Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallio on taas rock – Hurriganesin kitaristi perusti ensimmäisen rockyhtyeensä 30 vuoteen

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS / HS
Ile Kallio palasi Tavastian takahuoneeseen, jossa hän oli Hurriganesin kanssa ensimmäistä kertaa elokuussa 1975.
Ile Kallio palasi Tavastian takahuoneeseen, jossa hän oli Hurriganesin kanssa ensimmäistä kertaa elokuussa 1975. Kuva: Outi Pyhäranta / HS / HS

Viimeinen keikka oli Punkalaitumella syyskuussa 1984. Kitaristi Ile Kallio oli palannut vuoden määräajalla Hurriganesin riveihin, ja pesti oli nyt ohi. Aikakautensa merkittävin suomalainen rockyhtye hajosi ensimmäisen kerran.

Kallion päätös oli lopullinen, mutta tuskin hän itsekään arvasi soittavansa rockyhtyeessä seuraavan kerran vasta 30 vuotta myöhemmin.

"Hyydyin täysin siihen rokkibändihommaan", Kallio muistelee nyt. "Hurriganes oli niin intensiivistä aikaa. Ei soittaminen ottanut päähän, mutta halusin tehdä jotain muuta."

Legendaarisen yhtyeen laahus oli niin painava, että Kallio ei edes harkinnut uuden rockyhtyeen perustamista. Ennen kuin nyt.

Viime vuonna Kallio palasi lavoille hänen nimeään kantavan Ile Kallio Big Rock Bandin kanssa. Tänään yhtyeeltä ilmestyy ensimmäinen single Shook Up, ja myöhemmin keväällä ovat luvassa sekä uusi albumi että koko maan kattava kiertue.

Aloite ei ollut Kallion itsensä, mutta tarjous oli niin hyvä, että hän ei osannut enää kieltäytyä.

"Rumpali Okko Laru soitti mulle ja sanoi, että me ollaan nyt funtsittu, että sun pitää laittaa pystyyn rokkibändi, jossa on torvet. Mä olin vaan, että ai niinkö?" Kallio nauraa.

"Ei mua tarvinnut lopulta kauheasti houkutella. Elämäni aikana olen päässyt niin harvoin soittamaan torvien kanssa, että se kiinnosti. Torvet tuo tuollaiseen rockmusaan sellaista testosteronista painetta. Heti ekoissa treeneissä mulle valkeni, että tätä mä haluan tehdä."

Soittamista Ile Kallio, 59, ei ole missään vaiheessa jättänyt.

Teini-iän kynnyksellä 1960-luvulla iskenyt rock-innostus sai hänet tarttumaan kuusikieliseen. Vuonna 1971 tuli kutsui Hurriganesin aivan ensimmäiseen kokoonpanoon, ja hän ehti soittaa yhtyeessä kolmeen otteeseen.

Sen jälkeen elanto löytyi tekemällä musiikkia muun muassa mainoksiin ja televisioon. 1990-luvun alusta lähtien päätyöksi on voinut laskea yhteistyön vaimo Kaija Kärkisen kanssa.

"Kasvoin rockin parissa, ja se oli mulle kaikki kaikessa", Kallio kertoo. "Kun muut lähtivät kaupungille, mä jäin autotalliin soittamaan kitaraa."

"Mutta kuuntelen rytmimusiikkia laidasta laitaan, minkä vuoksi olen tehnyt kaikenlaista musiikkia. Studiohommissa hienointa oli se, että joutui perehtymään niin monenlaiseen musiikkiin. Sen pitää vain koskettaa ja mennä suoraan sydämeen."

Yhteistyö vaimon kanssa jatkuu edelleen, mutta sen rinnalle on nyt tullut Big Rock Band. Kallio painottaa, että kyse ei ole mistään kertaluonteisesta huvitteluprojektista. Tähtäin on kaukana tulevaisuudessa.

"Musiikkia pitää tehdä tosissaan mutta ei tosikkona. Siihen täytyy laittaa henkisesti kaikki."

Tämän Kallio oppi jo Hurriganesin aikana, kun yhtyeen johtaja Remu Aaltonen toi suomalaiseen rockiin aivan uuden, anteeksipyytelemättömän asenteen.

Ganes oli myös tuomassa rockia Suomeen, mutta mikä on Big Rock Bandin rooli? Onko yhtyeen tarkoituksena ylläpitää rockin perintöä?

"Kun kerran sen noin sanot, niin kyllä se voi niin olla", Kallio pohtii. "Energia on tosi tärkeää. Rock on pohjimmiltaan energiapurkausta. Jos se puuttuu, ei kannata edes yrittää. Tavallaan tämä on energiaviestikapulan kuljettamista."

"Jos musiikissa on energiaa ja se välittyy kuulijoille, ei rock mihinkään kuole", hän näkee. "Rockille on käynyt samalla lailla kuin jollekin Sibeliukselle tai Beethovenille. Klassikot ovat lunastaneet paikkansa ikuisesti. Siitä on tullut ilmiö, joka kestää."

Big Rock Bandin kokeneelle miehistölle tätä ei ole tarvinnut opettaa, vaan Kallion mukaan kaikki ovat olleet heti samalla kartalla. Osaltaan urakkaa on helpottanut se, että yhtyeen laulusolisti, Ruotsista Helsinkiin muuttanut Patrik Eriksson näki Kallion keikalla jo viisivuotiaana.

"Patrik pyysi mua nelisen vuotta sitten vieraaksi keikalle, ja pistin jo silloin merkille, että tämä laulaja on jotain muuta", hän kertoo.

"Sitten paljastui, että Patrik oli nähnyt Hurriganesin vuonna 1977 Örebrossa, kun hänen isobroidinsa oli sanonut, että nyt lähdetään katsomaan bändiä. Siitä lähti hänen rokkihommansa."

Tästä johtuen myös Big Rock Bandin debyyttilevyllä kuullaan pari Hurriganesin setistä tuttua kappaletta, Hot Wheels -albumin nimikappale sekä Lollipopsilta lainattu I Will Stay.

"Se oli nimenomaan Patrik, joka vaati, että setissä pitää olla aina pari Ganes-biisiä."

Pysytään vielä hetki Hurriganesissa. Yhtye palasi ensimmäisen kerran jo 1988, ja yhtyeen nimeä kantavat kokoonpanot ovat keikkailleet näihin päiviin asti. Ile Kalliota ei ole kuitenkaan saatu houkuteltua takaisin.

"Se oli hieno osa omaa historiaani, mutta omalta osaltani tein sen loppuun saakka. Mitään paloa ei jäänyt."

Onko yhteistyö Remu Aaltosen kanssa siis täysin poissuljettua?

"On."

Kallio on tarkoituksellisen suorasanainen ja katsoo merkitsevästi silmiin. Lopulta hän pehmentää hieman. "Meillä on erittäin hyvät välit ja tapaamme satunnaisesti, mutta musiikillisia suunnitelmia ei ole."

Kyse ei ole myöskään siitä, etteikö Kallio arvostaisi Hurriganesin perintöä. Yhtyeen voima tuli hänelle selväksi viimeistään silloin, kun hän näytti Hurriganesin keikkatallennetta kahdelle pojalleen.

"Toinen pojista oli kuusivuotias ja huusi videon käynnistyttyä, että 'seis, seis, seis'! Sitten se haki huoneestaan pahvikitaran ja katsoi loput kitara kädessään. Kolmevuotias poika jumittui kuin naulattuna ruudun ääreen. Kun tuonikäiset pikkulapset saa naulattua paikalleen, jotain siinä musiikissa täytyy olla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat