Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thomas Pryken klovneria tuo lohtua ikäkriisiin

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Thomas Pryke kärsii ikäkriisistä.
Thomas Pryke kärsii ikäkriisistä.
Arvio: sirkus
40 Not Dead Yet. Ohjaus Taina Mäki-Iso, käsikirjoitus, tuotanto ja esitys Thomas Pryke, lavastus Lucie Kuropatová, puvustus Johanna Van Wonterghem, valot Keijo Kumanto, äänet Wiljami Saminen ja Keijo Kumanto. Teatteri IlmiÖ.

Ilmiö lienee kaikille tuttu. Paniikki iskee lähestyttäessä pyöreitä vuosia. Siitä kertoo myös kotkalaisen nelikymppisen Thomas Pryken esitys 40 Not Dead Yet. Klovnerian konkari Taina Mäki-Iso on ohjannut ihanan terapeuttisen ikäkausikokemuksen, vaikka katsoja ei samoilla kymmenillä menisikään.

Klovneria hakee vielä hioutumistaan, mutta varsinkin loppupuolella Thomas Pryke löytää loistavan rytmin ja katsojan vatsalihaksia koetellaan. Esiintyjän itseironia on klovnerian paras polttoaine, ei katsojan ivaaminen. Tässäkin toimii.

Lavaste-elementtinä oleva ruumisarkku toimii muistutuksena vääjäämättömästä – ikiaikainen memento mori -teema. Mutta käänteisesti se muistuttaa myös siitä, että elämä pitää elää. Tässä arkku jopa toimittaa moottoripyörän virkaa.

Tietyssä iässä miehen, miksei naisenkin, mieleen tulee, mitä kaikkea pitää tehdä ennen kuolemaa. Kuten juosta maraton. Tai opetella soittamaan kitaralla kaikki kuuluisimmat riffit. No nämä ovat ehkä aika miehisiä ikäkriisin oireita. Kieltämistä seuraa hyväksyminen. Ei alistuminen. Kammioonsa linnoittuneelle ovikellon soitto on kauhistus. Sieltä voi posti tuoda ikävän muistutuksen vanhenemisesta. Muistuttaa omassa elämässä taannoista kutsua pakolliseen 45-vuotisnäkötarkastukseen ajokorttia varten. Hervotonta.

Vanheneminen ei ole hauskaa. Mutta siitä voi tehdä hauskaa. Ainakin tämä Pryken ja Mäki-Ison tiimi osoittaa sen. Kaikelle pitää voida nauraa. Mutta hyvään klovneriaan kuuluu, että nauru ja suru kulkevat rinnan. Kliseisesti ne ovat räsymaton raidat. Kaikki kuuluu elämään.

Sama idea toistuu musiikkidramaturgiassa. Uhoa ja elämäniloa kuvastaa Queenin We Will Rock You. Synkempää sävyä Henry Purcellin marssi kuningatar Maria II:n hautajaisiin. Nelikymppisen klovnihahmon trauma on se, ettei kuollut 27-vuotiaana, kuten kaikki legendat!

Tällaista ei ole koskaan liikaa. Asioita, vaikeitakin, pitää käsitellä ilon, silmänpilkkeen ja vähän haikeudenkin kautta. Ei tässä vielä olla kuolleita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat