan.

"Tummansinisten", Lerario ilmoittaa empimättä ja osoittaa omia kenkiään. "Käyvät kaiken kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat