Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puhutuin elokuva ensi-iltaan Suomessa – ohjaaja halusi lisätä avioerojen määrää

Ruotsalaisohjaaja Ruben Östlund halusi ruotia sankarimiehen myyttiä ja lisätä avioerojen määrää Turisti-elokuvallaan

Kulttuuri
 
Erja Lempinen
Ruben Östlundille Turistin työstäminen oli juurille paluuta. Hän vietti parikymppisenä talvensa Alpeilla kuvaamassa intohimoaan laskettelua. Otteen saaminen uudelleen ei ollut helppoa. "Se maailma on niin absurdi. Ihmiset ovat niin kitsejä. He pukeutuvat neonväreihin."
Ruben Östlundille Turistin työstäminen oli juurille paluuta. Hän vietti parikymppisenä talvensa Alpeilla kuvaamassa intohimoaan laskettelua. Otteen saaminen uudelleen ei ollut helppoa. "Se maailma on niin absurdi. Ihmiset ovat niin kitsejä. He pukeutuvat neonväreihin." Kuva: Erja Lempinen

Idea löytyi Youtubesta.

Lyhyellä videonpätkällä turistit istuvat alppikylän terassiravintolassa ja kuvaavat kännyköillään lumivyöryä kaukaisuudessa. He ilakoivat. Vyöry on lumoava. Mutta vain kolmessa sekunnissa se on kohdalla. Seuraa kaaosta ja kauhua.

"Minun mielestäni oli fasinoivaa, että kaksi tuollaista ääripäätä voivat olla vain parin sekunnin päässä toisiaan", sanoo ruotsalaisohjaaja Ruben Östlund.
Hän ei voinut lakata tuijottamasta videota. Sen pohjalta syntyi lopulta Ruotsin viime vuoden puhutuin elokuva Turisti, joka saa ensi-iltansa Suomessa huomenna perjantaina.

Östlund antaa haastattelun Tukholman Operakällarenissa tv-kameroiden poistuttua. On tammikuun alku, ja Ruotsin elokuvaväki on koolla kuulemassa Guldbagge-ehdokkuuksista, "Ruotsin Oscareista". Östlundin Turisti on palkintoehdokkaana kymmenessä sarjassa.

Se on taas yksi ylistys lukuisten joukossa. Elokuva oli ehdolla myös Yhdysvaltojen Golden Globeissa ja ylsi yhdeksän elokuvan lyhyelle listalle ulkomaisten elokuvien Oscar-sarjassa. Cannesissa Turisti jäi Östlundin tavoitteesta päästä pääsarjaan, mutta se palkittiin pienemmässä Un certain regard -sarjassa.

"Olemme hirveän iloisia kaikesta, mutta ihminen tottuu kamalan nopeasti, ja sitten haluaa vain enemmän. On siis pettynyt, jos ei saa Oscar-ehdokkuutta ja helpottunut, jos saa", Östlund sanoo ennen tietoa siitä, ettei ehdokkuutta tullut tänä vuonna.

Turisti on traaginen komedia ydinperheestä hiihtokeskuslomalla. Siinä hyvin toimeentulevat ruotsalaiset menettävät arvokkuutensa.

Plattform Produktion
Turisti-elokuvan lumivyörykohtaus, jossa isä juoksee pakoon eikä jää auttamaan läheisiään, sysää ydinperheen onnen kriisiin.
Turisti-elokuvan lumivyörykohtaus, jossa isä juoksee pakoon eikä jää auttamaan läheisiään, sysää ydinperheen onnen kriisiin.

Lopullinen asetelma syntyi, kun Östlund näytti lumivyöryvideon ystävälleen. Tämä kysyi, mitä tapahtuisi, jos perheen isä juoksisi pois vyöryn säikäyttämänä ja hylkäisi läheisensä.

"Ajattelin, että voi hemmetti, miten nerokasta. Se herättää niin paljon kysymyksiä sukupuoliin kohdistuvista odotuksista. Hän tekee jotakin, mikä on äärettömän kiellettyä miehelle."

Elokuva käsittelee lopulta juoksemisen seurauksia. Miten Tomas-isä ( Johannes Bah Kuhnke ) pui tulkittua pelkuruuttaan, miten äiti Ebba ( Lisa Loven Kongsli ) näkee miehensä uudessa valossa, miten aikuiset kohtaavat lapsellisuutensa ja miten parisuhde on koetuksella.

Östlund sanoo puolileikillään, että elokuvalle oli alusta alkaen kaksi tavoitetta: Hän halusi tehdä historian hienoimman lumivyörykohtauksen ja kasvattaa avioeroprosenttia yhteiskunnassa.

"Tässä vaiheessa tavataan kysyä, että kuinka monta lumivyöryä ylipäätään on elokuvahistoriassa, mutta niin on hauskaa sanoa, se nostaa tavoitetasoa."

Vyöry kuvattiin Kanadassa ja yhdistettiin ravintolakuvaan Göteborgissa. Yhteensä elokuvaa filmattiin 60 kuvauspäivää, mikä on lähes tuplasti keskimääräiseen verrattuna. Östlund tunnetaan perfektionistina.

Toista tavoitetta, avioerotilastojen kasvua, pitää vielä odotella.

Kuka

Ruben Östlund

Ruben Östlund

 Syntynyt 1974. Asuu ja työskentelee Göteborgissa. Toimii myös professorina Göteborgin yliopiston Valand-akatemian elokuvalinjalla.

 On yksi Ruotsin tämän hetken arvostetuimmista elokuvaohjaajista.

 Tunnetaan muun muassa elokuvista Gitarrmongot (2004), De ofrivilliga (2008) ja Play (2011).

 Erityisesti Play synnytti Ruotsissa laajaa keskustelua. Oikeudenkäyntipöytäkirjoihin perustuva elokuva kertoo tummaihoisten göteborgilaispoikien joukosta, joka varastelee kännyköitä valkoisilta. Katsoja joutuu kyseenalaistamaan ennakko-oletuksensa.

 Elokuva palkittiin Ruotsin elokuvakriitikkojen palkinnolla ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla. Osa kriitikoista piti sitä rasistisena.

 Elokuvanteon motiivi on saada aikaan muutosta yhteiskunnassa. Seuraavaksi tekeillä on elokuva Square, jonka käsittelee auttamisen rajoja ja ottaa kantaa muun muassa ajankohtaiseen kerjäyskeskusteluun Euroopassa. Hän valmistelee Yhdysvaltoihin parisuhteita ja uskollisuutta ruotivan tv-sarjan konseptia.

Todellisuudessa Östlund halusi ravistella kuvaa onnellisesta ydinperheestä. Erityisesti hän halusi kyseenalaistaa kuvan miehestä, jonka tehtävä maailmassa on puolustaa perhettään tai maataan ulkoiselta uhalta.

"Ei ole mitenkään viatonta uusintaa sellaista roolia jatkuvasti. Se mahdollistaa myös, että voimme lähettää nuoria miehiä sotaan. Jos emme antaisi miehille näitä ominaisuuksia, he sanoisivat, että miksi hitossa minä sellaista tekisin", hän sanoo.

Östlundille kyse on myös laajemmasta elokuvafilosofiasta. Hän ei pidä katsojiaan rationaalisina. Katsojat imitoivat kuvia.

"Silloin elokuvaohjaamisesta tulee vastuullista –– Teemmekö elokuvia, joissa ihmiset juoksentelevat pistoolien kanssa, sellaisella on seurauksia."

Turisti on syntynyt aikana, jolloin tukholmalaislapset voivat käydä sukupuolineutraalissa päiväkodissa ja Lucia-neitona on poika. Feministipuolue nostaa päätään Ruotsin politiikassa.

Östlundin mielestä pohjoismainen näkökulma on luultavasti yksi syy sille, että elokuva on otettu hänen aiempia töitään paremmin vastaan Yhdysvalloissa. Miehen roolin ravistelu on siellä vielä kovin tuoretta. Sankarimyytistä ei silti ole Östlundin mielestä päästy liioin Ruotsissa.

"Joillakin tasoilla yhteiskunnassa käydään intellektuellia keskustelua teemasta, mutta että olisimme jo selvinneet asiasta, siihen en usko sekuntiakaan."

Entä olisiko ohjaaja itse juossut lumivyöryn alta?

Kyllä, se on todennäköistä, sanoo Östlund ja alkaa puhua laivaonnettomuuksista. Myytti kertoo, että naiset ja lapset pääsevät ensimmäisenä pelastusveneeseen, mutta oikeasti miehet pelastuvat, ja se johtuu egoismista, hän uskoo.

"On kiinnostavaa, että kun eloonjäämisvaisto tulee mukaan kuvaan, jää kulttuuri taustalle. Miehenä olen oppinut, että minun täytyy suojata muita, mutta todellisuudessa olen taipuvaisempi juoksemaan."

 

Turistin arvostelu hs.fi:ssä ja perjantaina Nyt-liitteessä.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat