Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään televisiossa: Oscar-palkittu dokumentti tietovuotaja Edward Snowdenista – ohjaaja kertoo elokuvasta

Laura Poitrasin elokuva Citizenfour on yksi Docpoint-festivaalin huippukohdista

Kulttuuri
 
Adam Berry Getty Images
Laura Poitras halusi elokuvallaan kertoa, miksi Edward Snowden vaaransi kaiken saadakseen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston aineiston julkisuuteen.
Laura Poitras halusi elokuvallaan kertoa, miksi Edward Snowden vaaransi kaiken saadakseen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston aineiston julkisuuteen. Kuva: Adam Berry Getty Images

HS julkaisi ohjaaja Laura Pointrasin haastattelun tammikuussa 2015 Docpoint-festivaalin yhteydessä. Helmikuussa elokuva sai Oscar-palkinnon. Nostamme jutun nyt uudelleen, kun dokumentti esitetään Suomen televisiossa.

"Olen elokuvantekijä, ja kuvat ovat kieleni", dokumenttiohjaaja Laura Poitras toteaa. "Yritin saada kuvia, joista voi rakentaa tarinan. Tiesin, että dokumentoin poikkeuksellista tapahtumaa."

Poitras puhui Amsterdamissa maineikkaalla Idfa-dokumenttifestivaalilla elokuvastaan Citizenfour, joka kertoo Edward Snowdenista. Tammikuun lopulla Citizenfour on Helsingissä DocPoint-festivaalin kohokohtia.

Juuri Poitrasiin Snowden otti yhteyttä saadakseen julkisuuteen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston laajan aineiston.

"Aluksi ihmettelin, miksi minä, koska en työskentele uutisvälineille. Ed oli yrittänyt ottaa yhteyttä Glenniin, mutta se ei onnistunut. Suosittelin, että otamme hänet mukaan", Poitras sanoo.

Glenn on brittiläisen Guardian-sanomalehden toimittaja Glenn Greenwald. NSA-uutisointi toi Guardianille ja Washington Postille Pulitzer-palkinnon.

Poitras kuvasi ison osan Citizenfourista kahdeksassa päivässä Hongkongissa Mira-hotellin huoneessa, johon hän, Snowden ja Greenwald olivat sulkeutuneet purkamaan salaista materiaalia kesäkuussa 2013.

"Olin jo alkanut tehdä dokumenttia, joka käsitteli Yhdysvaltain valvontaohjelmia. Snowdenin myötä aiheelle tuli paljon lisää huomiota, mutta hän ei ollut ainoa tai ensimmäinen Yhdysvaltain salaisuuksien paljastaja", Poitras sanoo.

Esimerkiksi CIA:n entinen virkailija John Kiriakou sai vankilatuomion, koska todisti Yhdysvaltain käyttäneen kidutusta vankien kuulusteluissa. Poitras huomauttaa, että Snowden oppi edeltäjiltään.

Snowdenin valitsemassa koodinimessä Citizen painottaa kansalaisuutta, mikä on hänelle olennaista.

Numero neljä taas viittaa juuri siihen, että ennen Snowdenia muut ovat tehneet samaa työtä.

Bostonissa 1964 syntynyt Laura Poitras on saanut työstään dokumentaristina palkintoja mutta myös harmeja. Citizenfour on kolmas osa hänen trilogiassaan, joka käsittelee Yhdysvaltojen roolia maailmassa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Ensimmäiset osat My Country, My Country (2006) ja The Oath (2010), käsittelivät Yhdysvaltojen roolia Irakissa, al-Qaidaa, Guantánamon vankileiriä ja muuta sellaista. Ensimmäinen sai Oscar-ehdokkuuden ja toinen Emmy-ehdokkuuden.

Poitras laskee, että hänen matkansa on katkaistu eri maiden rajoilla 40 kertaa. Hän pitää selvänä, että on joutunut salaiselle tarkkailulistalle.

"Amerikka on käynyt sotaa 13 vuotta yhteen menoon. Jotain on muuttunut. Maa on lähtenyt vaaralliselle ja väärälle tielle. Jotkut toimittajat eivät voi matkustaa ollenkaan. Käynnissä on kampanja tutkivaa journalismia vastaan."

Citizenfouria leimaa vainoharhainen ilmapiiri kuin vakoilujännärissä. Sellainen se tietenkin myös on. Poitras katsoi leikkaajansa kanssa malliksi Alan J. Pakulan Watergate-jännärin Presidentin miehet.

"Hongkongissa Snowden tiesi ohittaneensa pisteen, jonka jälkeen ei ole paluuta. Tuntui, että mitä vain voisi tapahtua milloin vain. Snowden odotti koko ajan, että ovi potkaistaan nurin", Poitras muistelee.

Terveen vainoharhainen elämä oli tuttua Poitrasillekin. Jo ennen Citizenfour-hanketta hän oli muuttanut Berliiniin, koska oletti, että elokuvien materiaalit voitaisiin takavarikoida Yhdysvaltain rajoilla. "Berliinissä on hyvä yksityisyyden suoja."

Poitras kuvasi itse Hongkongissa ja esikäsitteli kuvia iltaisin. Lopulta riski paljastumisesta alkoi tuntua liian isolta. "Oli selvää, että minun piti lähteä Hongkongista. Olin liian näkyvä ja olisin voinut paljastaa Edin. Oli myös riski, että kuvaamani materiaali takavarikoitaisiin."

Citizenfourin tuoreimmat kuvat ovat Moskovasta viime syyskuulta. Poitras kävi tapaamassa Snowdenia ja näytti hänelle raakaversion elokuvasta.

"Ed kommentoi versiota siitä näkökulmasta, että NSA katsoo tarkkaan joka ruudun. Voi vaikuttaa ristiriitaiselta, että Ed antoi minun kuvata alusta asti, vaikka ei halua, että huomio kohdistuu häneen asian kustannuksella. Mutta minä puhuin hänet ympäri ja hän luotti minuun."

Citizenfour sai ensi-iltansa vasta viime syksynä, mutta siitä on jo tullut Poitrasin uran kohokohta. Hän jättäytyy enimmäkseen kameran taakse ja antaa Snowdenin ja Greenwaldin näkyä etualalla.

Poitras sanoo tienneensä, että kuvasi uutistapahtumaa, joka päätyisi julkisuuteen ennen kuin hänen elokuvansa valmistuisi. Silti Citizenfour tarjoaa tunnettuun tapaukseen tuoreen lähestymistavan.

"Halusin kertoa, miksi Snowden vaarantaa kaiken. Tämä tuo siis uutiseen inhimillisen näkökulman, jota voi toivottavasti katsoa vielä vuosien päästä. Usein ajatellaan, että elokuvan pitää tarjota lopetus, ratkaisu. Tässä sellaista ei ole. Tämä asia ei ole lopussa."

 

Citizenfour esitetään 9. syyskuuta 2015 Yle TV2:ssa klo 21.00.

Harri Römpötti
Amsterdam

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat