Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikan parhaat biisit – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo suosikkinsa

Aavikkobluesia, poliittista räppiä ja elektronisia tunnelmia. Afrikkalainen nykymusiikki venyy moneen suuntaan. HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää kertoo omat suosikkinsa.

Kulttuuri
 
Claire Soares Reuters
Senegalilainen räppäri Didier Awadi antaa kyytiä sekä kolonialisteille että Afrikan kelvottomille johtajille.
Senegalilainen räppäri Didier Awadi antaa kyytiä sekä kolonialisteille että Afrikan kelvottomille johtajille. Kuva: Claire Soares Reuters

Etelästä hipstereille 

Spoek Mathambo. Etelä-Afrikan kuuluisimmassa townshipissä Sowetossa kasvanut tuottaja-muusikko loi termin "township tech" kuvaamaan elektronista musiikkiaan, joka yhdistelee dubstepia, housea ja electronicaa. Saanut joukon palkintoja ja tanssittaa nuorisoa bileluolissa eri puolilla Etelä-Afrikan townshipeja.

 

Die Antwoord. Räävitön räpyhtye, jonka muodostavat roolihahmot Ninja, Yo-Landi Vi$$er ja DJ Hi-Tek. Yhtyeen nimi tarkoittaa afrikaansin kielellä "vastaus". Kappaleissa lauletaan englanniksi mutta myös afrikaansiksi ja välillä xhosaksi. Die Antwoord vieraili Helsingin Flow-festivaalilla viime vuonna. Välillä rivon, välillä sarkastisen Die Antwoordin musiikkiin pääsee hyvin kiinni viime vuoden albumilla Donker Mag ja sen kappaleella Sex.

 

The Plastics. Retrorockbändi Kapkaupungista näyttää hyvältä ja julistaa, että heidän musiikkinsa on parhaimmillaan kuunneltuna ilman vaatteita. Bändi on kovassa nosteessa Etelä-Afrikassa ja on käynyt kiertämässä jo Saksaakin. Yhtye pitää itsensä kiinnostavana kokeilemalla jatkuvasti uusia instrumentteja ja levytystekniikoita. Pyramid-albumin Stereo Kids (Reprise) kelpaisi hitiksi Euroopassakin.

 

Etnoa kierteellä 

Toumani Diabaté. Mali on kuuma, myös musiikissa. Toumani Diabaté on 21-kielisen harpun, koran, mestari. Suvussa kerrotaan olleen koran soittajia 77 sukupolvessa. Toumani Diabaté liitti kora-perinteen länsimaiseen musiikkiin tekemällä yhteisprojekteja muun muassa Björkin, Blurin nokkamiehen Damon Albarnin ja Liverpoolin filharmonikkojen kanssa. Viime vuonna hän julkaisi poikansa kanssa kehutun albumin Toumani & Sidiki, jolla kuullaan vain koran ääntä. Isä ja poika kiertävät nyt konsertoimassa pitkin maailmaa.

 

Noura Mint Seymali. Mauritanian aavikkovaltion harvoista kansainvälisistä ilonaiheista suurin on naisartisti Noura Mint Seymali. Hänen musiikkiaan on luokiteltu aavikkobluesiksi, mutta parhaiten sitä kuvaa sana ainutlaatuinen. Soundin muodostavat Nouran laulu, 9-kielinen harppu ja sähkökitara, jota soittaa Nouran mies. Tuloksena on psykedeelisiä Sahara-tunnelmia. Noura on Mauritaniassa suuresti arvostetusta muusikkoperheestä – isä sävelsi kansallislaulun. Tzenni oli viime vuoden hienoimpia albumeita koko Afrikasta.

 

Tumi Mogorosi. Etelä-Afrikalla on pitkä ja arvostettu jazzhistoria. Uuden polven lahjakkuus on 27-vuotias rumpali Tumi Mogorosi. Viime vuonna julkaistua Project Elo -albumia kehuttiin parhaaksi, mitä Etelä-Afrikan jazzissa on kuultu vuosiin. Levy julkaistiin Johannesburgin uudella The Orbit-klubilla, joka on sytyttänyt kaupungin svengaavan perinteen uudestaan eloon. Mogorosin bändin spirituaalijazz on hidasta ja tummaa.

 

Amadou & Mariam. Rakastettava sokea aviopari Malista, jonka monipuolisessa musiikissa on yleismaailmallinen syke. Kaksikko on palkittu Grammylla. Ranskalaislaulaja Manu Chao tuotti jo 10 vuotta sitten iloisen hittialbumin Dimanche à Bamako. Amadou & Mariam ovat levyttäneet myös muun muassa Santigoldin kanssa ja esiintyneet lämmittelijänä Coldplaylle ja U2:lle.

Amadou & Mariamin varhaisempaa ja perinteisempää musiikkia on koottu täydellisesti nimetylle albumille The Magic Couple.

 

Poliittisia rytmejä 

Didier Awadi. Toisenlainen maailma on mahdollinen. Demokraattinen vallankaappaus. J'accuse. Senegalilaisen räppärin Didier Awadin laulunnimet kertovat poliittista sanomaa, jossa kyytiä saavat niin kolonialistit kuin Afrikan kelvottomat johtajat. Awadi räppää pääasiassa ranskaksi, käyttää congarumpuja ja kora-harppua. Tätä soundia tehdään vain Dakarissa. Awadin menoon johdattelee hyvin Dans mon rêve -kappale, jonka taustalla kuullaan otteita Martin Luther Kingin ja Barack Obaman puheista.

 

Sia Tolno. Guineasta lähtöisin olevan Sia Tolno toi viime vuoden African Woman -albumilla naisnäkökulman poliittiseen afrobeatiin. Rebel Leader -kappale on osoitettu Liberian entiselle presidentille Charles Taylorille, jota syytetään sotarikoksista. Toisessa biisissä muistetaan afrikkalaisten siirtolaisten kohtaloita. Tolno vietti suuren osan nuoruuttaan Sierra Leonessa. Hän on tehnyt hyvin erilaisia albumeita, sekä ranskaksi että englanniksi.

 

Kasai Allstars. 25-henkinen musiikkikollektiivi Kinshasasta. Yhtyeen jäsenet ovat viidestä eri etnisestä ryhmästä, jotka Kongon demokraattisen tasavallan kuohunnoissa ovat usein ottaneet yhteen. Kokoonpano itsessään on kannanotto erilaisuuden sietämisen puolesta. Kasai Allstars esittää perinteistä kongolaista musiikkia elektronisella kierteellä, congotronicsia. Bändi on jo saanut kulttimainetta länsimaissakin. Uusi Beware the Fetis -albumi sisältää 10-minuuttisia kappaleita, jotka kiemurtelevat yllättäviin suuntiin.

 

Hilpeyttä bileisiin 

Magic System. Afropopin hervoton bilejengi Norsunluurannikolta saa hyvälle mielelle koska vain. Muutaman vuoden takainen hitti Ambience à l'africaine toimii yhä. Uusimman Africainement Vôtre -levyn Magic in the Air oli soittolistoilla Euroopassakin. Magic System on myynyt Afrikassa 1,5 miljoonaa levyä ja kiertänyt tanssittamassa ihmisiä Madagascarilta Pohjoismaihin.

 

Davido. 22-vuotias nigerialainen on noussut parissa vuodessa yhdeksi Afrikan suosituimmista artisteista. Takana on kolme albumia ja pitkä rivi MTV:n ja muiden musiikkikanavien palkintoja. Davido kulkee Yhdysvaltain, Britannian ja kotimaansa Nigerian väliä. Davidon hip hop ei ole kaikkein omaperäisintä musiikkia, mutta hän on kiinnostava popilmiö. Nuorella miehellä on Twitterissä 1,1 miljoonaa seuraajaa.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Philip Ryalls Redferns
Mauritanialainen Noura Mint Seymali (vas.) esittää ainutlaatuista aavikkobluesia.
Mauritanialainen Noura Mint Seymali (vas.) esittää ainutlaatuista aavikkobluesia.
Andrew Burton Reuters
Die Antwoord räppää välillä rivosti, välillä sarkastisesti. Yhtye esiintyi viime vuonna Helsingin Flow-festivaalilla.
Die Antwoord räppää välillä rivosti, välillä sarkastisesti. Yhtye esiintyi viime vuonna Helsingin Flow-festivaalilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat