Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Musiikkitalon malli on huono"

Philharmonie de Paris'n johtajan Laurent Baylen mukaan Musiikkitalo luottaa liikaa kaupallisuuteen

Kulttuuri
 
Pariisi
Nikolai Jakobsen
Kun käytetään julkista rahaa, ohjelmistoa ei saa jättää kaupallisuuden ja promoottorien armoille, Laurent Bayle sanoo.
Kun käytetään julkista rahaa, ohjelmistoa ei saa jättää kaupallisuuden ja promoottorien armoille, Laurent Bayle sanoo. Kuva: Nikolai Jakobsen

Helsingin Musiikkitalon malli on huono, sanoo uuden Philharmonie de Paris'n johtaja Laurent Bayle Helsingin Sanomille vertaillessaan talonsa ja Helsingin Musiikkitalon toimintamallia. Baylen mielestä Musiikkitalossa jätettiin liikaa asioita kaupallisuuden armoille.

Bayle on Philharmonien kuningas. Hän koordinoi kaiken.

Artikkeliin liittyvät

"Kutsuin aluksi viisi residenssiorkesteria Philharmonien tiloihin täydentämään toisiaan."

Les arts florissants erikoistuu vanhaan musiikkiin, Orchestre de Paris sinfoniseen ohjelmistoon ja niin edelleen.

Musiikkitalossa ovat Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin Musiikkitalo sekä Sibelius-Akatemia kokoonpanoineen. Niillä on päällekkäistäkin ohjelmistoa, jota ne toki koordinoivat.

Bayle täydentää ohjelmistoa kutsumalla vieraita Berliinin filharmonikoista jazz-, hiphop- ja esimerkiksi maailmanmusiikkinimiin. "Visioni on yhdistää vanhat ja nuoret, vanha ja uusi musiikki, taidemusiikki ja populaarimusiikki sekä sosiologiset ja taiteelliset projektit."

Musiikkitalonkin ohjelma on monipuolinen, mutta vierailutoiminta muodostuu lähinnä niin, että Musiikkitalon palveluyhtiö vuokraa päätoimijoilta vapaiksi jäävinä iltoina saleja ulos niille, jotka haluavat omalla riskillä järjestää jotain Musiikkitalossa.

"Se ei toimisi Ranskassa. Kun käytetään julkista rahaa, ohjelmistoa ei saa jättää niin suuressa määrin kaupallisuuden ja promoottorien armoille."

Suomessa ei haluttu antaa talon vierailutoiminnan pyörittämiseen vuosittain miljoonia euroja verorahoja, mutta Bayle saa 15 miljoonaa euroa julkista tukea vierailutoimintaan. Toisen mokoman hän hankkii itse lippu- ja muista tuloista. Lisäksi Philharmonie ja viereinen pienemmän salin ja musiikkimuseon Cité de la musique ovat yhteydessä. Citén budjetti on 35 miljoonaa.

Bayle vastaa siis vuositasolla 65 miljoonan euron budjetista.

"Säveltäjäkapellimestari Pierre Boulez ideoi kaiken: että täällä on uudelle musiikille omistettu tekniikaltaan edistynyt Cité de la musique museoineen, konservatorio sitä vastapäätä ja suuri 2 400-paikkainen Philharmonie tässä vieressä. Talousvaikeuksien vuoksi Philharmonie vain valmistui vuosikymmeniä muita osia myöhemmin."

Philharmonie maksoi 386 miljoonaa euroa, Helsingin Musiikkitalo 140 miljoonaa.

"Aluksi arviomme oli 200 miljoonaa, mutta mitä me silloin tiesimme! Pian ymmärsimme, että tämä on prototyyppi nykyajan ja tulevaisuuden musiikkitaloille. Salin lisäksi tarvitaan harjoitussaleja, yleisökoulutustiloja, nykyaikainen auditorio, näyttelytilat ja kävelykelpoinen katto, josta voivat ihailla maisemia nekin, jotka eivät halua konsertteihin. Inflaatiokin vaikutti."

Akustiikaltaan hyvä sali on muuntautumiskykyinen. Normaalisti orkesterin takanakin on yleisöä, mutta ne penkit voi poistaa ja lavan siirtää salin takareunaan. "Musiikkitalossanne on paikkoja, joilta ei oikein kuule esimerkiksi laulusolistia, kun hän laulaa toiseen suuntaan. Me vältämme tämänkin."

Tähtiarkkitehti   Jean Nouvelin mielestä avajaiset viime viikolla olivat virhe, koska ulkokuori ja osa sisätiloista ovat valmiit ehkä vasta syyskuussa.

"Yleisölle oli luvattu tämä ohjelma täksi kevääksi. On vastuullista pitää tilaisuudet, koska konserttisali, harjoitussalit ja monet muut tilat ovat jo valmiit."

Entä sijainti? Helsingin Musiikkitalo on keskustassa, Philharmonie jopa yli puolen tunnin matkan päässä rikkaiden ydinkeskustasta.

"Rikkaat haluaisivat tietysti pysyä Länsi-Pariisissa, mutta meidän on ajateltava laajemmin. Täällä on uusi yleisömme."

Ja miten se saadaan mukaan?

"Täällä on konsertteja, mutta muutakin: näyttelyitä, lastenohjelmaa, workshopeja. Ja kaikki koordinoituna."

Philharmonie de Paris'n on suunnitellut arkkitehti Jean Nouvel.
Philharmonie de Paris'n on suunnitellut arkkitehti Jean Nouvel.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat